StoryEditor

Poľsko: Irczyk pôjde pred súd

18.12.2006, 23:00
Sexuálny škandál v Poľsku má svoju prvú obeť. Prokuratúra vzniesla obvinenia voči Franciszkovi Irczykovi, pracovníkovi hnutia Sebaobrana. Viní ho z toho, že nútil jednu svedkyňu k nepravdivej výpovedi.

Sexuálny škandál v Poľsku má svoju prvú obeť. Prokuratúra vzniesla obvinenia voči Franciszkovi Irczykovi, pracovníkovi hnutia Sebaobrana. Viní ho z toho, že nútil jednu svedkyňu k nepravdivej výpovedi. Žena vypovedala o ponuke práce v strane výmenou za sexuálne služby. Hrozí mu až päť rokov väzenia. Irczyk sa vzdal členstva v strane.
Celá aféra sa začala už na začiatku mesiaca. Vtedy obvinili predsedu strany Andrzeja Leppera a poslanca Stanislawa Lyzwinského z toho, že prácu v strane ponúkali za sexuálne služby. Aneta Krawczyková, bývalá poslankyňa miestneho zastupiteľstva v meste Lodž, denníku Gazeta Wyborcza poskytla informácie o tom, že prácu v strane Sebaobrana dostala výmenou za sex s predstaviteľmi hnutia. Obvinila vtedy predsedu strany Andrzeja Leppera a poslanca Stanislawa Lyzwinského. Po tom, čo mala mať pohlavný styk s Lepperom, sa stala zástupkyňou šéfky poslaneckej kancelárie. Neskôr postúpila na post riaditeľky. Za udržanie miesta však musela roky platiť Lyzwinskému telesnými pôžitkami.
Obaja však popreli, že by niekedy ponúkli prácu v strane výmenou za sexuálne služby. Krawczyková dokonca Lyzwinského označila za otca svojej dcéry, čo však testy DNA vyvrátili.
Medzitým sa k obvineniam zo zneužívania voči Lyzwinskému pridali aj ďalšie ženy, štátne zastupiteľstvo vypočulo približne 50 svedkov. Poslanca vylúčili zo strany a samotný Lepper mu odporučil, aby zložil poslanecký mandát.
Predseda strany Lepper sa obvineniam vyhne, nenašlo sa proti nemu dostatok usvedčujúcich dôkazov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 13:29