StoryEditor

Genisys je starý dobrý Terminátor. No nič viac

08.07.2015, 15:00
Autor:
stlstl
Piate pokračovanie legendárneho akčného filmu mohlo viac staviť na humor ako na strieľanie.

Je to viac reštart než remake a dnes už skôr stroj na peniaze ako na zabíjanie ľudí. Pod názvom Terminátor Genisys vtrhne do kín nová verzia legendy z roku 1984. Vrátane Arnolda Schwarzeneggera.

Medvediu reklamu aj medvediu službu urobil novinke James Cameron, tvorca pôvodného Terminátora z roku 1984. Pre video totiž nakrútil svoje nadšené divácke pocity z projektu, ktorého sa už nezúčastňuje - všetko mu vraj pripadalo známe až do chvíle, než príde zlom, a z kľúčového hrdinu sa stane kľúčový zloduch.

Pár fanúšikov už mu za prezradenie zmien vynadalo, ale vlastne sa nič také strašné nestalo. Od začiatku bolo jasné, že Terminátor Genisys, historicky už piaty diel, prakticky však prvá časť zamýšľanej novej série, môže pôvodné sci-fi iba obmieňať. A že napriek hereckému omladeniu tvárami z tínedžerských seriálov či variáciám zloduchov sa beztak hlavná zvedavosť upína ku Schwarzeneggerovi, ktorý po guvernérskej medzihry oživil svoju slávnu rolu.

Z jeho úst tú znova zaznie terminátorovo okrídlené - Ja sa vrátim. A to je dobre, pretože bez neho by vzkriesenie legendy stratilo zmysel, pôvab a hlavne vtip, o to zábavnejší, o čo zrelší odstup herec získal. Škoda, že humoru nie je viac.

Akcia na Golden Gate
Terminátor roku 2015 by mal väčšiu šancu ako priznaná komédia s poľudšteným robotom, ktorý si hovorí „zastaraný, nie starý" a stále ešte to natrie modernejším modelom na strane zla, ktoré dokážu meniť podobu či povstať z tekutého kovu. Nech - ale Schwarzeneggerov dôchodca zas vie poriadne udrieť a sucho hláskovať: „Musíte sa spáriť."



Film, ktorý režíroval Alan Taylor, však berie nostalgický odkaz vážne, takže v úvode nastolí dlhé spomínanie a objasňovanie. Čo bolo pred vojnou so strojmi, čo po nej a kde sa vzal vodca ľudstva, ktorého matku chcú stroje zabiť skôr, než ho stačí porodiť, a preto sa vysiela do minulosti jej ochranca. Plamenné prejavy o poslednej bitke v mene detí našich detí pretkáva laserový masaker; až doposiaľ bežná videohra.

Až cesty časom s tradičnými prvkami cudnej nahoty zvedú dohromady Schwarzeneggera a jeho mladých kolegov - vo svete, kde vraždiacim strojom pod ľudskou maskou môže byť ktokoľvek s výnimkou bezdomovcov a kde človek spriada vlastnú možnú skazu svojou posadnutosťou "byť stále pripojený"; ani toto náučné kázanie však neznie z plátna prvýkrát.

Spočiatku zdĺhavý informatívny úvod potom preberá mechanickú stavbu striedajúcu vysvetľovanie - prestrelku - vysvetľovanie - prestrelku; scenár navyše časové slučky tak prekombinujú, že sa sotva drží na hrane paródie, keď sú rodičia mladší než ich syn či keď školák stretne svoje staršie ja. 

Všetko už vymyslel otec zakladateľ, nasledovníci len rúcajú, prehadzujú, popierajú, posúvajú. A pridávajú výbušné 3D efekty, kde sa uplatní obľúbený hostiteľ katastrofických scén, sanfranciský most Golden Gate.

Akčná zábava plná klišé od fotografií z detstva po odpočítavanie výbuchu sa však pokojne mohla volať len Genisys. Jediné, čo z nej robí Terminátora, je Schwarzenegger, pamätník analógovej éry, ktorý vďaka sebeironickému nadhľadu svojho veku vracia digitálne umelosti pôvodnú patinu dobrodružstva. Vďaka nemu sa z legendy označovanej kedysi za prielom nestal „prúser“.

Mirka Spáčilová, MF Dnes

01 - Modified: 2007-07-17 13:47:00 - Feat.: 0 - Title: Počet zranených po vykoľajení ukrajinského vlaku stúpol na 14
01 - Modified: 2024-05-19 00:49:32 - Feat.: - Title: Vydarené kupé Mercedesu nahrádza až dva modely. Potešil priestor, spotreba i komfort 02 - Modified: 2024-05-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Elektromobil verzus spaľovací motor: Sú autá na baterky skutočne výhra v spoľahlivosti? 03 - Modified: 2024-05-16 12:00:00 - Feat.: - Title: Patentovala si Toyota revolučný nápad? Na počkanie vraj zmení farbu áut podľa želania 04 - Modified: 2024-05-16 09:31:36 - Feat.: - Title: Automobilová aféra na obzore. Bezpečné interiéry áut ohrozujú posádku rakovinou 05 - Modified: 2024-05-15 12:46:52 - Feat.: - Title: Kia vylepšila obľúbený elektromobil. Upravný dizajn, špičkové nabíjenie a väčší dojazd
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. máj 2024 04:21