StoryEditor

Pomáha pri kašli, chudnutí aj nespavosti: Poznáte túto bežnú, ale prehliadanú superpotravinu?

18.11.2021, 23:00
Autor:
jobjobČTKČTK
Naši predkovia ho používali nielen ako prírodný liek, ale aj v kuchyni.

Existuje viac ako 300 druhov medu. Záleží na jeho pôvode, na kvetoch, ktoré včely navštevovali a ktoré mu dodávajú farbu, chuť a nutričné ​​vlastnosti. Prírodný med je hutnejší, a hoci sa jeho konzistencia mení podľa spôsobu výroby, steká pomaly.

Zdravotný prínos

Nerozlieva sa ako sirup a má obvykle kvetinovú vôňu. Preto je vždy lepšie kupovať ho od miestnej produkcie. Tak si totiž človek môže byť istý, že to, čo si kúpil, je naozaj med. Jedným z jeho veľkých plusov je ten zdravotný.

„Na rozdiel od bieleho cukru nespôsobuje nadváhu, naopak môže byť veľmi užitočným pomocníkom pri chudnutí, pretože na rozdiel od rafinovaného cukru, ktorý je zdrojom takzvaných prázdnych kalórií, obsahuje užitočné vitamíny, minerály, antioxidanty, bielkoviny a vlákninu,“ hovorí Helena Čížová z Ústavu potravín pri Vysokej škole chemicko-technologickej pri Prahe.

V galérii si pozrite sedem pozitívnych účinkov medu:

Ako využiť med pri varení a pečení?

Med má niekoľko možností využitia aj v kuchyni: pri varení a pečení, ako sladidlo namiesto cukru do cesta aj do krémov či v exotickej kuchyni pri príprave marinády.

Nesmieme zabudnúť ani na široké možnosti pri príprave šalátov alebo jeho kombinovanie s aromatickým syrom, hruškami a exotickým ovocím.

​Blížia sa Vianoce, kedy nám med poskytuje veľa možností aj pri príprave sviatočných drobných cukroviniek, ale aj pri nápojoch. Okrem klasiky v podobe čaju s citrónom a medom, ho využijete aj na varené víno či punč.

01 - Modified: 2020-08-06 12:28:12 - Feat.: 0 - Title: Mestský med môže byť kvalitnejší ako vidiecky. Napríklad tento bratislavský 02 - Modified: 2018-01-31 12:52:25 - Feat.: 0 - Title: Slovák opustil Wall Street a vrátil sa k rodinnej tradícii. K včelárstvu 03 - Modified: 2017-12-20 13:16:25 - Feat.: 0 - Title: Včelár: Test medu potvrdil to, čo už dávno vieme. Zbytočne ho zohrievajú, sladia a falšujú
01 - Modified: 2024-05-29 13:04:14 - Feat.: - Title: Vedci objavili nový spôsob výroby čokolády. Má byť zdravšia a šetrnejšia k prostrediu 02 - Modified: 2024-05-28 22:00:00 - Feat.: - Title: 5 zaujímavostí o včelách a mede, o ktorých ste (pravdepodobne) netušili 03 - Modified: 2024-05-27 09:50:17 - Feat.: - Title: Zdravotný stav princeznej Kate sa zhoršuje. Chystá sa natočiť nové video?! 04 - Modified: 2024-05-26 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Falafel je modlou vegetariánov, údajne ho jeme už tisíc rokov. Aká je jeho skutočná história? 05 - Modified: 2024-05-25 10:05:00 - Feat.: - Title: Čo sa jedlo v stredoveku: V chalupách kaše, na hradoch pávy i bobry. Kurča bolo zriedkavosťou, lososa nechceli
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. máj 2024 21:17