Ilustračná snímka CES 2023. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Plne bezdrôtová TV, počítače s AI a dalšie novinky. Čo uvidíme na CES 2024

05.01.2024, 14:17
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Každý rok sa na začiatku januára schádzajú do amerického Las Vegas odborníci a novinári, aby sa pozreli, čo bude hýbať priemyslom spotrebnej elektroniky a IT v nadchádzajúcom aj ďalších rokoch. Je naozaj AI takým trendom a čo na nás chystajú výrobcovia televízorov, audia, počítačov, softvéru a ďalších?

Veľké veľtrhy to mali v období covidu zložité a niektoré z nich sa nedokázali po odznení pandémie udržať. Najväčší veľtrh spotrebnej elektroniky a informačných technológií tento problém nemá, a tak sa aj tento rok budete môcť s nami pozrieť, čo bude hýbať týmto svetom v roku 2024.

Je jasné, že umelá inteligencia nebude niekde v kútiku, ale stane sa jednou z hlavných tém tohto podujatia. Ktokoľvek sa bude chváliť nejakým systémom s podporou AI, na čele s výrobcami čipov ako sú spoločnosti AMD, Intel, Qualcomm, či Nvidia.

Pomáhajú tak rozvinúť myšlienku AI PC, teda počítačov schopných spracovávať lokálne aj náročnejšie úlohy umelej inteligencie, aby sa citlivé dáta nemuseli posielať na cloudové služby.

Obraz a zvuk

Popri nových počítačoch a hardvéri sa samozrejme veľtrh zameria aj na novinky v oblasti televíznych prijímačov. Tu sa nečaká nejaká prevratná technologická novinka, ale skôr to, že sa skôr predstavené najmodernejšie technológie stanú cenovo dostupnejšími. Reč je predovšetkým o microLED, pri ktorých očakávame, že masová výroba vyústi do zníženia cien.

Novinkou tak bude skôr nasadenie ďalších AI technológií na spracovanie obrazu, ktoré vylepšia obrazový a zvukový výstup. Vylepšenia čakáme v operačných systémoch, ktoré inteligentné televízory využívajú a tiež zrejme uvidíme prvú televíziu, ku ktorej nevedie žiaden kábel. Na napájanie totiž využíva bezdrôtovú technológiu.

Tiež zvukové zariadenia, ako sú reproduktory, slúchadlá a ďalšie čaká väčšie nasadenie strojového učenia na vylepšenie výsledného zvuku. Napríklad len tým, že ešte lepšie dokážu odtieniť okolitý hluk.

Virtuálna realita a konektivita

Aj keď spoločnosť Apple na CESe tradične nevystavuje, ozvenu jej produktov tu uvidíme. Platí to napríklad pre virtuálnu a rozšírenú realitu. S blížiacim sa uvedením náhlavnej súpravy Apple Vision Pro ani ďalší výrobcovia nebudú chcieť zaostávať. Na veľtrhu CES 2024 tak uvidíme Oculus patriaci materskej spoločnosti Facebooku Meta Platforms, HTC, Sony alebo produkty firiem ako Magic Leap, DigiLens, Vuzix, Solos Technology a ďalších.

Veľkej podpory sa tiež dostane pripravovanému formátu Wi-Fi 7 s rýchlosťou až 46 Gbps, ktorý bude obsahovať mnoho nových zariadení, aj keď jeho finálna varianta bude v tomto roku ešte len schválená. Či sa dočkáme aj záplavy USB4 v2.0 zariadení s podporovanou rýchlosťou až 120Gbps v jednom smere, nie je zatiaľ jasné, ale bolo by na čase.

Technológie kúsok inak

Ďalšie novinky tu predstavia aj výrobcovia automobilov alebo napríklad aj kozmetiky, kam si digitálne technológie razia cestu stále častejšie. Očakávame aj nástup stále múdrejších humanoidných robotov a ďalších pomocníkov.

Organizátori veľtrhu CES 2024 očakávajú viac ako 130-tisíc návštevníkov. Na veľtrhu sa predstaví viac ako štyri tisíc vystavovateľov, vrátane približne tisíc začínajúcich firiem v pavilóne Eureka Park. Konferencia zaberie 2,4 milióna metrov štvorcových čistej výstavnej plochy, čo je o 10 % viac ako v roku 2023.

01 - Modified: 2024-04-27 11:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dokonalý ochranca pred zlodejmi? Tento robopes má na chrbte plameňomet, stojí len pár tisíc 02 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 08:13