StoryEditor

Hodinky či okuliare. Toto je päť vecí, ktoré zmenia svet

12.12.2014, 08:37
Technológie nám budú opäť bližšie. Budúci rok zmení najmä Apple či Facebook.

Oculus Rift - Droga 21. storočia

Virtuálna realita je bližšie než si myslíte. Jej nová generácia odštartuje spustením predaja zariadenia Oculus Rift, ktoré by sa malo dostať medzi bežných používateľov už budúci rok. Firma, ktorú vlastní Facebook, vytvorila špeciálne okuliare, ktoré dokonale oklamú váš mozog a dovolia vám ísť prakticky kdekoľvek. Prečítajte si aj náš test tu.

Celá technológia je v praxi veľmi jednoduchá. S okuliarmi sa nepozeráte na štvorcové obrazovky, ale vidíte vďaka šošovkám klasické zorné pole v kruhu. Systém sleduje vašu hlavu a s obrazom hýbe presne rovnako ako vy s vašou hlavou. Už dnes sa tak môžete napríklad zviesť na virtuálnej horskej dráhe alebo sa pozrieť do vesmíru. Čoskoro však tieto okuliare zmenia herný a zábavný priemysel alebo tiež školstvo. Budete dokonale vtiahnutý do novej reality. 

Apple Watch - Najočakávanejšie hodinky

Smart hodinky sú už bežne dostupným tovarom, no tie najočakávanejšie stále neprišli. Apple si prekvapenie necháva na začiatok budúceho roka. Apple Watch už majú na trhu silnú konkurenciu, najmä zo strany Samsungu, ktorý ukázal vynikajúce hodinky Gear S so zahnutým displejom. Apple ale nechce svoje hodinky predávať ako kus elektroniky, ale ako módny doplnok.

Pretože aj napriek očakávaniam sa zatiaľ inteligentné hodinky nepredávajú v počte miliónov kusov. A ten, kto môže toto pravidlo zmeniť, je práve Apple. Hodinky budú mať obrovské množstvo možností, ako ich personalizovať či už výberom náramku, alebo vzhľadu. Na predaj sa dostanú viaceré verzie, napríklad určené na šport, klasické či luxusné v zlatom púzdre a s odhadovanou cenovkou niekoľko tisíc eur. 

Google Glass - Okuliare dostanú nový dych

Nositeľná elektronika bude k nám stále bližšie a novej verzie sa v budúcom roku dočkajú aj okuliare Google Glass. Aj tie si je možné zakúpiť na trhu už dnes, no prakticky žiadnu dieru do sveta nerobili. Okrem pár vychytávok získa človek s Google Glass najmä výzor „geeka“, teda človeka, ktorý je bláznom do informačných technológií.

Nová očakávaná verzia Google Glass má mať vyšší výkon, lepšiu kameru a najmä dlhšiu výdrž na nabitie batérie. V súčasnosti okuliare totiž vydržia len pár hodín a ak ich využívate naplno, dokonca môžete sledovať, ako sa vám zmenšuje ukazovateľ batérie. Ich nová cena je zatiaľ neznáma.  

Windows 10 - Pozitívna zmena

Ak by sme vychádzali zo „zaužívaného pravidla“, kde každá druhá verzia operačného systému Windows za veľa nestojí, nový Windows 10 by mal patriť k tým obľúbeným. A z prvých testovacích verzií vyplýva, že to tak bude. Pokiaľ máte klasický počítač, môžete zabudnúť na dlaždicovú obrazovku, ktorá bola určená pre dotykové obrazovky. A navyše Microsoft konečne na želanie vráti späť tlačidlo Štart v inovovanej forme. Nový Windows môžete očakávať približne v polovici budúceho roka. 

USB C - Konektor, ktorý urobí malú revolúciu

Už nikdy nebudete musieť pripájať USB kábel viackrát kvôli tomu, že sa vám nepodarilo trafiť správnu stranu. Rovnako odpadnú starosti s hľadaním rôznych veľkostí koncoviek, ako napríklad micro USB. Starý známy USB kábel, ako ho poznáme dnes, totiž prešiel renováciou, kde bude obojstranný, odolnejší a prenesie za rovnaký čas viac dát. Teda tvarom bude na oboch koncoch rovnaký a vždy ho pripojíte na prvýkrát.

Jeho veľkosť a vyhotovenie bude podobné s Lightning konektorom, ktorý používa Apple. Nové USB s označením C, okrem toho, že bude omnoho rýchlejšie prenášať dáta, dokáže zariadenia viac zásobiť energiou. A tak sa mobilné telefóny budú môcť dobíjať rýchlejšie. Dokonca je možné očakávať aj pokročilejšie príslušenstvo, napríklad monitory, ktoré pripojíte k počítaču len cez USB. 

Snímky: Apple, Oculus, Microsoft, Archív

01 - Modified: 2007-01-22 05:20:00 - Feat.: 0 - Title: Kašický: Rezort chce postaviť obetiam AN-24 pamätník
01 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 02 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 03 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 04 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí 05 - Modified: 2021-06-08 07:50:29 - Feat.: - Title: Apple predstavil veľké novinky. Vylepšená aplikácie FaceTime bude už aj pre Android
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 11:22