StoryEditor

Milujete med aj syr? Dajte ich dohromady, radí známy slovenský včelár

31.01.2018, 08:00
Pri tomto originálnom párovaní jedál však platí zopár pravidiel.

U včelára Štefana Slezáka je med aj syr mimoriadne obľúbený. Keďže má päť detí, v rodine prišlo ku kombinovaniu rôznych chutí prirodzene: "Všetci sme boli prekvapení ako vynikajúco sa tieto chute dopĺňajú."

V ich rodinnom včelárste Včely svätého Ambróza majú deväť druhov medov a obchody ponúkajú množstvo syrov. Takže kombinácií na experimentovanie bolo neúrekom. 

"Mäkké syry ako encián, camembert, brie alebo kozí syr sa najlepšie dopĺňajú s agátovým a citrusovým medom. Med z bieleho agátu má jemnú kvetovú vôňu s ovocným nádychom a jeho chuť má sladké vanilkové tóny.

​​ Citrusový med má vôňu, v ktorej poznať kvety z ktorých pochádza - pomaranče, citróny, limetky, grep a mandarínky. Chuť má ovocné a kvetové tóny," vysvetľuje Slezák. 

Naopak, polotvrdé a tvrdé syry ako eidam, gouda, čedar alebo aj orieškovo voňajúci ementál sa najlepšie dopĺňajú s medmi s veľmi intenzívnou vôňou. "Napríklad s tymiánovým (materina dúška). Tento med je známy svojou veľmi intenzívnou arómou so živicovými, bylinnými, slanými chuťami; pripomínajú tropické ovocie, datle a biele korenie. K tvrdému čedaru ani nepotrebujete chlieb - odlomte si kúsok syra a naberte si naň trošku medu."

Včely sv. Ambróza

​V rodine Štefana Slezáka vyskúšali aj syry s modrou plesňou ako niva, roquefort a gorgonzola. Po experimentovaní a "výskume" zistili, že najlepšie pasujú s levanduľovým medom, ktorý je veľmi jemný a nevtieravý.

Včely sv. Ambróza

"Tento med má kvetovú, veľmi príjemnú vôňu a jeho chuť má tóny figy a marakuje. Je to vynikajúca kombinácia intenzívnej chuti syra s jemnou sladkosťou medu."

​Ak sa chystáte experimentovať, no máte strach, na začiatok platí, že s medom to netreba preháňať. Stačí iba zopár kvapiek. Tie vhodne doplnia slanú chuť syra: "Nebojte sa experimentovať ani s výraznými alebo "smradľavými" druhmi syra ako limburger - levanduľový med bezpečne skrotí ich intenzitu."

01 - Modified: 2024-05-28 22:00:00 - Feat.: - Title: 5 zaujímavostí o včelách a mede, o ktorých ste (pravdepodobne) netušili 02 - Modified: 2024-05-24 08:35:28 - Feat.: - Title: Aké budú ceny medu tento rok? HN sa pýtali včelárov na vyhliadky po náročnom vlaňajšku 03 - Modified: 2024-05-22 16:13:44 - Feat.: - Title: Kľúčový kov umelej inteligencie a e-áut vyrazil na rastovú rely. Pocítia to fabriky aj ľudia na Slovensku 04 - Modified: 2024-05-22 10:10:12 - Feat.: - Title: K zlatu a striebru sa pridal tretí kov. Čo ženie meď na rekordy? 05 - Modified: 2024-05-21 12:07:03 - Feat.: - Title: Meď prekonala cenový rekord​
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
31. máj 2024 18:16