StoryEditor

Miloš Bondy: Muž, ktorý prežil päť koncentračných táborov

05.02.2021, 23:00
Miloš Bondy po tom, čo prešiel niekoľkými koncentračnými tábormi a musel sa pozerať na smrť svojich rodičov, tvrdí, že človek je najkrutejšie stvorenie Božie.

Príbeh sa začal ako mnohé, s ktorými sa v tom čase museli popasovať milióny Židov v Európe. Miloš Bondy žil s rodičmi a sestrou Vierou v pražských Královských Vinohradoch pomerne pokojne až do roku 1942.

​Jeho otec Bohumil bol obchodný cestujúci a podobne ako mnohí iní uvažoval nad tým, že z Protektorátu Čechy a Morava utečú pred šíriacim sa antisemitizmom. „Tak dlho sme sa rozhodovali, až jednoducho spadli vrátka,“ spomínal na tridsiate roky minulého storočia v rozhovore pre magazín Téma.

„Ono je to ťažké opustiť domov, stratiť rodinu, príbuzných, priateľov...“ pokračoval a dôvodil tým, že ako tínedžer s vlastnými záujmami si hroziace nebezpečenstvo ani veľmi neuvedomoval.

V auguste 1942 však dostali „pozvánku“ do transportu a boli spolu s ďalšími internovaní do geta v Terezíne. „Hoci tam bol hlad, ploštice a blchy, dalo sa to vydržať. Okrem toho som bol odjakživa fanúšikom džezu a v Terezíne vznikol tajný bar, kde hral napríklad džezový orchester Ghetto swingers, ktorý viedol Friček Weiss, vynikajúci skladateľ a trubkár. Tomu baru sa hovorilo Barnabáš. Bol totiž v jednej z mnohých bášt pevnosti. A my mladí sme sa tam chodili baviť, ako by nám vôbec nešlo o život,“ hovoril.

No jeho otec tušil, že s príkazom na nástup do transportu sa ich postavenie môže dramaticky zhoršiť. Snažil sa teda odjazd oddialiť tým, že si do žíl nechal vstreknúť benzín. „Hovorilo sa, že potom človek dostane vysoké horúčky a jeho rodinu z transportu vyškrtnú. Otec však dostal len krátku a prechodnú triašku, takže sme museli nastúpiť.“

menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 19:28