Rudo Čižmár, spolumajiteľ penziónu Predná Hora SNÍMKA: Ondrej Bobek
StoryEditor

Kam za kvalitným pivom a špecifickým odpočinkom? Skúste Prednú Horu

04.10.2022, 11:00
Autor:
redred
  • Pivovar Predná Hora je rodinný podnik, ktorý je otvorený od roku 2017.
  • Pre rodinu Čižmárovcov bola výroba piva vždy hobby, nie biznis. Nasvedčuje tomu aj prvotriedna kvalita spracovania piva v srdci Národného parku Muránska planina.
  • Návšteva pivovaru však nemusí znamenať, že sa zastavíte len na jedno čerstvo orosené pivo.
  • Prečítajte si článok, ktorý priniesol portál Kávičkári.sk

Bývalé štátne budovy, ktoré zívali nudou, majú teraz úplne iný charakter. V ich útrobách sa totiž varí nápoj zo sladu, všetkým veľmi dobre známy ako pivo. Pivovar disponuje 500-litrovou varňou a kapacitou do 1 000 hektolitrov, takže si môžete byť istí, že piva bude naozaj dostatok.

image

Juraj Fekete, zakladateľ TIMI AMO Gelato & Coffee: Nekvalitnú zmrzlinu spoznáte na prvý pohľad

V pivárni sa nachádza zopár zaujímavých pivných špeciálov, pričom pivo tečie priamo z tankov vo výčape. Medzi špeciály, ktoré treba určite ochutnať, patrí pivo s materinou dúškou. Jeho chuť korešponduje s krásnym prostredím navôkol.

V galérii sa prejdite priestormi tohto zaujímavého miesta: 

Pivovar pre deti? Určite

Ako tvrdí Rudo Čižmár: „Areál je stavaný aj pre tých najmenších.“ Veľké množstvo exteriérových športovísk dopĺňajú detské kútiky, v ktorých si každé dieťa nájde to svoje a vy budete mať čas si oddýchnuť v častiach hotela, ktoré robia celé prostredie rozprávkovým. 

image

Vietnamci sa pustia do hocičoho, aby mohli zabezpečiť rodinu a prežiť, tvrdí pre HN šéfka gastrosiete

Zišli sme len zopár schodov do podzemných útrob a neverili sme vlastným očiam. Ocitli sme sa v úplne inom svete. Vo svete plného relaxu, pohody a  pokoja. Podľa spolumajiteľa Ruda Čižmára sa tu stretávajú hlavné elementy – teplo, vlhkosť, chlad, vôňa, svetlo a zvuk – a spoja sa do toho najlepšieho účinku pre organizmus.

Pivo tu netečie prúdom len do pohárov, je aj súčasťou viacerých procedúr. Za zmienku určite stoja kúpele z morských rias z Mŕtveho mora, hradný wellness plný víriviek a rôznych druhov sáun alebo soľná jaskyňa postavená zo soľných blokov z pakistanských a poľských soľných baní.

Celkový charakter hradných kúpeľov vás prenesie do stredoveku a spraví z vás kráľov a kráľovné. Ak by chceli zažiť niečo viac, máte možnosť ubytovať sa v chalúpkach, ktoré vás dekoráciami a dizajnom ihneď prenesú o niekoľko storočí naspäť a ocitnete sa v priestoroch plných tradícií a folklóru.

Pomocná ruka v najhorších časoch

Za zmienku určite stojí aj to, ako sa v aktuálnej situácii v súvislosti s vojnou na Ukrajine zachovalo vedenie Pivovaru Predná Hora. „Predstavte si, že nemáte kam ísť a ste v cudzej krajine bez ničoho. Neostávalo nám nič iné, ako sa pokúsiť vžiť do ich kože a podať im pomocnú ruku,“ povedal spolumajiteľ Rudo Čižmár.

Rozhodli sa pomôcť a zabezpečili ubytovanie niekoľkým rodinám utekajúcim pred hrôzami vojny. Niektorí našli uplatnenie priamo v penzióne alebo kuchyni, a tak získali aj plnohodnotné pracovné miesto. V čase, keď boli v platnosti prísne nariadenia pre hotelierstvo a gastrosektor, majitelia areálu zozačiatku nevedeli, čo robiť.

Zákazníci rušili objednávky a nepriaznivá situácia zahŕňala aj to, že sa museli udržiavať prázdne izby, čo si majitelia nemohli dovoliť. Museli znížiť stavy z 36 zamestnancov na troch údržbárov. Všetko zlé je však na niečo dobré. V areáli sa podarilo niekoľko zaujímavých rekonštrukcií.

Spolumajiteľ Rudo Čižmár nám sľúbil, že keď sa najbližšie vrátime, tak budeme prekvapení, čo sa im ešte len podarí vybudovať. A my sa už teraz tešíme.

01 - Modified: 2022-07-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krásny pivný svet: Spoznajte najbizarnejšie nápoje zo sladu a z chmeľu naprieč zemeguľou 02 - Modified: 2022-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zrnko svietiace medzi stenami: Netradičný koncept jednej kaviarne
01 - Modified: 2024-04-25 10:00:00 - Feat.: - Title: Z malej firmy miliónový biznis. Manželky vybudovali uhlíkovo neutrálnu továreň, varia v nej aj čierne pivo 02 - Modified: 2024-04-25 12:00:00 - Feat.: - Title: Belgičanovi súd povolil šoférovať pod vplyvom alkoholu. Jeho telo si ho totiž vyrába samo 03 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 04 - Modified: 2024-04-23 05:30:00 - Feat.: - Title: Nudný telefón bojuje proti závislosti na smartfónoch pitím piva 05 - Modified: 2024-04-22 09:30:22 - Feat.: - Title: Prídeme o české pivo? Polia s chmeľom napáda agresívna hubová choroba, proti ktorej neexistuje ochrana
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 00:36