StoryEditor

Sme na najväčšej technologickej výstave. Pozrite si novinky

05.01.2014, 23:00
V Las Vegas sa otvára každoročný CES, ktorý predurčí, čo môžeme očakávať v IT v roku 2014.

Výstava začína novinárskym dňom, ktorý je plný tlačových konferencií. Spoločnosti pomaly začínajú odhaľovať, čo si na CES (Consumer Electronic Show) do Las Vegas priniesli a my vám prinášame päť očakávaných noviniek. 

1. Rok smart hodiniek a inteligentných okuliarov

Takzvaná wearable technológia sa dostane tento rok do vyššieho povedomia než kedykoľvek predtým. Za pár mesiacov prinesú do tohto segmentu svoje nové výrobky napríklad Apple (hodinky) či Google (okuliare). Na CESe sa však objavia nové plavecké okuliare Instabeat, ktoré budú ukazovať plavcovi čas alebo jeho tep. Do výroby sa už dostali aj nové smarthodinky od stále úspešnejšej spoločnosti ZTE a svoju novinku tu ukáže aj LG. Hodinky od tejto firmy majú mať ohnutý displej s technológiou, ktorá sa používa pri najnovších televízoroch. 

2. Obrovské, zakrivené a Ultra HD televízory

Rok 2014 sa ponesie v duchu 4K, teda Ultra HD rozlíšení, ktoré je štyrikrát detailnejšie než klasické Full HD. Televízory však už neostanú ploché. Na výstavu mieria enormne veľké a ohnuté obrazovky, napríklad s 267 cm uhlopriečkou a pomerom strán 21:9, teda ako v kine. Samozrejmosťou je, že to budú bežné predajné verzie, ktoré sa dostanú aj na trh. Svoje miesto na trhu bude obhajovať aj OLED technológia zobrazovania obrazu, ktorá je omnoho kvalitnejšia než klasické LCD. Denník Wall Street Journal rovnako priniesol informácie o tom, že LG zo svojej TV integruje operačný systém webOS, ktorý bol predtým v smartfónoch Palm či tablete HP. Samsung ukáže nové ovládanie TV pomocou gest prstov. 

3. Tablety akejkoľvek veľkosti

Samozrejmosťou sú tablety, ktorých je na výstave každý rok čoraz viac. Novinky však prinášajú skôr len generačnú obmenu. A tak budú novinky od Lenova, ZTE, Asusu či Aceru ponúkať lepšie rozlíšenie displeja, tenšie konštrukcie a výkonnejší hardvér. Očakáva sa aj masívnejší nástup hybridných tabletov, ktoré budú kombinovať dva operačné systémy. Napríklad Windows 8 a Android.

4. Inteligentná zubná kefka, ale aj teplomer

CES ponúka mnoho noviniek aj v produktoch, kde by sme to priamo nečakali. A tak zubná kefka od spoločnosti Kolibree ukáže, ako dlho a či správne ste si vyčistili svoje zuby. Softvér prepojený so smartfónom vás ohodnotí a pokiaľ mu to dovolíte, odošle aj správu na Facebook. Novinkou je taktiež teplomer Kinsa, ktorý je rovnako spojený s tabletom či smartfónom. Digitálne odmeria teplotu a podľa príznakov určí vašu chorobu. 

5. Prelomové 3D tlačiarne

Vôbec po prvýkrát bude mať na výstave CES 3D tlačiarne vlastný sektor. Technológia, ktorá je známa prakticky už 30 rokov, zažila v poslednom roku obrovský boom, ktorý ju priniesol až k bežným spotrebiteľom. Cena tlačiarní rapídne klesla a s ňou aj dostupnosť tejto technológie. Spoločnosti ukážu na CES 2014 lacnejšie a dokonalejšie tlačiarne, ktoré dokážu kombinovať rôzne farby materiálov či tlačiť rýchlejšie a dokonalejšie. 

Cestu redaktora hradí spoločnosť Telefónica Slovakia

Snímky: pcadvisor.co.uk, jetblue.com, LG 

01 - Modified: 2005-11-21 19:49:10 - Feat.: 0 - Title: Posýpače a snežné pluhy ťaží staroba
01 - Modified: 2024-03-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Striptérka sa vyhráža, že zverejní nahé fotky princa Harryho. Meghan z neho vysala život, tvrdí 02 - Modified: 2024-01-30 14:00:00 - Feat.: - Title: Stihne Taylor Swift Super Bowl, aby podporila Travisa Kelceho? Pár hodín pred výkopom bude 9-tisíc kilometrov od štadióna 03 - Modified: 2024-01-13 09:00:00 - Feat.: - Title: Od lietajúcich taxíkov, cez roboty až po termosku, čo ti nabije mobil. Toto priniesol jeden z najväčších elektronických veľtrhov 04 - Modified: 2023-12-07 06:42:03 - Feat.: - Title: Streľba na univerzite v Las Vegas si vyžiadala tri obete 05 - Modified: 2023-08-01 06:00:00 - Feat.: - Title: Muž predal celý svoj majetok a odišiel do Las Vegas. Všetko vsadil v rulete na červenú a vyhral 270-tisíc dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 04:01