StoryEditor

Papierové slamky a tégliky nás nezachránia. Naopak, sú plné chemikálií a jedov, najhoršie sú „ekologické“

28.09.2023, 07:30
  • O tom, že sa z plastov uvoľňujú do životného prostredia toxické látky, väčšina verejnosti vie. Papier je prezentovaný ako ich ekologická náhrada. Nie je to však úplne pravda.
  • Štúdia tímu Bethanie Carney Almrothovej navyše dokazuje, že materiál papierových téglikov je toxický podobne ako plast. Najhoršie dopadli „ekologické“ slamky z papiera a bambusu, uvádza portál Lidovky.cz.
  • „Je načase, aby sme sa vrátili späť a opustili životný štýl s výrobkami na jedno použitie. Keď si kupujete kávu, je lepšie, aby ste si ju nechali naliať do hrnčeka," zhodujú sa odborníci.

Z papierových téglikov sa uvoľňujú do životného prostredia toxické látky. Papierové náhrady plastových slamiek obsahujú nebezpečné chemikálie. Kávu v papierovom tégliku, a niekedy dokonca aj s papierovým viečkom, vnímame ako súčasť odklonu od životného štýlu „doby plastovej“.

Podobne je to aj s náhradami plastových slamiek vyrábaných z papiera, bambusu a ďalších materiálov rastlinného pôvodu. Sú však tieto výrobky naozaj ekologické? Dve štúdie v poslednej dobe priniesli na túto otázku znepokojujúce odpovede.

Tím vedený Bethanie Carney Almrothovou z univerzity vo švédskom Göteborgu modeloval v laboratóriu osud téglikov, v ktorých si ľudia kupujú kávu. Vedci nechali vylúhovať papierové alebo plastové tégliky a viečka niekoľko týždňov v akváriách s piesčitým dnom.

Následne odchovávali larvy pakomárov v nádobách s vodou z týchto akvárií a s čistým pieskom alebo naopak na piesku z akvárií a s čistou vodou. V porovnaní s pakomármi vyrastajúcimi v čistej vode na čistom piesku boli larvy menšie a ich vývoj sa spomalil.

„Vo všetkých prípadoch došlo k narušeniu vývoja lariev,“ zhŕňa Carney Almrothová závery štúdie zverejnenej vo vedeckom časopise Environmental Pollution.

O tom, že sa z plastov uvoľňujú do životného prostredia toxické látky, väčšina verejnosti vie. Papier je prezentovaný ako ich ekologická náhrada. Nie je to však úplne pravda. Vnútro papierového téglika chráni pred rozmočením malá vrstva plastu. Často sa na tieto účely používa polymér kyseliny mliečnej, tzv. polylaktíd, vyrábaný z obnoviteľných zdrojov, napríklad z cukrovej trstiny.

Nedávne experimenty odhalili, že sa za 20 minút z ochrannej vrstvy uvoľní do horúceho nápoja 200 miliárd plastových nanočastíc, ktoré konzument vypije. V poslednej dobe pritom pribúdajú dôkazy o škodlivosti týchto nanočastíc pre ľudské zdravie.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 64% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reklama vs realita: Porovnanie jedla z fast foodov na fotkách a v skutočnosti, najhoršie dopadlo najdrahšie 02 - Modified: 2023-08-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žiadna múka, všetko raw a éra influencerov. Ako sa menia trendy vo výžive a kedy ide len hlúposti? 03 - Modified: 2023-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ak zbierate huby do igelitky, koledujete si o problémy, tvrdí lekár. Na čo si dať ešte veľký pozor? 04 - Modified: 2023-07-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nebezpečenstvo ukryté v sladkých plodoch: Ako nás môže ohroziť ovocie?
01 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Majiteľ Viech Vojtěch Záhorský: Baví ma tvoriť priestory na výmenu názorov 02 - Modified: 2024-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchodné centrá môžu byť aj ekologické 03 - Modified: 2024-05-05 14:42:41 - Feat.: - Title: ECB nemôže priamo financovať zelené investície, tvrdí guvernér francúzskej banky. Politici na ňu tlačia 04 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa 05 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Cukrárska legenda z Kremnice: V zlatom meste obnovili výrobu zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
12. máj 2024 06:31