StoryEditor

Kasparov za mrežami

Viac ako tritisíc demonštrantov v Petrohrade, o trochu menej deň predtým v Moskve. Taká je bilancia víkendových protestov v Rusku proti politike prezidenta Putina. Za mrežami sa ocitol aj bývalý šachový veľmajster Garri Kasparov.

Viac ako tritisíc demonštrantov v Petrohrade, o trochu menej deň predtým v Moskve. Taká je bilancia víkendových protestov v Rusku proti politike súčasného prezidenta Vladimira Putina. Za mrežami sa na pár hodín ocitol aj bývalý šachový veľmajster Garri Kasparov, ktorý je Putinovým veľkým kritikom.
Kto je Garij Kasparov
Svet pozná Kasparova predovšetkým ako šachového veľmajstra. Hre sa začal venovať už v piatich rokoch. Svoj prvý titul získal ako 22-ročný, keď sa stal najmladším majstrom sveta. Šachovú kariéru ukončil pred dvoma rokmi, politike sa však venoval už skôr. V 90. rokoch vystúpil z komunistickej strany a kritizoval Michaila Gorbačova. V prezidentských voľbách v roku 1996 podporoval Borisa Jeľcina.
Od roku 2005 stojí na čele opozičného hnutia Zjednotený občiansky front. Jeho cieľom je zlomiť moc prezidenta Putina. "Nachádzame sa niekde medzi Bieloruskom a Zimbabwe, dvoma diktatúrami, kde vláda tvrdo zasahuje proti opozícii," hodnotí situáciu v Rusku Kasparov.
Pri sobotných demonštráciách v Moskve ho polícia spolu asi s dvesto ľuďmi zadržala, po niekoľkých hodinách ho však prepustili s pokutou približne asi 1 000 rubľov. "Nejde o výšku pokuty. Je to precedens, pretože teraz, ak ma zatknú druhýkrát, môžem skončiť vo väzení," dodal po prepustení.
Nepokoje pokračujú
Opozičné sily vyvolali už v sobotu v Moskve protesty proti vládnej garnitúre, ktorá približne na dvetisíc demonštrantov nasadila 9-tisíc policajtov. Protesty vo väčšom rozsahu pokračovali včera v Petrohrade. Demonštranti sa zhromaždili na výzvu opozičného hnutia Iné Rusko na námestí Pionierov. Keď sa po skončení akcie pomaly rozchádzali a zamierili väčšinou k metru, policajti ich začali rozháňať a niektorých biť obuškom po hlave. "Slobodu" alebo "Putin je nepriateľom ľudí," kričali protestujúci.
Hneď ráno polícia zadržala spolupracovníčku Kasparova, Marinu Litviničovú. "Povedali nám, že to súvisí s demonštráciou. Oficiálne je to pre kontrolu totožnosti, ale potom nám povedali, že po nás pátrali," povedala Litviničová. Zadržali tiež Olgu Kurnosovú, ktorá je šéfkou petrohradskej pobočky Kasparovovej strany.
Opozičné sily kritizujú Kremeľ z centralizácie moci, potláčania demokracie a stíhania občianskych skupín. Žiadajú spravodlivosť a predčasné voľby prezidenta.
Vláda, naopak, opozíciu obviňuje, že sa s pomocou zahraničia snaží podkopať stabilitu v krajine pred jesennými parlamentnými voľbami a budúcoročnými prezidentskými voľbami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 06:40