StoryEditor

Dizajnér: Koronavírus odstráni kľučky aj vypínače a zmení naše toalety

18.04.2020, 00:00
Prečítajte si článok publikovaný v HN Magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.

Ako váš príbytok zatiaľ odoláva zvýšeným nárokom karantény? Pracujete z domu?

Pracujem, zatiaľ s tým nemám nejaký veľký problém, keďže chodievam občas aj na stretnutia s klientmi. Samozrejme, za príslušných hygienických opatrení (úsmev).

​Polovica mojej práce je o chodení do terénu. Realizácie, interiéry – to sa nedá riešiť od počítača. A, samozrejme, karanténu kompenzujem aj pohybom a športom na čerstvom vzduchu.

To je pre nás kreatívcov – aspoň pre mňa – najdôležitejšia vec, musím si okysličovať mozog. Myslel som si, že počas pandémie nebude žiadna práca, ale zatiaľ sa nič také nedeje.

Niežeby sa s ňou roztrhlo vrece, skôr sa doťahujú menšie veci. Rozhodne nemôžem povedať, že by som sa nudil.

Takže na vás osobne dom zatiaľ nepadá.

Čiastočne asi áno, ako na každého. No šťastím je, že som zvyknutý fungovať v dosť skromných, minimalistických podmienkach, čo mi dáva možnosť až tak sa nerozptyľovať a venovať sa tomu, čo je podstatné.

Inými slovami, vaša domácnosť je prirodzene prispôsobená na prácu z domu.

V podstate áno. Je v súlade s trendmi, ktoré sa už dlhší čas hlásajú, že ľudia by mali vedieť skromnejšie existovať a fungovať, aj čo sa týka priestorov, ateliérov, kancelárií...

archív Michala Staška, Erik Ďuriš, Nora a Jakub Čaprnka

​A počas karantény si minimalizmus môžeme vyskúšať v praxi. Mnoho ľudí na vlastnej koži zažíva, že k svojej práci potrebuje akurát tak laptop a pripojenie na WiFi. To je všetko.

Hlavným cieľom tohto rozhovoru je vytiahnuť z vás rady, ako sa lepšie cítiť vo svojom byte v čase karantény. Vaša prvá rada podľa toho, čo vás počúvam, by mohla znieť, že viac než interiér treba meniť naše nároky.

Áno, viac asketizmu či minimalizmu nám môže len prospieť.

Keď sa grafika pýtajú, prečo sú na plagáte len tri písmená a potom už iba čistá farebná plocha, tak obvykle odpovie, že čistá farebná plocha pôsobí vo svojom veľkom rozsahu upokojujúco.

To isté platí pre byt. Pokiaľ ho máte preplnený a polovicu vecí z neho vyhodíte, priestor si vyslovene vydýchne. A vy si možno na získanú čistú stenu budete môcť konečne zavesiť nejaký obraz.

Obrazy považujete za dôležitú súčasť domácností?

Určite. Obrazy sa v byte vešajú na to, aby si mozog a oči pri pohľade na ne odpočinuli. Keď na ne človek zablúdi pohľadom, okamžite prepne v mysli niekam inam – a je veľmi užitočné a dobré, ak máte v byte bod, ktorý vám toto umožní.

Domácnosť by nemala mať len svoj pragmatický rozmer. Zdá sa však, že ľudia počas pandémie zatiaľ zo všetkého najviac upratujú a vyhadzujú starý nábytok. Pozeral som minule reportáž o tom, koľko vyhodených kusov sa kopí okolo kontajnerov, smetiari sú pod zvýšeným tlakom.

Ľudia sa venujú tomu, na čo doteraz nemali čas. A keďže robia z domu, stúpli nároky na obývačku, z ktorej niečo musí ustúpiť dočasnému home officeu. Na jeho vybudovanie potrebujete predovšetkým čistý stôl a dobré kreslo, ale tiež nesmiete byť zahltení podnetmi, aby ste sa mohli sústrediť.

...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 02:39