TASR
StoryEditor

Filipínci si tradične pripomínali Veľký piatok. Pribíjali sa na kríž

30.03.2018, 15:04
Autor:
ČTKČTK
Mnohí si tiež bičovali chrbát v nádeji, že tak zmyjú svoje hriechy a zaistia uzdravenie svojich blízkych či úspešnejší život.

Niekoľko radikálnych veriacich sa dnes na Filipínach opäť podrobilo dlhoročnému tradičnému rituálu pribíjaniu na kríž.

Počas Veľkého piatku pred Veľkou nocou tak napodobňovali posledné hodiny Ježiša Krista. Mnohí si tiež bičovali chrbát v nádeji, že tak zmyjú svoje hriechy a zaistia uzdravenie svojich blízkych či úspešnejší život.

Udalosť, na ktorú prizerali tisíce ľudí, vrátane mnohých zahraničných turistov, sa konala ako každý rok na predmestí mesta San Fernando, asi 90 minút jazdy od metropoly Manily.

Na voľnom priestranstve predmestí San Pedro Cutud sa nechali pribiť osem centimetrov dlhými klincami za ruky a nohy na kríž traja ľudia, vrátane jednej ženy.

Tridsaťdeväťročná María Juana Sazonov sa nechala ukrižovať už po siedmykrát. "Je pre mňa dôležité, aby som plnila svoje sľuby, pretože od chvíle, kedy som s tým začala, počuje Pán moje modlitby," povedala agentúre AFP.

Jedným z pribitých mužov bol 58 ročný Ruben Enaje. Krvavý rituál absolvoval údajne už 32 rokov a skončiť chce až v šesťdesiatich. Po toľkých rokoch ho vraj rany už nebolia.

"V minulosti som chodil domov zranený a kríval som pri tom, ale tento rok sa cítim skvele," povedal agentúre Reuters. Podľa neho jeho silná katolícka viera mu pomohla zbaviť sa bolesti. "Mám pocit, že mi hovorí 'pokračuj, drž sa'," dodal Enaje s odkazom na Boha.

Na ďalších miestach sa nechalo pribiť ďalších päť osôb a množstvo mužov vyzlečených do pol pása sa bičovalo remeňmi a bambusovými bičmi. Pred nimi si turisti zhotovovali selfie.

"To je to, čo robíme, keď sa niektorý z členov rodiny dostane do nemocnice," povedal počas rituálu 25 ročný Norman Lapuot. K tomuto kroku sa odhodlal už po štvrtýkrát. Je presvedčený, že tým pomôže svojmu dedkovi, aby sa zotavil z mŕtvice.

Tieto praktiky pokračujú po celé desaťročia napriek oficiálnemu nesúhlasu filipínskej katolíckej cirkvi. Jej silný vplyv ale v krajine s viac ako 80 miliónmi katolíkov vedie mnohých až k radikálnemu chápaniu viery.

01 - Modified: 2024-04-30 07:26:27 - Feat.: - Title: Filipíny obviňujú Čínu z útoku na lode v Juhočínskom mori 02 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 03 - Modified: 2024-04-15 08:51:11 - Feat.: - Title: Filipíny neumožnia USA prístup na ďalšie základne 04 - Modified: 2024-04-12 11:05:48 - Feat.: - Title: Čína odmieta výstupy z Bidenovho samitu s Japonskom a Filipínami 05 - Modified: 2024-04-06 05:22:01 - Feat.: - Title: Filipíny s USA a ďalšími spojencami usporiadajú námorné cvičenie v Juhočínskom mori
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 10:34