StoryEditor

Storočný dom zmenili na nepoznanie. Rodina chce začať nový život

21.03.2015, 23:02
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Takmer storočný dom majitelia opravovali desať rokov, časom im došla energia aj peniaze. Napokon sa do toho pustili dizajnéri.


Architekti sa vybláznili v obrej garsónke. Snímka: Prima
 

Takmer storočný dom majitelia opravovali desať rokov, časom im totiž došla energia aj peniaze. Chýbali dvere, podlahy a hlavne sila niečo zmeniť, zato majiteľke pribúdali kilogramy na váhe. Premena s dizajnérmi mala naštartovať „nový život“.

Ďalšie pokračovanie televíznej šou Ako sa stavia sen má ukázať, že premeniť je možné všetko, interiér i človeka. V tomto prípade začal príbeh už pred mnohými rokmi. Vlaďka mala dvoch synov, manžela, dom, prosperujúcu rodinnú firmu. A v nej bola mladá sekretárka. Taká banalita ... Počas jediného dňa nezostalo nič. Vlaďka musela aj so synmi odísť. Priznáva, že ju napadla aj samovražda, našťastie ju pomyslenie na deti od takéhoto kroku odvrátilo.



Po niekoľkých rokoch si aj ona našla nového partnera a pred dvanástimi rokmi sa im narodila dcéra Nikola. Kúpou takmer sto rokov starého domu na okraji Mělníka mali začať nový život. Lenže pri rekonštrukcii sa vynárali nové a nové problémy, ktoré si vyžiadali oveľa väčšie náklady, než s akými rodina počítala.

Zaobstarali si novú strechu, krovy, okná a kúrenie, ale na podlahu alebo dvere už peniaze nezostali. Kuchyňa aj obývacia časť sú, pokiaľ ide o nábytok, tiež zariadené len provizórne. Všetko mali zmeniť architekti Lukáš Lipert a dizajnérka Martina Pištěláková.

Pri rekonštrukcii prišli dizajnéri na veľa nedorobkov a problémov. „Zásadná bola nedorobená kuchyňa, chýbajúce dôstojné miesto na stolovanie, ďalej dvere do nadväzujúcich obytných miestností a tiež podlaha bez nášľapnej vrstvy,“ vypočítava Lukáš Lipert.

Preto bol pre dizajnérov najväčšou výzvou jedálenský stôl s kuchyňou. Pre ňu autori premeny použili biele kuchynské skrinky (Oresi), ktoré oživila drevená pracovná doska a tiež obklady Deco (RAKO) s výrazným patchworkovým dekorom. Skladajú sa s 24 vzorov. Tými nechali obložiť aj múr nad hornými skrinkami.

K bielemu kuchynskému nábytku pridali dizajnéri veľký čierny stôl pre šesť stolujúcich aj ostrovček, ktorý výrazne rozšíril pracovnú plochu a úložné priestory.

Na ne pamätali Lukáš Lipert a dizajnérka Martina Pištěláková aj v obývacej časti, na mieru vyrobený vstavaný nábytok zaplnil tiež nevyužité kúty obývačky v nikách. Šatníková skriňa sa premiestnila do spálne, nové miesto dostal aj rotoped. Dve staršie lampy, pamiatka na „lepšie časy“ z bývalého Vlaďkinho podnikania sa stali súčasťou novo upraveného interiéru.

„Premenu by som označil za štýl prímestská romanca, aj keď pomenovať riešenie štýlom je podľa mňa príliš nadsadené, návrh vychádzal z osobnej skúsenosti a poznania rodiny, kde je dominantným prvkom ženská ruka v domácnosti,“ prezrádza Lukáš.

V interiéri sa počítalo s dreveným stropom, ktorý celý priestor príjemne spojil a „zahrial“. "Už pri prvej návšteve nám bolo obom jasné, že budeme pracovať s dreveným stropom a celý priestor budeme chcieť presvetliť. Dispozíciu kuchyne sme napokon nechali podobnú pôvodnej, pretože tá sa nakoniec ukázala ako najlepšia,“ opisuje Martina Pištěláková.

Zásadným problémom bol hlavne stavebný stav. Priestor nebol vôbec vymaľovaný, omietky len v hrubom prevedení, chýbala podlaha, v rámci novej podlahy sa museli zakrývať trubky od kúrenia. „Najväčšou výzvou pre nás bola úprava stien a nová elektroinštalácia v kombinácii s novou podlahou a dverami v tak krátkom čase,“ hovorí Martina.

Reakcia rodiny na premenu? Nikola ronila slzy ako hrach, mamička jej zdatne sekundovala. Jej priateľ Jindra, otec Nikoly, bol nadšený hlavne z podlahy. Spoločne veria, že v novom dokončenom prostredí nájdu opäť radosť zo spoločného bývania i života. Vlaďka berie všetko aj ako začiatok novej životnej etapy, chce schudnúť aspoň dvadsať kilogramov a konečne mať zasa radosť zo života.

 

idnes.cz

01 - Modified: 2007-04-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nikto to nečakal
01 - Modified: 2024-05-03 08:31:03 - Feat.: - Title: Bývanie v Bratislave je drahšie, nájomné sa zvyšuje. Hodnota rastie aj starším bytom 02 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyjdú z dverí a sú v prírode: V tichu, kúsok od zjazdovky našli mladí Slováci vysnívanú oázu pokoja 03 - Modified: 2024-04-30 12:06:00 - Feat.: - Title: Cupra vylepšila svoje bestsellery. Zásadné dizajnové novinky môžu rozdeliť fanúšikov 04 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 05 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 10:36