StoryEditor

Umelci začínajú pýtať svoje peniaze

27.06.2006, 00:00
Občianske združenia zriadené štátom na ochranu autorov a ich práv si žijú svoj vlastný život plný dobrých úmyslov a starostlivosti o svojich členov. Pred niekoľkými dňami sa však ukázalo, že združenie na ochranu práv práve tieto práva porušuje.
Gitarista a skladateľ Peter "Peci" Uherčík sa sedem rokov súdil s Ochranným združením interpretov Slovenska (OZIS). Problém bol v tom, že organizácia mu neplatila za hranie jeho skladieb v médiách toľko, koľko skutočne mala. Prvý prípad svojho druhu na Slovensku sa skončil rozsudkom v prospech umelca - súd konštatoval, že organizácia porušila povinnosti zo zmluvy o zastupovaní, ktorú s ňou Uherčík podpísal.
"OZIS viedla nedokonalú a nepresnú evidenciu mojich výkonov, zúčtovanie odmien vykonávala neprehľadne, na moju žiadosť mi túto evidenciu nepredložila, nahlášky mojich umeleckých výkonov nepostupovala svojej partnerskej organizácii Slovgram, čo spôsobilo, že moje výkony v komerčných médiách zostali neidentifikované a za ich použitie som nedostal náležitú odmenu," vysvetľuje Uherčík. Súd rozhodol, že organizácia musí zaplatiť všetky súdne trovy a hudobníkovi aj primerané peňažné odškodnenie.
Ak by pri ochrane svojich práv takto postupovali aj iní hudobníci, dodržiavanie autorského zákona na Slovensku by bolo už dávno samozrejmosťou, dodáva Uherčík. Oslovili sme aj druhú stranu sporu: organizácia sa však odmietla k celej veci telefonicky vyjadriť, odpovedia na prípadné otázky iba mailom.

Filatelisti alebo umelci?
Podobná situácia zrejme nastane o pár dní v inej členskej organizácii. Všetci členovia Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) musia totiž do 30. 6. 2006 podpísať novú zmluvu o zastupovaní autorských práv - v opačnom prípade ich už zväz zastupovať nebude. "Je to ultimátum. SOZA nám dáva zmluvu, v ktorej sa zaväzujeme dodržiavať určité smernice, z ktorých nie všetky sú prístupné," vysvetľuje dôvod nespokojnosti Uherčík. "Takže ak napríklad po podpise zmluvy vymyslia novú smernicu, ani nemusím vedieť, že taká smernica vznikla alebo zanikla." Ako doplnil, smernice môže pritom meniť len 30 členov združenia.
SOZA zostáva zdržanlivá. "Smernice sú prístupné, kto chce, ten sa k nim dostane. Je to členská záležitosť a nemienim sa k tomu vyjadrovať," reagovala právna zástupkyňa zväzu Marta Turčániová. "To by bolo v poriadku, keby SOZA bola zväz filatelistov a my by sme sa každý rok zbierali po päťdesiatich korunách. Ale SOZA, Slovgram a OZIS sú občianske združenia, ktorým štát zákonom stanovuje platiť určité poplatky, " hovorí skladateľ a hudobník Anton Kubasák.
Otázka zmluvy však nie je jediná výhrada voči zväzu. "Chcel som napríklad vedieť, aká je finančná hodnota bodu odvysielanej skladby v jednotlivých médiách, ale nikdy som sa k tomu nedostal, hoci som o to niekoľkokrát žiadal. A to je len jedna z vecí." Predseda výboru SOZA Július Kinček ho napríklad odmietol uznať jeho aranžérsky podiel na pesničke Vráť trochu lásky medzi nás, pričom na albume je jasne uvedené, že aranžérom skladby je práve Uherčík.

Čakanie na ministerstvo
Uherčík sa už niekoľkokrát obrátil na ministerstvo kultúry, ktoré má zväz kontrolovať. Podľa riaditeľky sekcie médií a audiovízie ministerstva Zuzany Mistríkovej bolo podnetov voči tomuto združeniu viac, a preto sa rozhodli vykonať v ňom kontrolu. Upozornila nás však, že "ministerstvo kultúry nie je televízna rada. SOZA je občianske združenie, takže môžme zasiahnuť, len ak je ich konanie v rozpore so zákonom."
Zatiaľ teda musia autori čakať - a dôverovať. Môžu si založiť nové autorské ochranné združenie, ale podľa Uherčíka už SOZA žije aj z jeho peňazí niekoľko rokov, takže chce "upratať" najskôr tam.

Kto je kto:
OZIS
(1992) - Ochranné združenie interpretov Slovenska (1992). Neziskové občianske združenie, ktoré zastupuje a spravuje majetkové práva výkonných umelcov podľa platného Autorského zákona.
Slovgram (1991) - nezávislá spoločnosť založená na ochranu práv výkonných umelcov a výrobcov zvukových a zvukovoobrazových záznamov
SOZA (1968) - Slovenský ochranný zväz autorský. Občianske združenie autorov a vydavateľov hudobných diel, ktorá chráni majetkové práva k hudobným dielam.
Tieto tri občianske združenia vyzbierajú ročne od médií, prevádzkovateľov barov, usporiadateľov koncertov a pod. spolu viac ako štvrť miliardy korún, ktoré následne rozdeľujú autorom a interpretom hudby.
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 23:10