Ilustračná snímka FOTO: DPD
StoryEditor

Chatbot britského doručovateľa balíkov zlyhal. Musel o tom zložiť báseň

22.01.2024, 11:34
Autor:
ČTKČTK

Britský doručovateľ balíkov DPD pozastavil funkčnosť svojho AI chatbota. Umelá inteligencia bola namiesto pomoci zákazníkom použitá na tvorbu básne o svojich hrozných schopnostiach.

Britská firma DPD doručujúca balíky vypla funkciu umelej inteligencie (AI) vo svojich internetových chatovacích systémoch po tom, ako frustrovaný užívateľ žiadal jej chatovacieho robota zložiť báseň o tom, aký zlý tento zákaznícky servis je. Upozornila na to agentúra Reuters.

"Bol raz jeden chatbot menom DPD, ktorého pomoc nebola k ničomu," napísal robot po tom, čo Ashley Beauchamp vzdal snahu prinútiť ho, aby mu dal číslo na zákaznícky servis. Namiesto toho teda zákazník požiadal, aby robot napísal báseň o svojich zlých službách.

"DPD bola strata času, zákazníkova najhoršia nočná mora. Jedného dňa DPD konečne zatvorili a všetci sa radovali. Konečne mohli dostať pomoc, ktorú potrebovali. Od skutočného človeka, ktorý vedel, čo robí," pokračoval chatbot.

Beauchamp, klavirista a dirigent, zverejnil svoju "konverzáciu" s chatbotom na sociálnej sieti X vo štvrtok a odvtedy má 1,2 milióna zhliadnutí.

Beauchamp uviedol, že pôvodne, keď sa mu nepodarilo získať informácie o stave zásielky, požiadal chatbota, aby mu povedal vtip. Keď tak urobil, tak ho požiadal, aby napísal báseň o zlyhaní automatizovaného zákazníckeho servisu. Vyzval ho tiež, aby nadával, a prinútil ho povedať, že "DPD je najhoršia doručovacia firma na svete" a že by ju nikdy nikomu neodporučil.

Firma DPD UK uviedla, že AI používa v rámci svojho chatovacieho systému úspešne už niekoľko rokov, spolu s ľudským zákazníckym servisom. Po najnovšej aktualizácii systému sa ale objavila chyba. "Prvok umelej inteligencie bol okamžite deaktivovaný a v súčasnosti sa aktualizuje," uviedla firma vo vyhlásení.

01 - Modified: 2024-04-25 13:38:28 - Feat.: - Title: Meta na hraniciach sveta AI 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta onkologického pacienta k liečbe je u nás zdĺhavá. Odborník opisuje, ako nám pomôže umelá inteligencia 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 04 - Modified: 2024-04-26 10:01:32 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia si uletela: Takto podľa nej vyzerajú typickí ľudia z európskych krajín. Najviac ťa pobavia Česi a Taliani 05 - Modified: 2024-04-26 13:24:12 - Feat.: - Title: Pomocou AI vytvoril obnažené deepfake fotky detí, umelú inteligenciu tak skoro nepoužije. Britský súd vydal prelomový verdikt
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 20:25