StoryEditor

V Bielorusku silnejú útoky proti opozícii

27.03.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTKSITASITA
Bieloruské hlavné mesto Minsk zažilo v sobotu ďalšiu z väčších protestných demonštrácií opozičných síl proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Bez ohľadu na zastrašovanie a policajnú blokádu Októbrového námestia v centre mesta, kde sa demonštranti mali zísť, približne 7000 ľudí prišlo na námestie. Jednu zo skupín demonštrantov, ktorá sa vydala k väznici na okraji mesta, polícia rozohnala a stovky ľudí pozatýkala, medzi nimi aj opozičného predáka Alexandra Kozulina a členov jeho rodiny.

Bieloruské hlavné mesto Minsk zažilo v sobotu ďalšiu z väčších protestných demonštrácií opozičných síl proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Bez ohľadu na zastrašovanie a policajnú blokádu Októbrového námestia v centre mesta, kde sa demonštranti mali zísť, našlo približne 7 000 ľudí odvahu dať verejne najavo svoj odpor k diktatúre. Jednu zo skupín demonštrantov, ktorá sa vydala k väznici na okraji mesta, polícia rozohnala a stovky ľudí pozatýkala, medzi nimi aj opozičného predáka Alexandra Kozulina a členov jeho rodiny. Na mieste bolo počuť výbuchy ohlušujúcich granátov. Na krátky čas zadržala polícia aj redaktora Českého rozhlasu Martina Dorazína, ako aj bývalého poľského veľvyslanca a poľskú novinárku..
Agentúra Interfax pôvodne informovala aj o zatknutí opozičného lídra Alexandra Milinkeviča, avšak ten tieto správy poprel. Pochod smerom k väznici, kde sa údajne nachádza až 1 500 prívržencov opozície, bol pôvodne Kozulinov nápad, od ktorého ho Milinkevič odhováral.
Bieloruské úrady, ktoré odmietali zverejniť osud Kozulina, nakoniec na nátlak príbuzných zverejnili, kde sa opozičný predstaviteľ nachádza. "Pohrozili sme, že so zástupom novinárov prídeme pred budovu určenú na vyšetrovaciu väzbu. Až potom priznali, že ho tam držia," informovala agentúru AFP Kuzulinova manželka Irina. Úrady ho obvinili z chuligánstva, za čo mu hrozí až šesťročné väzenie. Deň po zadržaní je stále nezvestný aj ruský televízny reportér a kritik Lukašenka Pavel Šeremeť.
Proti takémuto postupu protestovali USA aj Európska únia, ktorá vyzvala Minsk, aby Kozulina aj ostatných zatknutých okamžite prepustil.
Opozícia žiada zrušenie výsledkov volieb z minulej nedele, v ktorých si "posledný diktátor Európy" Alexander Lukašenko zabezpečil prezidentské kreslo už na tretie volebné obdobie. Opozícia i pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe voľby označili za zmanipulované, pričom tak EÚ, ako aj USA ohlásili voči Bielorusku uvalenie sankcií, a to najmä v podobe cestovných obmedzení pre predstaviteľov tamojšieho režimu.
Naopak, Rusko so sankciami nesúhlasí. Veľvyslanec Ruskej federácie pri OSN Andrej Denisov kritizoval USA a EÚ za neprimeranú reakciu na vývoj v Bielorusku. Západný svet obvinil, že v snahe vnútiť všetkým jednotné štandardy sa uchyľuje až k totalitárnym praktikám a v Moskve včera polícia zasiahla proti skupine demonštrantov, ktorá pred ruským ministerstvom zahraničných vecí vyjadrovala svoju podporu bieloruskej opozícii. V nedeľu sa akcie opozície zamerali hlavne na zisťovanie situácie zadržaných, ktorých rodinní príslušníci o svojich blízkych nič nevedia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 08:17