StoryEditor

Katov čaká vyšetrovanie

02.01.2007, 23:00
Iracká vláda začala vyšetrovať okolnosti popravy bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna. Dôvodom je amatérsky, asi dvojminútový videozáznam, ktorý sa objavil na internete a ktorý ukazuje, že posledné chvíle diktátora neboli príliš dôstojné.

Iracká vláda začala vyšetrovať okolnosti popravy bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna. Dôvodom je amatérsky, asi dvojminútový videozáznam, ktorý sa objavil na internete a ktorý ukazuje, že posledné chvíle diktátora neboli príliš dôstojné. Saddám sa na záberoch háda so svojimi katmi a s ďalšími ľuďmi v miestnosti.
Jeden zo svedkov popravy, ktorému Saddám nechal umučiť otca, vykrikoval meno šíitskeho duchovného vodcu Muktadu Sadra. Exprezident na to ostro reagoval, za čo ho viac razy niekto z prítomných poslal "do pekla". Do ostrej slovnej výmene názorov sa Saddám dostal aj z jedným z katov. "Boli tam niektorí dozorcovia, ktorí kričali neprístojné poznámky. To je teraz predmetom vládneho vyšetrovania," povedal poradca irackého premiéra Núriho Malíkího. Iracká vláda zároveň vyšetruje, kto bez povolenia nakrútil popravu na mobilný telefón a kto zábery "pustil" na internet.
Búrlivé reakcie
Videozáznam rozhorčil najmä irackých sunnitov, pretože Saddám Husajn bol "jedným z nich". Do kariet im nahráva aj nečakaná reakcia britského vicepremiéra Johna Prescotta, podľa ktorého bol spôsob popravy "poľutovaniahodny".
Britský vicepremiér povedal, že tí, ktorí sú zodpovední za získanie a zverejnenie smrti irackého diktátora by mali byť odsúdení. "Úprimne povedané, zverejnenie tohto druhu nahrávky je absolútne neprijateľné a myslím si, že nech je to práca kohokoľvek, mal by sa sám za seba hanbiť," uviedol Prescott. Jeho slová môžu podľa analytikov vyvolať polemiku, pretože boli oveľa silnejšie ako pôvodná reakcia britských úradov.
Pomsta šíitov
Americká vláda sa údajne snažila oddialiť popravu Saddáma Husajna. Chcela tým dosiahnuť to, aby vykonanie rozsudku smrti ľudia nevnímali ako pomstu šíitov, ale ako súčasť spravodlivého procesu. A práve amatérsky videozáznam skôr nahráva teórii o pomste. Krátko po samotnej poprave prítomní v miestnosti od radosti tancovali a vykrikovali víťazné heslá.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 05:24