StoryEditor

Chystáte renováciu bytu? Sedem rád, ako na to

21.10.2014, 00:02
Autor:
stlstl
Všetko bude drahšie a dlhšie. A hlúpe otázky vás zachránia. Prečítajte si, ako v zdraví prežiť renováciu bytu.

1. Ujasnite si, bez čoho (ne)dokážete žiť.
Ste milovníkom čítania/cvičenia/varenia/nepretržitých debát s blízkymi? Tak berte svoje potreby a vášne vážne a rozhodne na ne pri renovácii myslite. A to už počas samotnej prestavby. Pokiaľ ste napríklad zástancom zdravého životného štýlu a ste schopní tráviť v kuchyni hodiny, aby ste si chutne navarili (a ušetrili peniaze), neodstrihnite sa počas renovácie od kuchyne na dlhšie ako pár dní. Inak to skončí zbytočnou frustráciou, ktorá bude mať negatívny dopad na celú prestavbu.


Pri prestavbe je okrem iného kľúčové nevenovať jej celé dni. A dôkladne rozdebatovať svoje potreby. Aj vášne. Snímka: archív  apartmenttherapy.com

2. Pýtajte sa, pýtajte sa, pýtajte sa.
Pokiaľ nepatríte k preborníkom v asertivite, pred renováciou bytu si spravte v tomto smere rýchlokurz. Pri komunikácii s dodávateľmi, remeselníkmi či dizajnérmi je totiž najkľúčovejšie klásť otázky: a to aj v prípade, že máte pocit, že sú hlúpe, prostoduché, či trápne. Je to cesta, ktorá zminimalizuje možné nedorozumenia (dizajnové i cenové) a ušetrí vás od reklamácií a naťahovačiek. Zlaté pravidlo preto znie: ujasnite si všetko natoľko „polopate“, ako je to len možné.

3. Zaplaťte si upratovačku.
Pokiaľ si to môžete čo len trochu dovoliť, najmite si po skončení prestavby jednorazovú upratovaciu službu. Ušetrí vám oveľa viac času a nervov, ako si myslíte.


4. Všetko bude drahšie a dlhšie.
Môžete na to vziať jed: akákoľvek renovácia napokon zaberie oveľa viac času a zhltne oveľa viac peňazí, ako si pôvodne plánujete. Okrem iného aj preto, že mnoho vecí máte oveľa menej vo svojich rukách, ako sa vám zdá. Pokiaľ sa s tým zmierite vopred, budete príjemne prekvapení, že stolár vám policu do obývačky dodal len dva týždne po dohodnutom termíne a vysnívané kachličky prídu na sklad až o dva mesiace.

5. Ujasnite si, či je pre vás dôležitejší čas alebo peniaze.
Pokiaľ sú to peniaze, nezostáva vám nič iné, ako presurfovať stránky o bývaní, vyhrnúť si rukávy a pustiť sa do prestavby na vlastnú päsť. (Zároveň nepustiť z hlavy pravidlo číslo štyri: aj za takýchto podmienok bude všetko drahšie a dlhšie.)

6. Netrávte prestavbou celý deň.
Keď človek chystá plán prestavby, alebo na ňom fyzicky pracuje, má nutkanie tráviť touto činnosťou každú minútu voľného času. A to je chyba. Aj popri prestavbe bytu je dôležité nájsť si čas na to, aby ste svoj domáci priestor skutočne užívali. Inak sa v ňom veľmi rýchlo prestanete cítiť ako doma.

7. Vážte si, že môžete renovovať.
Rada posledná a zároveň najdôležitejšia: obnova je luxus, výsada a radosť. A nie nutnosť, povinnosť a otrava. V prvom rade si vážte, že máte ČO a ZAČO renovovať. Pre drvivú väčšinu planéty to totiž vôbec nie je samozrejmosť. A navyše: váš domov nestojí na pekných kachličkách, ale na trávení času s ľuďmi, ktorých máte radi. A to nie je fráza. Svoje o tom vedia najmä tí, ktorí trávia nešťastné životy v dokonale dizajnovaných bytoch.
 

Zdroj: apartmenttherapy.com

01 - Modified: 2006-11-24 05:09:32 - Feat.: 0 - Title: Polícia rieši korupciu vo futbale
01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 20:55