StoryEditor

Do štýlového jednoizbáku sa zmestil aj šatník

30.03.2015, 17:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Pozrite si obnovu zanedbaného štyridsaťročného bytu.


Vizualizácia kuchyne. Snímka: Petr Shromáždil

Byt v Brne je v dome starom približne 40 rokov. Jeho majiteľka, ktorá momentálne pracuje v zahraničí, sa rozhodla pre totálnu rekonštrukciu. S prosbou o riešenie sa obrátila na dizajnéra Petra Shromáždila.

Byt je potrebné od podlahy opraviť a zmeniť. Existujúce vybavenie je totiž takmer kompletne pôvodné, a teda nefunkčné. Napríklad na podlahe bude potrebné vymeniť nielen samotné krytiny, ale tiež urobiť novú podkladovú stierku ako základ pre kvalitnú pokládku plávajúcich podláh.



Podobne bude treba v byte doslova „od podlahy“ opraviť všetky omietky a novo osadiť všetky dvere, zásadne zmeniť kvalitu rozvodu vody a dôsledne vytvoriť nové elektroinštalácie. Aj kúpeľňa má svoje najlepšie roky za sebou.

Moderná kuchyňa
Úlohy kompletnej rekonštrukcie starého a opotrebovaného interiéru sa ujal skúsený bytový dizajnér Petr Shromáždil. „V prvej fáze som pripravil dispozičný návrh nového usporiadania bytu a navrhol úplne novú kuchyňu,“ vysvetľuje autor.

„Musel som zohľadniť osadenie balkónových dverí a stavebné možnosti úpravy prívodu a odpadu vody pre drez i pre pripojenie vstavanej umývačky. Ďalším zásadným prianím investorky bola inštalácia štýlovej voľne stojacej chladničky. Nad ňou počítam ešte s umiestnením malej televízie, čo je v modernej kuchyni praktickou požiadavku.“

Aj ostatné spotrebiče sú navrhnuté tak, aby plne vyhovovali súčasným potrebám pre komfortné užívanie bytu.

Priestor pre pohodu
Novú podobu obývačky riešil Petr Shromáždil tak, aby sa stala skutočne oddychovou časťou bytu. Dôraz tak kládol predovšetkým na pohodu, relaxáciu a dostatok úložného priestoru. Vzhľadom k neveľkým rozmerom bytu (dispozičné riešenie 1 + 1, celková plocha približne 8 × 5 metrov) bolo žiaduce vytvoriť v obývacej izbe tiež miesto pre kvalitné spanie.

„Majiteľka mala od začiatku jasnú a logickú predstavu: lôžko by malo byť zvýšené a ponúkať úložný priestor,“ opisuje Peter Shromáždil, „v malom byte je to jeden z najviac napomocných spôsobov, ako vytvoriť miesto pre uloženie oblečenia. Navrhol som riešenie, ktoré navyše ponúka v oddelenej časti izby pomerne rozsiahlu šatňu.“

Aj cez toto zmenšenie hlavnej obytnej miestnosti sa do jej obývacej časti vojde ešte dostatočne veľká sedacia súprava a plazmový televízor upevnený priamo na stenu. Dôležitú úlohu pre celkový dojem z interiéru hrajú tiež farby.

Priestor predsiene síce nie je veľký, ale opticky bude pôsobiť neobyčajne príjemne. Výrazne ho totiž rozšíri skriňa so zrkadlovou stenou, ktorú bytový dizajnér navrhol vľavo hneď za vstupnými dverami.

Zásadnú rekonštrukciu si vyžiadala tiež kúpeľňa. Zanedbané staré jadro panelového bytu prinútilo mladú majiteľku k tomu, aby investovala do vytvorenia úplne novej kúpeľne, s novým rozvodom vody, rohovou vaňou, práčkou, toaletou a bidetom, presvetlenú dvoma oknami a vykurovanú moderným vykurovacím rebríkom.

Nový povrch stien zmení interiér bytu na nepoznanie. Vzhľadom k tomu, že obývacia izba je zároveň spálňou, bolo potrebné pristúpiť k atypickému riešeniu: lôžko je až pod stropom, pod ním je priestranná šatňa.
Rekonštrukcia je tesne pred realizáciou, preto boli použité vizualizácie.


idnes.cz

01 - Modified: 2007-04-26 13:18:00 - Feat.: 0 - Title: Komisia na novelizáciu ústavy začne pracovať bez opozície
01 - Modified: 2024-05-03 08:31:03 - Feat.: - Title: Bývanie v Bratislave je drahšie, nájomné sa zvyšuje. Hodnota rastie aj starším bytom 02 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyjdú z dverí a sú v prírode: V tichu, kúsok od zjazdovky našli mladí Slováci vysnívanú oázu pokoja 03 - Modified: 2024-04-30 12:06:00 - Feat.: - Title: Cupra vylepšila svoje bestsellery. Zásadné dizajnové novinky môžu rozdeliť fanúšikov 04 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 05 - Modified: 2024-04-28 09:59:00 - Feat.: - Title: Legendárnu spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 21:35