StoryEditor

Citrón a sóda. Čistiace prostriedky, ktoré si vyrobíte aj doma

02.09.2016, 00:00

Nemusíte používať drsné chemické čistiace prostriedky, aby sa váš domov leskol čistotou. S niekoľkými jednoduchými surovinami môžete pripraviť svoje vlastné bezpečné a cenovo dostupné prípravky. Prečítajte si niekoľko receptov ako na ne, vrátane domácich čističov na okná, kúpeľňu, kuchyňu, nábytok a podlahy. Zaobstarať suroviny je ľahké, väčšinu z nich máte pravdepodobne v špajze alebo v chladničke, radia Lidovky.cz.

Biely ocot
Pokiaľ ide o šetrné a efektívne čistenie, táto stará metóda stále zaberá. Biely ocot je skvelý prírodný dezinfekčný prostriedok a lapač zápachu. Používajte ho v kúpeľni na odstránenie nečistôt, zvyškov mydla a usadenín tvrdej vody vo vani a umývadlu. Funguje dobre na kúpeľňové a kuchynské plávajúce podlahy a dlaždice. Dokonca je natoľko šetrný, že jeho roztokom ošetríte aj podlahy z dreva.

Čistič na všetko (zmiešajte v rozprašovači):
1 šálka bieleho octu
1 šálku vody

Čistič skla (zmiešajte v rozprašovači):
1 šálka čistého alkoholu
1 šálku vody
1 lyžice bieleho octu Flickr.com Citrónová šťava
Často vídame na pultoch čistiace prostriedky s vôňou citrusov. Prečo nevyužiť tie skutočné? Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ako ich spracujete sami doma.

Univerzálna čistiaci pasta:
citrónová šťava
jedlá sóda

Zmiešajte citrónovú šťavu s jedlou sódou a vytvorte hustú pastu podľa potreby. Alternatívny spôsob: Rozrežte citrón na dve polovice a ich vnútornú plochu posypte jedlou sódou. Pastou alebo posypanými citrónmi zatočíte so škvrnami na rôznych typoch povrchu. Citrónová šťava pôsobí ako prírodné bielidlo, preto najskôr otestujte jej účinky na skrytom mieste.

Lak na nábytok:
1 šálka olivového oleja
1/2 šálky citrónovej šťavy

Zmiešajte olivový olej s citrónovou šťavou a použite na vyleštenie nábytku z dreva. Naplňte zmesou rozprašovač, postriekajte a doleštite mäkkou handričkou, aby sa nábytok rozžiaril. Citrónová šťava rozpustí špinu a škvrny, zatiaľ čo olivový olej drevo chráni a dodáva mu potrebný lesk.

Odstraňovač zápachu v kuchyni:
1/2 citróna
kuchynská soľ

Použite vylisované citróny v boji proti zápachu z umývadla, drezu, ale aj chladničky. Vyžmýkajte citrónovú šťavu do umývadla a drezu a nechajte pôsobiť. V chladničke sa nepríjemných pachov zbavíte ľahko, ak na tanierik položíte rozkrojený citrón posypaný kuchynskou soľou. Flickr.com Peroxid vodíka
Peroxid vodíka (kysličník) je antibakteriálny, a výborne sa hodí proti plesniam, hubám a podobne. Na čistenie je ideálny a hlavne bezpečný.

Všestranný čištič:
3% peroxid vodíka
rozprašovač

To je celé. Stačí naliať peroxid vodíka do rozprašovača a použiť ho ako všestranný čistiaci prostriedok pre domácnosť. Skvele funguje na steny, okná, podlahy a zrkadlá. Môžete ho nastriekať aj do toalety alebo sprchy, najlepšie funguje, keď ho necháte pár minút ešte pôsobiť.

Podlahový čistič:
1 vedro teplej vody
1 šálka 35% peroxidu vodíka

01 - Modified: 2024-04-26 09:57:02 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zametám vás všade. Internet okamžite reaguje na Dankov splnený sľub o upratovaní Dúbravky 02 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Univerzálny pomocník? Stavte na citrón, pomôže s čistením aj s pleťou, hneď niekoľkými spôsobmi 03 - Modified: 2024-02-23 18:00:00 - Feat.: - Title: Nemali by končiť v koši: Neuveríte, na čo všetko sú skvelé použité čajové vrecúška 04 - Modified: 2024-02-17 09:29:26 - Feat.: - Title: Vedeli ste o tom, že droždie je skvelé aj pri upratovaní? Vyskúšajte tento trik 05 - Modified: 2024-01-30 08:51:01 - Feat.: - Title: Kmecova štátna tajomníčka zdemolovala bratislavský stĺp. Narozdiel od Danka z nehody neušla
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 10:09