StoryEditor

Úspešná misia 007

02.01.2007, 23:00
Rok 2006 priniesol menej kvalitných snímok, no tých pár stálo za to.

Internetové filmové servery začiatkom nového roka naplno rozbehli bilancovanie najlepších a najhorších filmov roka 2006. Viacerí zahraniční kritici sa zhodujú na tom, že rok 2006 filmu príliš neprial. Nie však v zmysle, že by sa v distribúcii objavilo menej snímok, ale v tom, že sa zhoršila ich kvalita. Predovšetkým prvých osem mesiacov bolo skôr "prázdnych a pustých". V závere roka sa však objavilo niekoľko pozoruhodných titulov.
Bond zabo(n)doval
Začnime snímkami, ktoré dokázali spojiť kvalitný scenár, precíznu réžiu a presvedčivé herecké výkony. Z očakávaných akčných snímok, ktoré sme mali možnosť vidieť aj v našich kinách, zaujala asi najviac bondovka Casino Royal. Pôvodne zatracovaný Daniel Craig ako nový Bond ukázal drsnejšiu, no zároveň zraniteľnejšiu tvár agenta 007. Rebríčkom dominuje aj u nás trochu prehliadnutý film Potomkovia ľudí režiséra Alfonsa Cuaróna o temnej budúcnosti ľudstva v hlavných úlohách s Clivom Owenom a Julianne Moore. Vysoké uznanie si vyslúžila aj novodobá gangsterka Martina Scorseseho Na druhej strane, ktorou sa režisér vrátil k rukopisu svojich starých dobrých snímok. Let číslo 93 Paula Greengrassa, aj vďaka dokumentárnemu charakteru a nepatetickému herectvu, vysoko predstihol snímku World Trade Center, ktorá sa takisto vyrovnávala s témou 11. septembra 2001. Vyššie postavenie si v rebríčkoch vyslúžil aj kontroverzný Borat.
Na čo sa oplatí tešiť
Z filmov, ktoré v našich kinách uvidíme až tento rok, treba spomenúť nekonvenčnú americkú komédiu Little Miss Sunshine, ktorá dokázala z malého rozpočtu vyťažiť maximum. Za jeden z najlepších filmov roka je považovaná autobiografická dráma Kráľovná, ktorá prináša jedinečný pohľad do mysle a srdca kráľovnej Alžbety II. tesne po tragickej smrti princeznej Diany. Pozitívnym prekvapením roka bol pre kritikov film Dreamgirls, ktorý však u nás ešte tak skoro nevzhliadneme. Hudobná dráma o troch černošských soulových speváčkach má, na rozdiel od ostatných filmových muzikálov, bližšie k realite. Dva pohľady na bitku pri Iwo Jima počas 2. svetovej vojny priniesol ako režisér Clint Eastwood - vo filme Zástavy našich otcov z americkej perspektívy a v pokračovaní Listy z Iwo Jima z perspektívy Japoncov.
Nenaplnené nádeje
Jedným z najväčších filmových sklamaní bola novinka M. Nighta Shyamalana Dáma vo vode. Kvalita režiséra začala klesať hneď po úspechu jeho debutu - Šiesteho zmyslu a ani touto snímkou si reputáciu nenapravil. O veľký návrat sa po štrnástich rokoch pokúsila postava Sharon Stone v Základnom inštinkte 2. Filmu však chýbal nielen potrebný erotický náboj, ale zlyhal aj na všetkých úrovniach filmárskeho remesla. Podobne skončil Da Vinciho kód, ktorého preslávená knižná predloha mu síce zaručila slušnú návštevnosť, no to ho neochránilo pred zdrvujúcou kritikou. Režisér Ron Howard (Apollo 13) zostal pri plochom príbehu a prílišnej doslovnosti.
Misia: nesplnená
Úplne prepadli aj tretie pokračovania filmov Mission: Impossible a X-man, nehovoriac o remakeu Poseidon či Ružový partner. Predpokladaný úspech nedosiahli ani filmy Eragon či Dobrý ročník. V rebríčkoch "hanby" sa ocitol aj film Všetci kráľovi muži s hviezdami ako Sean Penn, Anthony Hopkins či Kate Winslet, ktorý krátko po premiére finančne úplne prepadol. U nás možno nebude distribuovaný vôbec. Filmy ako Hady v lietadle, pokračovanie Garfielda či Scary Movie 4 sa vraj svojou zlou kvalitou nehodia ani do rebríčka prepadákov.
Nasledujeme reklamu
Čo najviac zarezonovalo v našich kinách sa dozvieme až po 20. januári. Už teraz je však jasné, že medzi favoritov patria snímky Da Vinciho kód, Doba ľadová 2 a Harry Potter a ohnivá čaša. Teda tituly s najsilnejšou reklamnou kampaňou. Zabúdať však nemožno ani na klubovú produkciu. Tá tohtoročná priniesla opäť kvalitné snímky z Južnej Kórey, ktorá len potvrdila neustále stúpajúcu tendenciu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. máj 2024 10:36