Kandidát na prezidenta Ivan Korčok po zverejnení prvých priebežných výsledkov volieb. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Prezidentské voľby 2024

22.03.2024, 14:46
Prezidentské voľby 2024
16:26

Patrik Dubovský, ktorý nepostúpil do druhého kola prezidentských volieb, nevylúčil podporu Ivana Korčoka. Jeho možnej podpore sa bude venovať aj hnutie Slovensko, ktoré malo v prvom kole volieb ako kandidáta svojho lídra Igora Matoviča.

16:04

Ján Kubiš zatiaľ neplánuje vyjadrenie k prezidentským kandidátom v súvislosti s podporou v druhom kole volieb. Stretnúť sa chce s Ivanom Korčokom aj Petrom Pellegrinim čo najskôr. Ďalšie kroky zváži aj na základe ich výstupov v kampani.

15:48

Najvyššiu volebnú účasť v Bratislavskom kraji mimo hlavného mesta zaznamenali v okrese Senec, najmenej v okrese Malacky. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov prvého kola volieb prezidenta SR, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.  V okrese Senec zaznamenali volebnú účasť 62,97 percenta, v okrese Pezinok to bolo 62,35 a v okrese Malacky 55,45 percenta.

15:27

Slovenská národná strana sa k podpore prezidentského kandidáta Petra Pellegriniho (Hlas-SD) vyjadrí po koaličných rokovaniach. Povedal to poslanec Rudolf Huliak (SNS), ktorého mrzí, že Harabin nepostúpil do druhého kola.

14:51

Horehronie volilo v prvom kole sobotňajších prezidentských volieb Petra Pellegriniho, s prehľadom tam zvíťazil s 51,45 percenta hlasov. Jeho protikandidát v druhom kole Ivan Korčok oslovil v okrese Brezno 31,56 percenta voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

14:30

V prezidentských voľbách na Slovensku ide o to, či pretrvá mafiánsky štát, napísal poľský denník Gazeta Wyborcza.

Víťazstvo Petra Pellegriniho, dlhoročného straníka premiéra Roberta Fica, by viedlo k centralizácii moci podľa maďarského vzoru, tvrdí denník a dodáva, že Pellegriniho víťazstvo by súčasnej vládnucej skupine tiež zaručilo beztrestnosť. Pre pochopenie, čo všetko je vo voľbách v stávke, je podľa denníka nevyhnutné vrátiť sa do roku 2018.

Viac sa dočítate tu.

13:49

"Budeme počuť veľa dezinformácií, ktorým sa bude musieť Ivan Korčok brániť," hovorí v relácii Na telo podpredsedníčka KDH Martina Holečková. "Pokiaľ sa dostane do paláca Ivan Korčok, tak to nebude nič iné, len guľometné hniezdo a pôjde to všetkom proti vláde," oponoval poslanec Hlasu Samuel Migaľ.

13:38

Najvyššiu volebnú účasť v Bratislavskom kraji mimo hlavného mesta zaznamenali v okrese Senec, najmenej v okrese Malacky. V okrese Senec zaznamenali volebnú účasť 62,97 percenta, v okrese Pezinok to bolo 62,35 a v okrese Malacky 55,45 percenta.

13:36

"Nebudem nič odporúčať Štefanovi Harabinovi, považujem ho za nášho, je pronárodný, preto sme ho aj všetkou silou podporili," povedal Rudolf Huliak v relácii Na telo.

13:31

"Na Korčokovi si cením, že on sa nemení, nemení svoje názory. Na rozdiel od Petra Pellegriniho, ktorý mení svoje názory podľa predstáv Roberta Fica a je vidieť, že v tom nie je slobodný," hovorí v relácii Na telo podpredsedníčka KDH Martina Holečková.

13:27

"Peter Pellegrini sa nelíši od Ivana Korčoka až tak. Jediné, v čom je rozdiel, že Peter Pellegrini nie je slobodný. V tom je jediný rozdiel," hovorí poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková v relácii Na telo na Markíze.

13:25

Poslanec za SNS Rudolf Huliak v relácii Na telo v televízii Markíza jasne neodpovedal na otázku, či podporí v druhom kole Petra Pellegriniho. "Je to moja osobná vec. Uvidíme, budeme múdrejší po koaličných rokovaniach," povedal Huliak.

13:25

Poslanec Hlasu Samuel Migaľ v relácii Na telo na Markíze hovorí, že keď bude víťazom Peter Pellegrini, tak budú radi, keď príde do centrály aj premiér Robert Fico. Migaľ tak reagoval na to, prečo nebol šéf Smeru v centrále Hlasu podporiť Pellegriniho.

13:24

"On jasne a dopredu povedal, že bude aktivistický prezident. On je oveľa efektívnejší, psychicky vyrovnanejší a nebezpečnejší v tom, že bude brzdiť vládu a prijímať oveľa ľahšie opatrenia, ktoré budú brzdiť vládu. Ak chcú ľudia ďalšie štyri roky hádky a spory tak v poriadku, potom vedia koho majú voliť," kritizoval v relácii O 5 minút 12 Ivana Korčoka poslanec za SNS Roman Michelko.

11:49

V Trnavskom kraji vyhral voľby Ivan Korčok s takmer desaťpercentným náskokom. Svoj hlas mu odovzdalo 100 244 oprávnených voličov, čo predstavuje 42,58 percenta z celkového počtu platných hlasov. Na druhé miesto posunuli voliči Petra Pellegriniho, ktorý získal 77 284 platných hlasov, čo je podiel 32,83 percenta. Vyplýva to z výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

11:43

Voliči v Nitrianskom samosprávnom kraji  posunuli do druhého kola prezidentských volieb vo všetkých okresoch s výnimkou Komárna dvojicu Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Celoslovenský víťaz volieb Ivan Korčok získal prvenstvo v okrese Šaľa, kde mu odovzdalo svoj hlas 40,27 percenta voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

11:24

"Peter Pellegrini musí hľadať kompromis, aby oslovoval voličov Hlasu a Smeru. Tí sú zvyknutí na tvrdšiu komunikáciu, ktorý zvolil Robert Fico. Pre neho je kľúčové, aby išli voliť voliči Roberta Fica, hovorí šéf agentúry AKO Václav Hřích v rozhovore v HNtelevízii

11:16

Teraz sa zdá, že bude kľúčové nielen Štefan Harabin ale aj Forró a jeho voliči. "Dokonca sme videli, že pán Korčok povedal aj dve vety po maďarsky, takže cieli aj na jeho voličov," hodnotí eéf agentúry AKO Václav Hřích v rozhovore v HNtelevízii.

11:10

V prvom kole prezidentských volieb zvíťazil v Prešovskom samosprávnom kraji Peter Pellegrini pred Ivanom Korčokom. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb zverejnených Štatistickým úradom SR. Pellegrini získal v PSK 40,67 percenta hlasov, Korčok 38,29 percenta. 

11:09

Šéf agentúry AKO Václav Hřích v rozhovore v HNtelevízii tvrdí, že veľká väčšina voličov Igora Matoviča bude voliť Ivana Korčoka.

11:09

Šéf agentúry AKO Václav Hřích v rozhovore v HNtelevízii hovorí, že podľa neho sa Štefan Harabin asi radšej nevyjadrí, ale viacerí jeho voliči budú voliť Petra Pellegriniho.

11:01

Počas prvého kola prezidentských volieb neprišlo k závažnému narušeniu verejného poriadku. Na nedeľnej tlačovej konferencii o tom informoval policajný prezident Ľubomír Solák.

 

10:37

V prvom kole prezidentských volieb zvíťazil v Košickom samosprávnom kraji Ivan Korčok pred Petrom Pellegrinim. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb zverejnených Štatistickým úradom SR. Korčok získal v samosprávnom kraji 41,17 percenta hlasov, Pellegrini 37,39 percenta. 

10:32

“Netreba dávať nejaké vyjadrenia k mojim voličom, sú to inteligentní ľudia,” reaguje neúspešný prezidentský kandidát Štefan Harabin na TA3 na otázku, či vyjadrí podporu jednému z dvojice, ktorá sa dostala do druhého kola. Kritizoval predĺženie moratória, ktoré včera nastalo.

10:27

Najvyššia volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb bola v Bratislavskom kraji, a to 61,37 percenta. Najmenej občanov prišlo voliť v Košickom kraji, kde bola účasť 44,14 percenta. Oficiálne výsledky volieb potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

10:20

Volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb dosiahla 51,91 percenta. Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej konferencii Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.
 

10:11

Je to oficiálne: Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Ivan Korčok, ktorý získal 42,51 percenta hlasov, a Peter Pellegrini so ziskom 37,02 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

09:58

Vládna strana očakáva v druhom kole prezidentských volieb tesný súboj a naďalej plne podporuje kandidáta Hlasu Petra Pellegriniho. Podľa nej je pre Slovensko lepším riešením ako Ivan Korčok. Viac sa dočítate tu.

 

09:56

"Zatiaľ ide všetko podľa plánu," uviedol premiér Robert Fico k výsledkom prezidentských volieb. Strana Smer očakávala výhru Ivana Korčoka v prvom kole o tri percentuálne body a výsledok Štefana Harabina nad desiatimi percentuálnymi bodmi. Viac sa dočítate tu.

09:27

Predsedníčka strany ZA ĽUDÍ Veronika Remišová pogratulovala Ivanovi Korčokovi a zároveň dodala: "Musíme potiahnuť za jeden povraz a urobiť všetko pre to, aby mala naša vlasť svojprávneho a demokratického prezidenta, nie figúrku v područí Roberta Fica, pripravenú vykonať akýkoľvek špinavý pokyn."

 

08:46

V prvom kole prezidentských volieb zvíťazil v Žilinskom kraji Peter Pellegrini s tesným náskokom pred Ivanom Korčokom. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb zverejnených Štatistickým úradom SR. Pellegrini získal v kraji 40,38 percenta hlasov, Korčok 40,10 percenta. Štefan Harabin mal 13,34 percenta.

07:55

V prvom kole prezidentských volieb zvíťazil v Trenčianskom samosprávnom kraji Peter Pellegrini pred Ivanom Korčokom. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.  Pellegrini získal v samosprávnom kraji 42,62 percenta hlasov, Korčok 37,83 percenta.

07:36

Len v dvoch okresoch Slovenska nevyhral jeden z prvých dvoch kandidátov. Ivan Korčok získal 37 okresov, Peter Pellegrini ešte o desať viac. V tých dvoch zvyšných dostal najviac hlasov Krisztián Forró.
 

07:11

Účasť dosiahla 51,91 percenta, čo je druhý najvyšší údaj v novodobej histórii Slovenska v prvom kole prezidentských volieb. Vyššia bola doteraz len počas prvých volieb v roku 1999, kedy dosiahla 73,9 percenta. Okrem spomínaných prvých volieb nebola vyššia účasť ani v žiadnom druhom kole. Prezidentské voľby sa aktuálne na Slovensku konajú šiestykrát.

06:41

Obaja kandidáti, ktorí sa stretnú v druhom kole, pochádzajú z rovnakého mesta - z Banskej Bystrice. V okrese Banská Bystrica získal Ivan Korčok podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov po spočítaní 100 percent hlasov 46,61 percenta a Peter Pellegrini 38,98 percenta.

02:07

Po spočítaní 100 percent hlasov sa zatiaľ neoficiálnym víťazom prvého kola prezidentských volieb stal Ivan Korčok, získal 42,51 percenta platných hlasov. Na druhom mieste skončil predseda parlamentu Peter Pellegrini so ziskom 37,02 percenta hlasov.  Definitívne výsledky budú známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Ivan Korčok - 42,51 percenta
Peter Pellegrini - 37,02 percenta
Štefan Harabin - 11,73 percenta
Krisztián Forró - 2,90 percenta
Igor Matovič - 2,18 percenta
Ján Kubiš - 2,03 percenta
Patrik Dubovský - 0,71 percenta
Marian Kotleba - 0,56 percenta
Milan Náhlik - 0,13 percenta
Andrej Danko - 0,08 percenta
Róbert Švec - 0,03 percenta

01:39

V prvom kole prezidentských volieb prišla voliť viac ako polovica oprávnených voličov. Účasť aktuálne dosahuje 51,89 percenta. Definitívne výsledky budú známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámiť by ich mala v priebehu nedele.

01:30

Predseda opozičného KDH Milan Majerský gratuluje Ivanovi Korčokovi k víťazstvu v prvom kole prezidentských volieb a Petrovi Pellegrinimu k postupu do druhého kola. Zároveň verí, že kampaň pred druhým kolom bude bez osobných útokov. "Verím, že kampaň pred druhým kolom bude slušná a bez osobných útokov, ktoré budú namiesto spájania rozdeľovať spoločnosť," zdôraznil šéf KDH na sociálnej sieti.

01:26

V prvom kole prezidentských volieb neoficiálne zvíťazil Ivan Korčok. Do druhého kola volieb postupuje s Petrom Pellegrinim. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR po sčítaní takmer všetkých okrskových zápisníc.

image
Ivan Korčok s manželkou. FOTO: HN/Peter Mayer
01:05

Peter Pellegrini uviedol, že premiér a predseda Smeru Robert Fico sa určite do kampane do druhého kola zapojí. Pellegrini deklaruje, že sa vždy uchádzal a bude sa naďalej uchádzať aj o podporu predsedu SNS Andreja Danka a voličov SNS.

01:03

Štáb Ivana Korčoka

Europoslankyňa Miriam Lexmann hovorí, že v druhom kole sa Ivan Korčok musí viac zamerať na konzervatízneho voliča a jasnejšie komunikovať svoje presvedčenie v témach dôležitých pre konzervatívnu časť voličov. 

„V prvom kole konzervatívny volič volí podľa srdca, ťažko sa dá osloviť niekým, kto mu nie je na sto percent blízky. Do určitej miery vidím u Ivana Korčoka nejaké resty, ale v druhom kole má šancu. Mal by mu vysvetliť a zopakovať, že by nekandidoval za prezidenta, keby si nevážil ústavné hodnoty, že manželstvo je zväzok muža a ženy a že život je hodný ochrany od počatia. Toto je veľmi dôležité, aby komunikoval".

01:02

Sčítané sú takmer všetky okrskové zápisnice. Vedie Ivan Korčok so ziskom 42,44 percenta hlasov, nasleduje Peter Pellegrini s 37,07 percenta.

image
Priebežné výsledky po sčítaní takmer všetkých okrskov. FOTO: HN
00:49

Volebné štúdio HNtelevízie

Publicista Karol Wolf tvrdí, že teraz sa začala kampaň k tým najozajstným voľbám. "Na Ivanovi Korčokovi bolo vidieť, že mu to víťazstvo vleje energiu do žíl. To vystúpenie bola oveľa silnejšie ako v tej debate, v ktorej bol s Petrom Pellegrinim."

00:44

Bývalý minister medzinárodných vzťahov Pavol Demeš povedal, že kampaň pred druhým kolom bude ostrejšia. Celá pozornosť bude sústredená na nich dvoch. Nebudú mať úniku jeden pred druhým a budú sa musieť vymedzovať jeden voči druhému.

00:43

Na výsledky prvého kola prezidentských volieb reagovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. "Na osude Slovenska nám záleží. Ukázalo sa, že nám nie je ľahostajná naša budúcnosť. Chcem sa preto poďakovať občanom za účasť vo voľbách a ich pokojný priebeh. Gratulujem víťazovi a blahoželám obom postupujúcim do druhého kola. Veľmi si želám, aby bola kampaň pred ďalším kolom férová, korektná a kultivovaná," uviedla prezidentka.

00:42

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka gratuluje Ivanovi Korčokovi k víťazstvu v prvom kole prezidenských volieb. "Ukazuje sa, že naozaj veľa ľudí na Slovensku nechce, aby sa prezidentom stal niekto, kto bude slepo poslúchať Roberta Fica. Naopak, chcú prezidenta, ktorý bude slúžiť ľuďom, tak ako to ponúka Ivan Korčok," uviedol Šimečka.

00:40

Štáb Jána Kubiša

Kandidát Ján Kubiš práve ukončil volebnú noc v Hoteli Devín. Na mieste panovala príjemná atmosféra, kandidát sporadicky chodil medzi novinárov a poskytoval rozhovory. Noc uzavrel posledným príhovorom. 

image
Volebná noc kandidáta Jána Kubiša sa skončila. FOTO: Hn/Petra Uhráková
00:39

Štáb Ivana Korčoka

"U pána Forróa (Aliancia) som sa ohlásil už pred prvým kolom. Rovnako som sa ohlásil aj u voličov Slovensko (bývalé OĽaNO)," priznal víťaz prvého kola o možných spoluprácach do druhého kola.  

00:37

Štáb Petra Pellegriniho

Pellegriniho v príhovore na záver večera povedal, že ho výsledok neprekvapil a čakal, že to bude tesné. V nasledujúcich dvoch týždňoch plánuje bojovať o voličov Štefana Harabina, Kristiána Forróa a Jána Kubiša. "Máme kde čerpať, budem sa sústrediť na hovorenie s ľuďmi o záujmoch nášho národa aj všetkých ďalších národnostných menšín, ktoré na Slovensku žijú,” povedal. Bude chcieť zmobilizovať skôr ľudí na vidieku. “Nemôže za nich rozhodnúť mestský volič,” dodal.

image
Peter Pellegrini reaguje na výsledky prvého kola prezidentských volieb. FOTO: HN/Miroslava Spodniaková
00:37

Štáb Štefana Harabina

S výsledkami je prezidentský kandidát spokojný. Po spočítaní 99 percent okrskov mal 11,8 percenta. Spokojnosť vyjadril vzhľadom na to, že mal lacnú kampaň a bez peňazí tak mal menší dosah na sociálnych sieťach. „Preto 12 percent je dobrý výsledok,“ dodal. A to aj vzhľadom na to, že podľa neho médiá už dopredu vyrobili výsledky volieb. Na záver svojho prejavu ku koncu volebnej noci Harabin dodal, že Slovensko by sa malo snažiť o neutralitu, lebo Európska únia sa do dvoch rokov rozpadne. Následne si Harabin na rozhovory vybral alternatívne médiá, ktorým sa začal venovať.

image
Štefan Harabin reaguje na priebežné výsledky volieb. FOTO: HN/Katarina Kincelova
00:36

Štáb Ivana Korčoka

Pellegrini hovorí podľa Korčoka nepresvedčivo, že Slovensko patrí na Západ. "Budem sa oveľa viac snažiť ako je proti našim záujmom politika na všetky svetové strany, ale nevie, kde je sever," doplnil. 

00:34

Volebné štúdio

"To, že vyhral Ivan Korčok o štyri percentá, to ma veľmi prekvapilo. Čakal som, že s tesným náskokom vyhrá Peter Pellegrini," zhodnotil bývalý minister medzinárodných vzťahov Pavol Demeš.

00:29

Štáb Jána Kubiša

‚‚Prekvapilo ma takto naladené voličstvo,  ktoré sa rozhodlo, že chce byť neustále na barikádach. Radšej berie rozdeľovanie spoločnosti v rozporoch tým, že volí jedného alebo druhého kandidát. Že sa nerozhodlo pre občianskeho kandidáta, ako som napríklad ja, ktorý nechce spolitizovať prezidentský úrad. Systémovo to nepovažujem za správne,‘‘ povedal v záverečnom prejave Kubiš. 

image
Ján Kubiš má prejav po sčítaní takmer všetkých okrskov. FOTO: HN/Petra Uhráková
00:29

Štáb Ivana Korčoka

"Ja neviem, vyzerá to tak, že prvé kolo som vyhral," zhodnotil Ivan Korčok výsledok prvého kola, v ktorom predbehol Petra Pellegriniho. Hovorí, že im to dodalo veľkú energiu. Zároveň už o 18:00 pozval voličov na Námestie Slobody v Bratislave.

00:27

Sčítaných je 99,15 percenta okrskov. Najviac hlasov získal Ivan Korčok, ktorý má 42,13 percenta hlasov. Druhý Peter Pellegrini má 37,28 percenta hlasov.

image
Priebežné výsledky. FOTO: HN
00:27

Výsledky neodzrkadľujú očakávania. Po zverejnení priebežných výsledkov sobotňajšieho prvého kola prezidentských volieb a zrátaní drvivej väčšiny okrskov to priznal Krisztián Forró. Oceňuje na druhej strane, že prostredníctvom kampane mohol byť hlasom maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku.

00:24

Štáb Ivana Korčoka

"Veľkú časť voličov koalície som ešte nepresvedčil, ja si to priznávam," potvrdil Korčok. 

00:23

Štáb Ivana Korčoka

Výsledok vyzerá nádejne a povzbudivo, nohami som pevne na zemi. Musíme osloviť voličov v širokom politickom spektre. Musím hovoriť viacej k voličom vládnej koalície, ktorí nesúhlasia s krokmi kabinetu. "Je to opak toho, čo tvrdí Peter Pellegrini," dodal. 

image
Kandidát na prezidenta Ivan Korčok po zverejnení prvých priebežných výsledkov volieb. FOTO: HN/Peter Mayer
00:21

Štáb Štefana Harabina

Po troch hodinách od príchodu do štábu sa opäť vyjadril Štefan Harabin. „Očakávam, že sa nebudú dodávať zbrane ani peniaze na Ukrajinu,“ povedal. „Keď nebudú lídri napĺňať program, ktorý som povedal, tak Slovensko sa dostane na úroveň biedy a to si obyvateľstvo nemôže želať,“ dodal. K otázke, či bude jeho voličom v druhom kole odporúčať Ivana Korčoka alebo Petra Pellegriniho povedal, že jeho voliči vedia, čo budú robiť s tým, že sú to národne orientovaní voliči a ich hlavnou úlohou je zachovanie štátu a mieru.

image
Štefan Harabin reaguje na priebežné výsledky prezidentských volieb. FOTO: HN/Katarina Kincelova
00:19

Sčítaných je 98,43 percenta volebných okrskov. Vedie stále Ivan Korčok, ktorý získal 41,91 percenta hlasov. Na druhom mieste sa umiestnil Peter Pellegini, ktorý získal 37,43 percenta.

image
Priebežné výsledky prezidentských volieb. FOTO: HN
00:18

Prezidentský kandidát Peter Pellegrini priznal, že v prvom kole prezidentských volieb skončil tesne na druhom mieste. Pogratuloval zároveň Ivanovi Korčokovi za postup do druhého kola. Deklaroval, že splnil svoj základný cieľ, dostať sa do druhého kola. Pellegrini sa poďakoval všetkým občanom Slovenska, ktorí sa zúčastnili na voľbách, ako aj svojim podporovateľom.

00:18

Štáb Ivana Korčoka

Ivan Korčok predchádza pred médiá za veľkého skandovania. 

00:15

Publicista Karol Wolf hovorí, že rozdiel vo výsledkoch medzi prvým a druhým je vyšší, ako sa očakávalo. "Možno je to tým, že časť ľudí kandidáta, ktorý je považovaný za favorita, zvolila taký voľnejší mód," povedal Wolf.

00:09

Štáb Ivana Korčoka

Prejav Petra Pellegriniho je v centrále jeho oponenta Ivana Korčoka sprevádzaný nesúhlasom.

00:08

Sčítaných je už 96,83 percenta volebných okrskov. Na prvom mieste je zatiaľ Ivan Korčok, ktorý získal 41,18 percenta hlasov, za ním nasleduje Peter Pellegrini, ktorý má 37,86 percenta hlasov. 

image
Priebežné výsledky prezidentských volieb. FOTO: HN
00:06

Štáb Ivana Korčoka

V centále Korčoka sa počúva prejav Petra Pellegriniho.

00:03

Volebné štúdio

Marketingový odborník Michal Ruttkay tvrdí, že polovica Harabinových voličov by mohla ísť voliť Petra Pellegriniho. "Určite nepôjdu voliť Ivana Korčoka. Harabin síce povedal, že nepodporí ani jedného kandidáta, ale určitá časť Harabinových voličov môže ísť voliť Pellegriniho."

00:00

Sčítaných je už 94,10 percenta hlasov a v prvom kole prezidentských volieb vedie Ivan Korčok, ktorý získal 41,18 percenta hlasov. Druhý Peter Pellegrini má 37,86 percenta. Štefan Harabin je zatiaľ na treťom mieste a získal 11,95 percenta hlasov.

image
Priebežné výsledky volieb prezidenta SR. FOTO: HN
23:58

Štáb Petra Pellegriniho

Šéf vnútra Matúš Šutaj Eštok sa vyjadril aj k tomu, čo bude s funkciami Petra Pellegriniho, ak by sa stal prezidentom. “Má jasných alternantov na predsedu parlamentu. Je to Richard Raši alebo Denisa Saková. Šéfa strany si Hlas bude zase vyberať z kruhu podpredsedov, teda Zuzany Dolinkovej, Richarda Rašiho, Denisy Sakovej, Erika Tomáša  a generálneho manažéra samotného Šutaja Eštoka. “Hocikto z nás to bude, bude garantovať jasnú stabilitu strany, ale najmä stabilitu vládnej koalície,” dodal minister. 

image
Rozhovory pre médiá dával aj šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok. FOTO: HN/Tomáš Garai
23:57

Marketingový odborník Michal Ruttkay tvrdí, že to, že Peter Pellegrini nešiel do veľa debát s Ivanom Korčokom, bola dobrá stratégia. "Stratégia to je úplne logická, má to niekoľko dôvodov. Vzniklo množstvo médií a bolo by tých debát veľa a devalvovalo by to tých kandidátov. Zbytočne by Peter Pellegrini ťahal Ivana Korčoka," zhodnotil Ruttkay.

23:52

Štáb Petra Pellegriniho

Rozhovory pre médiá rozdávajú aj ministri Hlasu. Šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok očakával, že prvé kolo bude tesné. “Teraz to bude o mobilizácii jednotlivých táborov, aby si uvedomili, že sa bude rozhodovať v druhom kole,” povedal a dodal, že strana počíta s voličmi Štefana Harabina. “Naša rétorika je jasná a nezmeníme ju. Sme sociálni demokrati, sme ľavičiari a sme aj národne orientovaní,” povedal.

image
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na volebnom štábe Petra Pellegriniho. FOTO: HN/Miroslava Spodniaková
23:51

Štáb Štefana Harabina

Prezidentský kandidát sa vyjadruje najmenej zo všetkých kandidátov. Na otázky odpovedal po príchode a odvtedy mlčí už 2,5 hodiny. Jeho priebežný výsledok 12 percent po spočítaní necelých 91 percent okrskov je zatiaľ slabší ako vo voľbách v roku 2019, kedy v prvom kole získal 14,3 percenta hlasov. Aj vtedy bol tretí a to za Zuzanou Čaputovou a Marošom Šefčovičom. Podľa aktuálnych informácií zo štábu by sa mal Harabin vyjadriť už onedlho.

image
Baner kandidáta na prezidenta Štefana Harabina na volebnom štábe. FOTO: HN/Katarina Kincelova
23:49

Sčítaných je už 90,77 percenta hlasov a v prvom kolo prezidentských volieb zatiaľ vedie Ivan Korčok, ktorý získal 40,39 percenta. Druhý je Peter Pellegrini, ktorý získal 38,42 percenta. 

image
Priebežné výsledky pri sčítaní 90,77 percenta okrskov. FOTO: HN
23:44

Volebné štúdio HNtelevízie

Marketingová expertka Simona Bubánová tvrdí, že tie vyrovnané výsledky môžu byť aj preto, že posolstvo obidvoch je prakticky rovnaké. Preto bude podľa nej dôležité, akú stratégiu zvolia pred druhým kolom.

23:44

Štáb Ivana Korčoka

Výsledky ukazujú, že ľuďom nie je jedno, akým smerom sa uberá Slovensko, myslí si Martin Dubéci,  poslanec a predseda poslaneckého klubu Progresívneho Slovenska. "Predpokladali sme, že Ivan Korčok sa dostane do druhého kola," dodal.

Povedal, že v nasledujúcich dňoch je potrebné, aby sa zmobilizovali demokratickí voliči. "Národný volič nie je presvedčený, že by išiel voliť Petra Pellegriniho," myslí si Dubéci.

23:43

Štáb Jána Kubiša

‚‚Zrejme na Slovensku platí, že musíte byť zaradený do nejakej strany, pod nejaké krídlo a musíte presadzovať stranícke tézy. A potom máte aj podporu a ľudia to takto asi aj viac akceptujú, ako čisto občianskeho kandidáta,‘‘ reagoval Kubiš na aktuálny výsledok, v ktorom dosiaľ získal 1,96 percent hlasov. 

23:40

Štáb Jána Kubiša

‚‚Aj jeden aj druhý sú relatívne slušní ľudia s určitými postojmi, s ktorými súhlasím. S inými už nesúhlasím tak veľmi, no majú atribúty, ktoré by podľa mňa mala hlava štátu spĺňať,‘‘ komentoval na margo favoritov Petra Pellegriniho a Ivana Korčoka kandidát Kubiš.

23:39

Štatistický úrad oznámil sčítanie 85,61 volebných okrskov. Petra Pellegriniho, ktorý zatiaľ získal 39,07 percenta, predbehol Ivan Korčok, ktorý získal 39,28 percenta. Volebná účasť vzrástla na 49,68 percenta.

image
Priebežné výsledky. FOTO: HN
23:37

Do druhého kola prezidentských volieb postupujú Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Štatistický úrad už spočítal 85,61 percenta okrskových zápisníc.

23:35

Nešťastná štvorka?

Podľa prognóz je možné, že Ivan Korčok vyhrá prvé kolo pred Petrom Pellegrinim. Je však otázne, ako to napokon v aktuálnom roku 2024 skončí v druhom kole. Doteraz platilo, že v roku končiacom štvorkou výhra v prvom kole priniesla prehru v kole druhom. V roku 2004 Vladimír Mečiar vyhral v prvom kole nad Ivanom Gašparovičom, ale prezidentom sa napokon stal druhý menovaný. Scenár sa opakoval v roku 2014, kedy Robert Fico vyhral v prvom kole nad Andrejom Kiskom, ale hlavou štátu bol po výhre v druhom kole napokon Kiska.

23:32

Kandidát na prezidenta Ján Kubiš zatiaľ nechce hodnotiť priebežné výsledky a svoj zisk v sobotňajšom prvom kole prezidentských volieb. "Som realista, platí však, že očakávam lepší výsledok, ako sa teraz ukazuje," dodal vo svojej volebnej centrále, kde sleduje zverejňovanie priebežných neoficiálnych výsledkov.

23:29

Štatický úrad oznámil sčítanie 76,54 percenta volebných okrskov. Vo vedení sa drží Peter Pellegrini, ktorého percento hlasov však mierne kleslo na 39,74 percenta. Za ním nasleduje Ivan Korčok, ktorý má 38,06 percenta. Tretí Štefan Harabin má 12,41 percenta.

image
Pribežné výsledky volieb prezidenta. FOTO: HN
23:29

Volebné štúdio HNtelevízie

Marketingový odborník Michal Ruttkay hovorí, že výsledky sú predpokladané a žiadne prekvapenie tam nevidí. Ruttkay tvrdí, že podľa neho v prvom kole už vyhrá Peter Pellegrini.

23:27

Volebné štúdio HNtelevízie

"Volebná kampaň pred druhým kolom musí byť viac konfrontačná. Myslím si, že stratégovia Ivana Korčoka sa budú snažiť urobiť z toho referendum o Ficovi. Lebo ak to neurobia, tak urobia chybu," povedal publicista Karol Wolf.

23:24

Volebné štúdio HNtelevízie

"Musia nájsť dôvod, ten motív, prečo ísť voliť. V druhom kole treba vyslať výrazný šíp, aby to bolo jednoduché a veľmi silné, hodnotí marketingová expertka Simona Bubánová o tých, ktorí neboli v prvom kole voliť.

23:24

Štáb Petra Pellegriniho

Pellegrini viackrát zdôraznil, že v druhom kole bude počítať aj s podporou voličov Štefana Harabina. Politicky je k nemu totiž podľa neho bližšie než jeho oponent. “Nie som si istý, že by rétorika Ivana Korčoka, síce ju za týždeň zmenil o 360 stupňov, mohla byť pre voličov pána Harabina zaujímavá. Budem sa im prihovárať ale nebudem môcť účelovo meniť štýl politiky,” povedal. Podľa neho rozhodne pri lákaní voličov aj rozdielny prístup k vojne na Ukrajine.

image
Kandidát na prezidenta Peter Pellegrini. FOTO: HN/Miroslava Spodniaková
23:20

Štáb Štefana Harabina

Pred klub Palmyra, kde má prezidentský kandidát svoju základňu, sa dostavila skupina mladých ľudí. S vysvetlením, že volili Rudolfa Huliaka, sa dožadovali vstupu do tímu ľudí okolo Štefana Harabina. SBS však mladých ľudí ďalej nevpustila.

23:20

V prezidentských voľbách je sčítaných už 63,69 percenta okrskov. Najviac hlasov má aktuálne predseda parlamentu Peter Pellegrini, ktorý získal 40,39 percenta. Za ním nasleduje Ivan Korčok, ktorý má 36,9 percenta.

image
Priebžené výsledky prezidentských volieb v Slovenskej republike. FOTO: HN
23:15

Volebné štúdio

Publicista Karol Wolf hovorí, že Peter Pellegrini má väčšiu šancu získať viac hlasov ako Ivan Korčok od tých kandidátov, ktorí ich nevolili v prvom kole.

23:14

Štáb Ivana Korčoka

"Smerujem do druhého kola, to považujem za úspech," priznal Korčok s tým, že teraz sú len v polčase. Povedal, že miesto pokoja by malo Slovensko pridať.

image
Kandidát na prezidenta Ivan Korčok po zverejnení prvých priebežných výsledkov volieb. FOTO: HN/Peter Mayer
23:14

Štáb Jána Kubiša

Kandidát Ján Kubiš sa vyjadril, že v prípade Petra Pellegriniho a Ivana Korčoka si vie v tejto vysokej funkcií predstaviť oboch, no veľa bude závisieť od ich stanovísk a postojov. 

‚‚Ako občan budem chcieť hlasovať, je však veľmi skoro teraz hodnotiť výsledok. Musím sa pozrieť na výsledky ostatných, no očakávam lepší výsledok, ako sa ukazuje teraz,‘‘ povedal Kubiš.

23:12

Štáb Štefana Harabina

Prezidentský kandidát sa objavil na chvíľu na dohľad novinárov tradičných médií, pozrel si priebežné výsledky a zas sa stiahol do úzadia k svojim hosťom a skupine alternatívnych médií. Po spočítaní 48 percent okrskov má Harabin zatiaľ 12,8 percenta hlasov a je na treťom mieste.

image
Kandidát na prezidenta Štefan Harabin sleduje prvé predbežné výsledky volieb. FOTO: HN/Katarina Kincelova
23:11

Štáb Ivana Korčoka

Ivan Korčok povedal, že vzťahy medzi Slovenskom a Českom sú pre neho dôležité a je ochotný spraviť pre ne všetko. "Udiali sa tu veci, ktoré se nemali stať, ale dajú sa opraviť," skonštatoval o vzťahoch medzi susednými krajinami. 

23:10

V prezidentských voľbách je sčítaných už 48,02 percenta okrskov. V priebežných výsledkoch vedie Peter Pellegrini, ktorého výsledok je aktuálne 41,5 percenta hlasov. Ivan Korčok, má zatiaľ 35,08 percenta hlasov. Títo dvaja kandidáti pravdepodobne postúpia do druhého kola.

image
Priebežné výsedky pri 48,02 sčítaných okrskov. FOTO: HN
23:07

Štáb Ivana Korčoka

"Aj voliči Štefana Harabina vedia, kto som, a aké mám postoje a vedia, že Peter Pellegrini má v mnohých ohľadoch podobné názory ako ja. Voliči Štefana Harabina veľmi dobre vedia, že krajina sa neuberá správnym smerom," povedal Korčok o možnostiach, kde by v prípadnom druhom kole hľadal podporu.

23:05

Peter Pellegrini sa zatiaľ neodváži tipovať výsledok prvého kola volieb prezidenta. "Zažil som veľa volieb, keď sa niektoré čísla, ktoré boli na úvod uvedené, výrazne zmenili, niekedy to ostalo. Máme za sebou sedem percent spočítaných hlasov, čo som videl, kde by sa mohlo zdať, že náskok je vysoký. Ale už som zvyknutý, že treba to vnímať s veľkou pokorou," reagoval Pellegrini na prvé sčítané hlasy.

image
Kandidát na prezidenta Peter Pellegrini reaguje na otázky novinárov. FOTO: HN/Miroslava Spodniaková
23:04

Volebné štúdio HNtelevízie

Bezpečnostný analytik Vladimír Bednár hovorí, že ani Peter Pellegrini a ani Ivan Korčok nemajú schopnosti na otázky obrany a bezpečnosti, ale Korčok má k tomu významne bližšie, keďže pôsobil ako diplomat.

22:59

Sčítaných je už 32,6 percenta volebných okrskov a v prezidentských voľbách stále vedie predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, ktorý má zatiaľ 42,34 percenta. Za nim nasleduje Ivan Korčok, ktorý má 33,22 percenta.

image
Priebežné výsledky. FOTO: HN
22:57

Prezidentský kandidát a predseda hnutia Slovensko Igor Matovič očakáva volebný zisk na úrovni dvoch percent. "Mojím cieľom nebolo vyhrať, ale dať možnosť voliť aj mnohým z vás, ktorí ste voliť vôbec nechceli ísť. Tým, že ste prišli, cieľ sa naplnil," podotkol Matovič.

22:56

Denník N vo svojej projekcii po spočítaní 18 percent okrskov ukazuje víťazstvo Ivana Korčoka s náskokom takmer 3 percentá pred Petrom Pellegrinim.

22:55

Štáb Petra Pellegriniho

Pellegrini sa pre médiá vyjadril prvýkrát po moratóriu. Zatiaľ to vyzerá tak, že pred druhým favoritom Ivanom Korčokom výrazne vedie. “Zažil som už veľa volieb, kedy sa čísla, ktoré boli na úvod uvedené, výrazne zmenili. Máme za sebou sedem percent a síce sa zdá, že náskok je vysoký, k výsledkom sa vyjadrím  možno o jednej  v noci, keď budeme mať spočítaných 90 až 95 percent hlasov,” povedal. Dodal tiež, že ak postúpi do druhého kola, do štábu pozve aj jeho podporovateľov, medzi inými by sa tam teda mal objaviť aj predseda vlády Robert Fico. 

image
Ak Peter Pellegrini postúpi do druhého kola, do štábu pozve aj svojich podporovateľov. FOTO: TASR/M. Baumann
22:54

Štáb Štefana Harabina

Oddelený priestor v štábe majú nielen médiá a členovia štábu a ich hostia, ale aj novinári. Alternatívne médiá sa pohybujú priamo v časti spolu s prezidentským kandidátom Štefanom Harabinom. Zástupcovia zvyšných médií sú v druhej časti klubu Palmyra bez prístupu k lídrovi a jemu blízkym ľuďom.

image
Šéfredaktor konšpiračného časopisu Zem a Vek Tibor Eliot Rostas v štábe Štefana Harabina. FOTO: HN/Juraj Búry
22:53

Kandidát na prezidenta Ivan Korčok vyhlásil, že sa musí pred druhým kolom prezidentských volieb prihovárať viac voličom vládnej koalície. "Tu je ten najväčší priestor v druhom kole," povedal Korčok.

22:51

Štáb Jána Kubiša

Podľa aktuálnych dát má zatiaľ kandidát Ján Kubiš v celoslovenskom priemere 1,66 percenta hlasov. Doteraz bolo spočítaných celkom 18,6 percent všetkých hlasov. 

22:51

V prezidentských voľbách je aktuálne sčítaných 18,57 percenta volebných okrskov. Vo výsledkoch zatiaľ vedie kandidát koalície Peter Pellegrini s 43,84 percentami. Za ním nasleduje Ivan Korčok, ktorý zatiaľ získal 29,97 percenta.

22:47

Štáb Jána Kubiša

‚‚S opozičnými politikmi by som najprv musel hovoriť, aby som zistil, aké majú smerovanie a kde vidia hlavné otázky. Verím, že v niečom by sa stretli, no spájanie spoločností je jednou z hlavných úloh, bez toho, aby som negoval rozdielne. Sme totiž rozdelená, rozštiepená spoločnosť a nerobí nám to dobre,‘‘ odpovedal Kubiš na otázku, či by bol jedným z jeho prvých ťahov posadiť za jeden stôl slovenských politických oponentov.

image
Kandidát na prezidenta Ján Kubiš. FOTO: HN/Katarína Kincelová
22:47

Volebné štúdio HNtelevízie

Marketingová expertka Simona Bubánová tvrdí, že z pohľadu strategického marketingu je kľúčové nedovoliť dvojke na trhu sa postaviť k jednotke. To je kľúčová úloha. Čiže chápem Petra Pellegriniho, prečo to urobil a išiel priamo s Ivanom Korčokom len do jednej diskusie.

22:42

Prezidentský kandidát Štefan Harabin verí, že Slovensko po voľbách hlavy štátu nedodá ani jeden náboj, ani jedného vojaka, ani jeden cent na Ukrajinu. "Verím, že Slovensko po prezidentských voľbách nedodá ani jeden náboj, ani jedného vojaka, ani jeden cent na Ukrajinu. Že Slovensko nebude tým štátom, ktorý by podporoval vojnu alebo teroristické útoky," povedal prezidentský kandidát. Volebné dopoludnie strávil na bicykli a popoludní nepohrdol ani cigarou.

22:42

Štáb Ivana Korčoka

Podľa slov Eduarda Hegera by Peter Pellegrini nedokázal upraviť v poslednej dobe napäté vzťahy medzi Slovenskom a Českom. 

22:40

V prvom kole prezidentských volieb vedie zatiaľ Peter Pellegrini so ziskom 44,84 percenta hlasov. Za ním nasleduje Ivan Korčok s 25,63 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad po spočítaní 7,10 percenta okrskových zápisníc. Volebná účasť zatiaľ dosahuje 43,43 percenta.

image
Priebežné výsledky prezidentských volieb. FOTO: HN
22:39

Štáb Ivana Korčoka

"Prieskumy som sledoval, verím, že do druhého kola postúpi," hovorí bývalý premiér Eduard Heger (Demokrati) o šancách Ivana Korčoka. Priznáva, že to bude náročné. "Hovoril, že má niečo pripravené," priznal bývalý premiér. O čo ide, nevedel.

22:39

Štáb Štefana Harabina

Kým v iných štáboch otvorene komunikujú kandidáti aj ich hostia, v štábe Štefana Harabina je ticho. Hostia sú stále oddelení od novinárov. Prezidentský kandidát za zastavil pri novinároch len po príchode do študentského klubu Palmyra.

image
Rudolf Huliak v štábe Štefana Harabina. FOTO: Hn/ Juraj Búry
22:38

Podpredsedníčka Hlasu a ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková verí, že všetko dobre dopadne a Pellegrini bude víťazom už v prvom kole volieb. Ponúka podľa nej taký program, ktorý je najlepšou víziou pre budúcnosť Slovenska.

22:34

Štáb Petra Pellegriniho

Novinárov prišiel pozdraviť aj bývalý kolega z televízie JOJ, aktuálne poslanec Hlasu Samuel Migaľ. Aktuálne sa v priestoroch reštaurácie Aušpic čaká na ďalší príhovor Petra Pellegriniho, už po uzatvorení volebných miestností. 

22:33

Volebné štúdio HNtelevízie

Predseda rady slovenských exportérov Lukáš Parízek tvrdí, že podnikateľský sektor by uvítal, aby bol prezident prístupný, aby pri svojich aktivitách otváral podnikateľom dvere aj v zahraničí. "Akákoľvek delegácia, ktorá pôjde do zahraničia, musí byť jednotná. Ak bude prezident podporovať ekonomiku, tak my v rade budeme takéto aktivity podporovať.

22:31

Volebné moratórium sa skončilo. Začať sa môžu zverejňovať priebežné neoficiálne výsledky prvého kola prezidentských volieb. Sledovať ich bude možné na webe www.volbysr.sk. Štatistický úrad ich bude aktualizovať každých desať minút.

22:28

Prvé kolo prezidentských volieb prebiehalo na Zemplíne bez mimoriadnych udalostí a narušení. Pred zatvorením volebných miestností to potvrdili zástupcovia okresných volebných komisií v Humennom, Michalovciach a Vranove nad Topľou.

22:27

Volebné štúdio HNtelevízie

Predseda rady slovenských exportérov Lukáš Parízek tvrdí, že prezident by mal navonok spájať aj politické sily a podnikateľské kruhy. Akýkoľvek problém by sa mal vyriešiť v domácej kuchyni. Nemali by sme informovať okolitý svet o roztržkách doma. Tam by sme mali ťahať za jeden povraz, aby ten efekt bol účinný.

22:24

Štáb Ivana Korčoka

Medzi hosťami sa objavil aj bývalý premiér Eduard Heger (Demokrati).

22:23

Štáb Štefana Harabina

Objavujú sa ďalší podporovatelia prezidentského kandidáta. A to napríklad aj poslanec Rudolf Huliak, ktorého prezidentka Zuzana Čaputová odmietla vymenovať za ministra životného prostredia. Prítomný je aj Adam Lučanský, poslanec za SNS a syn nebohého policajného prezidenta Milana Lučanského.

22:23

Šéf Rady slovenských exportérov Lukáš Parízek vo volebnom štúdiu HNtelevízie hovorí, že ekonomická stránka prezidentského úradu nebola realizovaná v takej miere, v akej by mohla byť. Osobné záujmy určitých podnikateľských skupín boli uprednostnené pred celkom.

 

22:20

Štáb Jána Kubiša

Pred desiatimi rokmi si Hotel Devín ako miesto pre volebný štáb vybral aj bývalý prezident Andrej Kiska. ‚‚Bolo by krásne, ak by sa mi podarilo to isté. Dúfajme, že táto tradícia sa udrží, no buďme realisti. Myslím si, že človek musí stáť rovnými nohami na zemi,‘‘ povedal Kubiš. Zároveň dodal, že dúfa, že sa tu dnes budú všetci cítiť dobre.

image
Kandidát na prezidenta Ján Kubiš. FOTO: HN/Katarina Kincelova
22:18

Štáb Ivana Korčoka

Ivana Korčoka prišla podporiť manželka Soňa Korčoková. „Čakáme a dúfame, veríme, že sa dostaneme do druhého kola".

Na otázku, či svojmu manželovi v kampani radila hovorí, že „vždy mu poviem svoj názor, čo si myslím, ale nie vždy sa trafím do toho, čo si myslí aj jeho tím. Ja mu poviem to, čo si ja myslím a už čo urobia, je na nich". 

22:16

V mestách a obciach na Spiši boli voľby prezidenta počas dňa bezproblémové, účasť bola rôzna. Zapisovateľ okresnej volebnej komisie v Poprade Maroš Baranec uviedol, že priebeh bol pokojný a voličov sa darilo vybavovať priebežne bez väčších zdržaní.

22:16

Predseda rady slovenských exportérov Lukáš Parízek vo volebnom štúdiu HNtelevízie hovorí, že mu v kampani chýbala širšia diskusia o vízii Slovenska, čo by mohol prezident priniesť pre túto krajinu.

22:16

Štáb Štefana Harabina

Nálada v štábe je družná, členovia štábu sú oddelení od novinárov. Aktuálne do štábu dorazil šéfredaktor konšpiračného časopisu Zem a Vek Tibor Eliot Rostas.

22:12

Štáb Ivana Korčoka

Nový šéf SaS Branislav Gröhling hovorí, že celý deň bol mimo prieskumov. "Verím, že Ivan Korčok bude v druhom kole s Petrom Pellegrinim," doplnil. Korčok sa podľa neho v kampani napríklad jasne ohradil voči novele Trestného zákona a dal najavo, na ktorej strane demokracie stojí. "Jasne sa postavil voči obmedzovaniu slova." Gröhling narážal na zákon o RTVS. 

22:11

Štáb Petra Pellegriniho

Novinárom sa podarilo odchytiť Petra Pellegriniho na niekoľko otázok. Prezidentský kandidát sa vyjadril aj ku kampani, ktorú odborníci hodnotili celkovo ako pokojnú a relatívne nudnú. “Vedel som si zachovať tvár. V kampani som bol taký, aký som v skutočnosti,” tvrdí šéf parlamentu a dodáva, že v druhom kole chce aplikovať podobný prístup a nechce skĺznuť do agresívnych útokov.

image
Prezidentský kandidát Peter Pellegrini odpovedá na otázky novinárov. FOTO: HN/Miroslava Spodniaková
22:10

Priebeh prvého kola prezidentských volieb v Trnavskom kraji hodnotia okresné volebné komisie ako pokojný. Krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová doplnila, že v obci Chtelnica pri Piešťanoch volil jeden občan v sprievode policajtov, keďže bol predtým obmedzený na osobnej slobode.

22:05

"Keby bola šikovnejším technológom moci, tak by mohla Zuzana Čaputová zohrať väčšiu úlohu. Napríklad vo chvíľach, kedy expremiér Igor Matovič vystrájal veci, ktoré sme si ani nevedeli predstaviť, že budú existovať. Vo chvíli, keď Matovič odstúpil z pozície premiéra a išiel na ministra financií, tak mala jednoducho povedať nie," hodnotí publiscista Karol Wolf vo volebnom štúdiu HNtelevízie.

22:02

Väčšina volebných miestností na Slovensku sa zatvorila. Komisie v nich začínajú sčítavať hlasy. Keďže v niektorých volebných okrskoch sa hlasovanie predlžuje, do 22.30 h platí stále volebné moratórium. Prvé výsledky prvého kola prezidentských volieb sa zverejnia až po tomto čase.

21:59

"Svoju pozíciu viedla dôstojne, bola veľmi dobrým symbolom tejto krajiny. Keby išla kandidovať, tak by zohrala v dejinách Slovenska významnú úlohu," povedala marketingová expertka Simona Bubánová v štúdiu HNtelevízie.

21:58

Štáb Ivana Korčoka

Ivan Korčok je v centrále. Pri príchode ho uvítal potlesk. "Toto nie je párty, je to pre nás pracovná záležitosť a sme pevne na zemi, povedal." Verí, že tento večer nie je ešte posledný. "Poprosím, aby sme spoločne vydržali necelých 45 minút," dodal so slovami, že po konci moratória sa opäť vráti medzi novinárov.

image
Prezidentský kandidát Ivan Korčok. FOTO: HN/ Martin Marko
21:56

"Zuzana Čaputová bola dôstojnou hlavou štátu, svoju pozíciu zastávala tak, že sa nemusí za ňu nikto hanbiť. Z politického hľadiska sa však ukazuje, že jednoducho nebola politický hráč. Nie je to politické, keď mohla kandidovať do druhého obdobia, a neurobila to," hodnotí publicista Karol Wolf.

21:53

Hostia v štúdiu HNtelevízie rozoberajú, že je nedôstojné, ako bývajú ústavní činitelia. "Mala by to byť aj zo strany politikov snaha postaviť dôstojné bývanie pre ústavných činiteľov. Spoločnosť bude vždy proti, pretože sa na to budú mínať peniaze. Nakoniec by to obdivovali, že ako býva ten prezident," hovorí marketingová expertka Simona Bubánová

21:51

Štáb Petra Pellegriniho

Medzi novinárov zavítal minister školstva Tomáš Drucker. Ku konkrétnym výsledkom sa zatiaľ vyjadriť nevedel, keďže sa volebné miestnosti uzavrú až o necelú hodinu. Očakáva však, že Peter Pellegrini vyhrá v prvom aj druhom kole. “Netipujem, verím tomu,” dodal Drucker.

image
Minister školstva Tomáš Drucker na volebnom štábe kandidáta Petra Pellegriniho. FOTO: HN/Miroslava Spodniaková
21:48

Mimoriadnym štúdiom HNtelevízie vás bude sprevádzať moderátorka Romana Hlavanda Gogová. Priebežné výsledky budú komentovať dvaja pozvaní hostia - novinár Karol Wolf a marketingová expertka Simona Bubánová.

21:47

Štáb Jána Kubiša

Prezidentský kandidát Ján Kubiš sa prišiel prihovoriť novinárom s pozitívnou náladou. Očakáva, že volebná noc sa bude niesť v príjemnom duchu. 

image
Kandidát na prezidenta Ján Kubiš. FOTO: HN/Katarina Kincelova
21:41

Štáb Štefana Harabina

Prezidentský kandidát začal dávať rozhovory niektorým médiám. Ďalej sa venuje aj prítomným hosťom. Miesto jeho štábu klub Palmyra je za bežnej prevádzky pre návštevníkov aj miestom, kde sa dá tancovať. Harabin tu v minulosti krstil knihu.

image
Štefan Harabin v jeho volebnom štábe v bratislavskom klube Palmyra. FOTO: HN/ Juraj Búry
21:40

Štáb Ivana Korčoka 

„Už sa spolieham na osud, samozrejme ak skončí na druhom mieste v prvom kole, bude sa mu ľahšie mobilizovať. No ak skončí prvý, bude to ukážka nádeje," hovorí o možných stratégiách kandidáta dlhoročný politik KDH František Mikloško. 
Dodáva, že za dôležité považuje, aby si Ivan Korčok po prvom kole sadol s Krisztiánom Forróm, aby získal podporu maďarskej komunity. Mikloško tiež očakáva, že sa ku Korčokovi v druhom kole priklonia aj voliči Jána Kubiša, „aj keby ich k tomu nevyzval".

image
Mikuláš Dzurinda a František Mikloško na volebnom štábe prezidentského kandidáta Ivana Korčoka. FOTO: Hn/ Martin Marko
FOTO: Hn/ Martin Marko
21:36

Štáb Petra Pellegriniho

Kandidát na prezidenta sa prišiel dolu pozhovárať s hosťami. V priestoroch pre novinárov by sa mali čoskoro objaviť aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková a šéfka rezortu hospodárstva Denisa Saková.

image
Peter Pellegrini prišiel na štáb. FOTO: HN/Tomáš Garai
21:36

Štáb Ivana Korčoka

"Prvé kolo vyhrá Ivan," myslí si bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati). Podľa neho bude prekvapením výsledok Štefana Harabina. 

21:30

Pokojný a bezproblémový priebeh v Bratislavskom kraji naďalej potvrdzujú okresné volebné komisie. "Nezaznamenali sme nič, čo by narušilo priebeh volieb," zhodli sa v čase, keď sobotné hlasovanie ide do finále.

21:28

Štáb Ivana Korčoka

Michal Šimečka si myslí, že čoraz viac ľudí si želá víťazstvo Ivana Korčoka. 

21:24

Štáb Štefana Harabina

V štábe sú prítomní aj ľudia z SNS. A to napríklad europoslanec Miroslav Radačovský. Ten sa v minulosti zviditeľnil tým, že rozhodol pozemkový spor v neprospech bývalého prezidenta Andreja Kisku.

21:21

Štáb Jána Kubiša

Volebný štáb prezidentského kandidáta prebieha v Hoteli Devín v Bratislave. Novinári sedia v oddelenej miestnosti, kandidát ešte neprišiel.

image
Štáb Jána Kubiša je zatiaľ prázdny. FOTO: HN/Petra Uhráková
21:18

Prezidentské voľby v okresoch Prešov, Sabinov, Bardejov, Stropkov a Svidník sú pokojné. Jednotlivé okresné volebné komisie potvrdili, že nezaznamenali žiadne komplikácie alebo incidenty.

21:17

Štáb Štefana Harabina

Približne o 21:08 prišiel do štábu prezidentský kandidát Štefan Harabin. Štáb sa nachádza v bratislavskom klube Palmyra. Harabin po príchode komentoval práve výber miesta jeho volebnej noci s tým, že je kandidátom obyčajných ľudí. Následne sa presunul k hosťom.

21:14

Štáb Petra Pellegriniho

Do volebnej centrály dorazil aj prezidentský kandidát Peter Pellegrini. Síce bude gro volebnej noci tráviť na poschodí, kam médiá nemajú prístup, novinárov uistil, že s nimi bude priebežne komunikovať. Príhovor bude mať pred uzatvorením volebných miestností, teda pred 22:30. ,” Tešme sa, čo spolu zažijeme,” uzavrel.

image
Kandidát Peter Pellegrini po príchode na volebný štáb. FOTO: HN/Miroslava Spodniaková
21:11

Štáb Ivana Korčoka

V centrále sa nepodávajú rezne. No hostia a novinári majú napriek tomu na výber viacero druhov jedál. Príkladom je dokonca aj kaviár.

image
Vo volebnom štábe Ivana Korčoka sú štedro prestreté stoly, nechýba ani kaviár. FOTO: Foto: Hn/ Martin Marko
FOTO: Foto: Hn/ Martin Marko
21:06

Štáb Štefana Harabina

Aj keď miestnosť pre médiá je od členov štábu oddelená, organizátori pamätali na pohostenie pre prítomných. K dispozícii sú jedlá ako pizza či tlačenka.

image
V štábe Štefana Harabina je pre médiá pripravené pohostenie v podobe pizze či tlačenky. FOTO: HN/ Juraj Búry
21:06

Štáb Ivana Korčoka

Očakáva sa, že kandidát by mal do centrály prísť okolo 21:30. 

20:59

Štáb Štefana Harabina

Vo volebnom štábe čakajú médiá na príchod prezidentského kandidáta. Očakávaný je o 21.00. Miestnosť pre zástupcov médií je oddelená od miestnosti, kde sa nachádzajú ľudia zo štábu Štefana Harabina. Prítomné sú okrem klasických médií aj alternatívne. 

20:58

Začína sa volbené štúdio HNtelevízie. Moderuje ho Romana Hlavanda Gogová, jej prvými hosťami sú odbormíčka na marketing Simona Bubánová a publicista a externý komentátor HN Karol Wolf.

20:58

Štáb Petra Pellegriniho

Onedlho by mal prísť na volebnú centrálu aj šéf Hlasu Peter Pellegrini. Očakáva sa, že bude mať aj krátky príhovor pre novinárov.

image
Volebný štáb Petra Pellegriniho. FOTO: HN/Tomáš Garai
20:47

Štáb Ivana Korčoka

Vo volebnom štábe sa ukázal aj Martin Sklenár, ktorý viedol rezort obrany počas úradníckej vlády.

20:44

Štáb Petra Pellegriniho

Do volebnej centrály Pellegriniho prišla asi stovka novinárov. Veľký záujem prejavili médiá z Česka, Maďarska aj z Poľska. Akreditoval sa dokonca aj novinár z tureckej agentúry.

20:43

Štáb Ivana Korčoka

„Zdá sa, že atmosféra je tu dobrá a hlavne ja som optimista, aj v prvom aj v druhom kole. Čakám, že účasť bude vysoká a verím, že Ivan Korčok bude mať silný mandát," hovorí Michal Šimečka po príchode do volebného štábu Ivana Korčoka. 

Svojou účasťou Ivana Korčoka prišiel podporiť aj bývalý minister zahraničných vzťahov Pavol Demeš.

image
Volebný štáb kandidáta na prezidenta Ivana Korčoka. FOTO: HN/Peter Mayer
20:43

Štáb Petra Pellegriniho

Do volebnej centrály v reštaurácii Aušpic prišla asi stovka novinárov. Veľký záujem prejavili médiá z Česka, Maďarska aj z Poľska. Akreditoval sa dokonca aj novinár z tureckej agentúry.

20:35

Štáb Ivana Korčoka

Okrem predsedu PS Michala Šimečku sa v priestoroch volebného štábu nachádza aj bývalý minister životného prostredia Ján Budaj. V minulých voľbách kandidoval za Demokratov. 

20:28

Štáb Petra Pellegriniho

Volebnú noc trávi šéf parlamentu v bratislavskej reštaurácii Aušpic na dunajskom nábreží. Brány pre novinárov sa otvorili o 20:00. V priestoroch sa už podľa hovorkyne Patrície Medveď Macíkovej nachádzajú niektorí poslanci strany Hlas. Známejšie tváre  majú plánovaný príchod na deviatu. Do volebného štábu už dorazila bývalá ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

image
Pellegriniho štáb Laššáková FOTO: Hn/tomáš Garai
FOTO: Hn/tomáš Garai
20:23

Prezidentské voľby na hornej Nitre boli do sobotného večera pokojné a bez vážnejších incidentov. V okrese Bánovce nad Bebravou boli voľby do 20.00 h bez vážnejších problémov. Zapisovateľka Emília Kšiňanová uviedla, že členovia komisií si prešli počas dňa všetky okrsky. Volebnú účasť v okrese na základe informácií z komisií odhadla na približne 40 percent.

20:22

Volebný štáb Ivana Korčoka je pre novinárov dostupný už od 20:00. Po približne 15 minútach prišiel predseda PS Michal Šimečka.

image
Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka počas príchodu na volebný štáb kandidáta Ivana Korčoka. FOTO: HN/Peter Mayer
20:14

V okresoch Lučenec a Poltár pokračuje sobotné prvé kolo prezidentských volieb bez komplikácií. Podvečer komisia v Lovinobani preverovala podnet, podľa ktorého mal byť jeden z členov volebnej komisie pod vplyvom alkoholu. "Na mieste bola aj policajná hliadka, nikto nenafúkal," uviedol predseda okresnej volebnej komisie v Lučenci Ivan Galvánek.

19:39

Priebeh prezidentských volieb v okresoch Nitra, Zlaté Moravce, Komárno a Nové Zámky je zatiaľ veľmi pokojný a bezproblémový. Potvrdili to okresné volebné komisie. Tie doteraz nemuseli riešiť žiadne vážnejšie problémy či incidenty ani v jednom zo 453 okrskov.

19:10

Polícia doposiaľ nezaznamenala žiadne narušenie poriadku s tým, že priebeh volieb je naďalej hladký. "Dohliadame na bezproblémový priebeh prezidentských volieb a doteraz sme nezaznamenali žiadne narušenie verejného poriadku," uviedla.

19:07

V najväčších bratislavských mestských častiach sú sobotné prezidentské voľby naďalej pokojné, bez problémov či incidentov. Do podvečerných hodín dosiahla volebná účasť v Petržalke viac ako 47 percent, najvyššiu zaznamenali v Materskej škole Fialová (Slnečnice), a to 62 percent.

19:03

Prvé kolo sobotňajších prezidentských volieb je do týchto chvíľ bezproblémové aj na Horehroní. "Priebeh volieb je pokojný, všetko ide podľa plánu. Nezaznamenali sme žiadne rušivé momenty ani závažné či menej závažné sťažnosti," povedal podpredseda okresnej volebnej komisie Martin Baxa.

18:48

Bezproblémový a pokojný priebeh prezidentských volieb zatiaľ hlásia okresné volebné komisie v Košiciach a okrese Košice-okolie. Narušenie volieb v Košickom kraji nezaznamenala ani polícia.

18:27

V Rimavskej Sobote bol počas dňa nahlásený podnet, ktorý sa týkal neopečiatkovanej obálky. „Preverili sme to na mieste, všetky ostatné obálky boli opečiatkované. Komisia pri vydávaní zistila, že jedna obálka nie je opečiatkovaná, tak ju opečiatkovali,“ uviedol predseda okresnej volebnej komisie.

18:12

Premiér Robert Fico odvolil v Bratislave. Oznámil to na sociálnej sieti. „Volebný akt je do určitej miery súkromná vec každého jedného z nás a ja sa už dlhšie snažím chodiť na voľby bez strapca novinárov,“ poznamenal.

17:48

Volebné moratórium opäť predĺžili, potrvá do 22:30. Potvrdil to hovorca Ministerstva vnútra Matej Neumann.  Dôvodom je, že v obci Norovce v okrese Topoľčany otvorili volebnú miestnosť o polhodinu neskôr.

17:42

Na strednom Považí a v kopaničiarskom regióne nezaznamenali žiadne vážnejšie incidenty. Pravdepodobne je to aj zásluhou zvýšeného počtu policajných hliadok.
 

17:31

Možnosť odovzdať svoj hlas využívajú aj hostia kúpeľov v Bojniciach. Členovia okrskovej volebnej komisie za nimi prišli do kúpeľného areálu s prenosnou volebnou schránkou. Kedysi volebný okrsok fungoval priamo v kúpeľoch, tentoraz to tak nie je.

17:13

Volebné moratórium sa predĺži o 20 minút. Na celom území krajiny teda potrvá do 22:20. Dôvodom je skolabovanie člena komisie v jednom z volebných okrskov v Senici.

17:08

Obyvatelia Solivaru volia prezidenta v historickej budove Slovenského technického múzea. „Mnoho voličov si ide zároveň prezrieť múzeum,“ uviedla predsedníčka okrskovej volebnej komisie.

17:06

Voľby v južnej časti Nitrianskeho kraja prebiehajú pokojne a bez incidentov. Jednotlivé volebné komisie predpokladajú, že miestnosti sa uzatvoria podľa plánu o 22:00.

17:03

Hudobníčka Katarína Koščová, ktorá vystúpila aj na opozičnom proteste, hlasovala za Ivana Korčoka. O túto informáciu sa podelila na svojom Instagrame.

16:58

Pacienti a zamestnanci Fakultnej nemocnice Trnava mali možnosť odovzdať svoj hlas do prenosnej urny. Túto alternatívu podľa predsedníčky komisie využilo 26 voličov s voličským preukazom.

16:54

Svoj hlas už stihli odovzdať všetci traja žijúci exprezidenti – Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič a Andrej Kiska – aj súčasná hlava štátu Zuzana Čaputová. Vôbec prvý slovenský prezident Michal Kováč zomrel v roku 2016.

16:50

V Turni nad Bodvou evidujú aj prvovoličov, ktorí prišli dokonca ešte pred otvorením volebnej miestnosti v tamojšom Klube dôchodcov. „Prišli už o pol siedmej či trištvrte na sedem. Museli čakať, kým sa miestnosť otvorila,“ opisuje predsedníčka okrskovej volebnej komisie číslo dva.

16:47

Hlasovanie na košickom Luníku IX má tradične nízku účasť. Voliči majú k dispozícii dve miestnosti v miestnom komunitnom centre. Dopoludnia prichádzali len sporadicky, no večer by mali počty mierne vzrásť.

16:19

Situácia na Slovensku je podľa Ivana Gašparoviča ťažká a občanov čaká obdobie uskromňovania. Zlepšiť to však môže aj nová hlava štátu, myslí si exprezident. Uviedol to, keď odovzdal svoj hlas na bratislavskom Gymnáziu na Metodovej ulici.

16:17

V okrsku číslo jeden v Banskej Bystrici môžu voliť aj ľudia bez domova. V zmienenom okrsku na Základnej škole Trieda SNP 20 je celkovo zapísaných 2119 voličov.

16:14

O voľby prejavujú záujem aj klienti kúpeľov Dudince. S hlasovacími preukazmi môžu svoj hlas odovzdať prvýkrát priamo v kúpeľných priestoroch. Volebná miestnosť je totiž zriadená v Liečebnom dome Smaragd.

16:04

V Pliešovciach v okrese Zvolen volili aj slovenskí vojaci, ktorí sú na vojenskom cvičení v neďalekom Centre výcviku Lešť. Špeciálny spôsob hlasovania do prenosnej schránky využilo 27 vojakov s hlasovacími preukazmi.

16:01

V Žibritove a Sudinciach očakávajú len niekoľko desiatok voličov. Ide totiž o najmenšie obce Krupinského okresu. „Stálych voličov máme 69, čiže sme naozaj maličká obec. Možno však budeme mať vyššiu účasť, lebo je tu veľa chalupárov,“ priblížila predsedníčka okrskovej volebnej komisie v Žibritove.

15:48

V Smrdákoch pri Senici volia aj kúpeľní hostia. V obci je zriadený len jeden volebný okrsok, zapísaných je 459 oprávnených voličov, účasť sa zatiaľ pohybuje okolo 40 percent.

15:44

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková volila Petra Pellegriniho. Napísala to na Facebooku a svojich sledovateľov vyzvala, aby aj oni podporili lídra Hlasu.

15:38

Vo Fakultnej nemocnici Nitra volilo 39 pacientov a zamestnancov. Medzi voličmi bol aj hospitalizovaný pacient, starosta obce Horná Kráľová.

15:37

V Žiline prebieha čistenie Vodného diela, pričom dobrovoľníci sa po skončení prác plánujú zúčastniť volieb. „Nemyslím si, že to (zvolený termín, pozn. red.) bola prekážka pre ľudí. Lebo ráno čistili a poobede idú voliť,“ podotkol jeden z organizátorov.

15:34

V dedinke Hradisko neďaleko Kežmarku majú len necelých 100 obyvateľov, z toho 78 oprávnených voličov. Voliť chodia väčšinou skoro ráno alebo podvečer, keďže viacerí trávia deň na svojich gazdovstvách.

15:32

Hlava štátu mať podľa Bratislavčanov aj intelektuálnu a morálnu výbavu. „Prezident by mal mať tiež charizmatickú osobnosť, ktorá má reprezentačné predpoklady. Mal by byť silným a efektívnym komunikátorom so schopnosťou spolupracovať a riešiť konflikty. A zároveň neustupovať v principiálnych otázkach, na ktorých je široká všeobecná zhoda,“ uviedol Pavel Drábik, ktorý žije v Rači.

15:03

Ľudia z dedinky Vlkolínec, ktorá patrí do zoznamu UNESCO, môžu odovzdať hlas do prenosnej urny. Dvadsiatke obyvateľov ju prinesú z volebného okrsku v mestskej časti Biely Potok.

14:56

Predsedníčka okrskovej volebnej komisie v Suchohrade na Záhorí konštatuje, že ľudia v obci majú o voľby záujem. Okrem domácich prichádzajú aj voliči s preukazom. Zaregistrovala tiež jedného prvovoliča.

14:48

Mária Kolíková z SaS volila Ivana Korčoka. Avizovala to na sociálnej sieti a dodala, že Korčok je podľa nej kandidát plný odhodlania urobiť Slovensko suverénnou krajinou na strane mieru, nie ruského agresora.

14:40

V Ábelovej prichádza k urnám vysoké percento voličov s hlasovacím preukazom. Ide totiž o chalupárov, ktorí v obci vlastnia vyše polovice domov.

14:32

V Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici odvolilo približne 40 pacientov a zamestnancov. Prišli za nimi dve členky okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou a zdržali sa takmer tri hodiny.

14:26

V najväčších bratislavských mestských častiach sú zatiaľ voľby pokojné a bez problémov. Voliči si pochvaľujú svetelné senzory, ktoré informujú o tom, či niekto stojí za plentou a volí.

14:21

V bratislavskej Petržalke sa muž vyhrážal, že si prinesie zbraň. Išlo o nominanta jednej z politických strán, ktorá ho predtým navrhla za člena okrskovej volebnej komisie. Na požiadanie mestskej časti bol odvolaný. „Napriek tomu prišiel a nevedel pochopiť, že bol odvolaný,“ uviedla hovorkyňa Petržalky.

14:04

V Skalitom na Kysuciach zaznamenali najväčší nápor vo volebných miestnostiach po rannej svätej omši. Podobne výraznú vlnu voličov komisia očakáva po večernej bohoslužbe.

14:00

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok volil Petra Pellegriniho. „Nenechajte rozhodnúť iných. Mojou voľbou je Peter Pellegrini,“ napísal na Facebooku.

13:52

Igor Matovič na svojom facebookovom profile avizoval, že podporil jedného z kandidátov. Tvrdí, že nezakrúžkoval vlastné meno, pretože by mu to bolo „trošku trápne“. Neuviedol však, komu svoj hlas udelil.

Podľa šéfa hnutia Slovensko by mali ľudia v prvom kole voliť srdcom.

13:42

Obyvateľ Liptovského Mikuláša našiel leták súvisiaci s prezidentskými voľbami. Polícia podnet zdokumentovala a vyhodnotila ako priestupok.

13:35

Volebnú miestnosť už navštívil aj poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda PS Martin Hojsík. Informoval o tom na sociálnej sieti.

13:24

Predseda KDH Milan Majerský hlasoval v Levoči. Informoval o tom na Instagrame, pričom publikoval spoločný príspevok s kandidátom Ivanom Korčokom, ktorého kresťanskí demokrati podporili. „Aj v Levoči to vidíme nádejne. Choďte voliť,“ napísal.

13:19

V Chrenovci-Brusne paralelne s voľbami prebieha čistenie rieky Handlovky. Starosta bol podľa svojich slov prvým voličom v obci. Následne sa prezliekol do pracovného oblečenia, aby sa mohol zapojiť do dobrovoľníckej aktivity.

13:15

Polícia zaevidovala jeden prípad člena komisie pod vplyvom alkoholu. Dotyčný bol vylúčený a komisia pokračovala bez prerušenia.

12:57

Volieb sa zúčastnil aj expremiér úradníckej vlády Ľudovít Ódor. „Svoj hlas som už odovzdal jasne demokratickému, proeurópskemu kandidátovi,“ vyjadril sa na sociálnej sieti.

12:44

Volebné právo využili desiatky klientov Domu tretieho veku v bratislavskej Petržalke. Hovoria, že je to ich občianska povinnosť a mnohí z nich nevynechali doteraz žiadne voľby.

12:43

Michal Šimečka na sociálnej sieti zverejnil emotikon, podľa ktorého sa v súvislosti s voľbami cíti optimisticky. Jeho hnutie PS ako prvé spomedzi opozičných strán vyjadrilo podporu kandidátovi Ivanovi Korčokovi.

12:35

Zuzana Čaputová na sociálnej sieti zverejnila fotografiu z volebnej miestnosti. „Ktokoľvek sa po týchto voľbách ujme funkcie prezidenta, bude potrebovať silný mandát od občanov. Nenechajte preto zodpovednosť na iných a využite právo, ktoré vám prináleží,“ vyjadrila sa v popise.

12:30

Súčasná prezidentka Zuzana Čaputová opätovne vyzvala ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas vhodila do volebnej urny v Pezinku. Účasťou na voľbách je podľa nej možné ovplyvniť spoločnú budúcnosť.

12:24

V obci Slanec sa viacerí voliči potrebovali uistiť, aký je správny spôsob označenia kandidáta, ktorému chcú udeliť hlas. Po správnosti treba zakrúžkovať číslo pred menom adepta na post hlavy štátu.

Viac o korektnom hlasovaní sa dočítate tu.

12:13

Líder progresívcov Michal Šimečka dorazil do volebnej miestnosti v sprievode manželky a dcéry. Podotkol, že právo voliť nie je samozrejmosťou, ale výsadou demokracie.

12:07

v Dolnom Kubíne v miestnosti pod Kubínskou hoľou očakávajú popoludní nával voličov. V tamojšom stredisku sa totiž dnes koná športové podujatie.

11:56

Čím vyššia je účasť vo voľbách, tým reprezentatívnejší je podľa Petra Pellegriniho výsledok. Kandidát na prezidenta odovzdal svoj hlas na bratislavskom Gymnáziu na Grösslingovej ulici. Vyzval občanov, aby využili demokratické právo a zúčastnili sa prezidentských volieb.

11:54

Obyvateľka podtatranského Svitu Méta Eleonóra Zacharová má 101 rokov, no ani vysoký vek jej nezabránil, aby prišla voliť. Dosiaľ nevynechala jediné voľby. Súčasná politika má podľa nej nízku úroveň a treba to zmeniť.

11:34

Časť obyvateľov mesta Lučenec volí v nových volebných miestnostiach. Po presťahovaní Mestského úradu musela samospráva pristúpiť k zmene dvoch volebných okrskov. Ľudia žijúci v centre mesta tak po novom volia v priestoroch kina Apollo či v budove okresného úradu.

11:21

Podľa Ivana Korčoka je dôležité, aby bol prezident zvolený so silnou účasťou vo voľbách. „Preto ďakujem všetkým tým, ktorí už takto prejavili postoj k našej krajine, keď sa volí hlava štátu,“ vyjadril sa.

11:17

V podpolianskej obci Detvianska Huta volia ľudia aj v budove autobusovej zastávky. Nachádza sa tam malá spoločenská miestnosť a voľby v nej sú už dlhšie tradíciou.

11:12

Členovia volebnej komisie musia byť nestranní pri výkone funkcie a nepôsobiť v prospech ani neprospech kandidujúcich subjektov. Tomu musia prispôsobiť aj svoje oblečenie a konanie.

11:00

V ilavskej väznici prejavilo záujem o účasť v prezidentských voľbách približne 23 percent obvinených a odsúdených, ktorí majú právo voliť. „Aktuálne máme v ústave 720 klientov, z nich má právo voliť 711. Bez práva voliť sú mladiství a cudzinci. Záujem voliť prejavilo 166 klientov,“ priblížila referentka zariadenia.

10:56

Poslankyňa za PS Beáta Jurík odovzdala svoj hlas vo Zvolene. „Dnes som volila človeka, ktorý pre mňa predstavuje záruku toho, že spraví všetko pre to, aby ochránil našu slobodu. A keď už nič iné, aspoň im sakramentsky sťaží tú cestu do pekla, ktorú nám sľúbili,“ vyjadrila sa na sociálnej sieti.

10:45

Priebežné výsledky bude Štatistický úrad aktualizovať každých desať minút na portáli volbysr.sk. Zverejňovať ich začne po 22:00, respektíve po uzavretí poslednej volebnej miestnosti.

10:33

Prezidentský kandidát Ivan Korčok odovzdal svoj hlas spolu s manželkou vo volebnej miestnosti v Senci. Vyzval všetkých, aby sa zúčastnili volieb.

10:28

Nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do schránky, ktorá je na to určená. V opačnom prípade sa dopustí priestupku, za ktorý dostane pokutu 33 eur.

10:25

Vo volebnej miestnosti v obci Ľubiša, z ktorej pochádzal Michal Kováč, visia na stene podobizne exprezidenta. „Stále si pri prezidentských voľbách spomenieme, že ujo Kováč bol vlastne prezidentom,“ poznamenala jedna z jeho príbuzných.

10:14

Svoj hlas odovzdal aj bývalý prezident Rudolf Schuster. „Dosť bolo rozdeľovania. Poďme sa spájať. Nie na politickom princípe, ale na ľudskom, spoločenskom,“ povedal.

10:09

Obyvatelia Petržalky, ktorí sa zúčastnili volieb, sa svorne zhodli, že nie je jedno, kto obsadí prezidentské kreslo. „Hlava štátu nielenže pomáha tvoriť atmosféru vo vnútri krajiny, ale zároveň akosi prezentuje krajinu a národ navonok. Takže v žiadnom prípade nie je jedno, kto túto úlohu zastáva,“ povedal pre TASR Petržalčan Petr Hvalčák.

09:32

Voliči, ktorí nedokážu sami upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, lebo nevedia písať a čítať, môžu hlasovať s pomocou inej osoby. Pred hlasovaním o tom musia upovedomiť okrskovú komisiu.

09:16

Prezidentský kandidát Peter Pellegrini vyzval občanov, aby sa zapojili do volieb. „Dôležitý bude aj Váš hlas, aby o Vašom živote nerozhodli iní,“ napísal na sociálnej sieti Facebook.

09:14

V okrese Banská Bystrica so 130 okrskami sa začalo voliť načas a pokojne. Pri otvorení volebných miestností sa nevyskytli žiadne problémy.

09:11

Niekdajší predseda SaS Richard Sulík na sociálnej sieti zverejnil fotografiu pri volebnej urne. „Nezabudnite ísť voliť,“ napísal.

09:07

Voliť možno len s platným občianskym preukazom. Pokiaľ si volič práve vybavuje nový občiansky preukaz, môže sa preukázať potvrdením o jeho vybavovaní.

08:53

V okresoch Nitra, Zlaté Moravce, Nové Zámky a Komárno sa začalo voliť bez problémov vo všetkých 453 okrskoch. Okresné volebné komisie potvrdili, že nemajú nahlásené žiadne zdržanie, všetky volebné miestnosti sa otvorili načas.

08:43

Branislav Gröhling, nový predseda SaS, už odovzdal svoj hlas. Informoval o tom na sociálnej sieti Instagram.

08:36

Volič, ktorý nemôže zo závažných dôvodov, najmä zdravotných, prísť voliť do volebnej miestnosti, smie hlasovať prostredníctvom prenosnej schránky. Požiadať o ňu treba okrskovú volebnú komisiu.

08:29

Polícia v Prešovskom kraji v súvislosti s voľbami neeviduje žiadne problémy. Strážcovia zákona sa zameriavajú najmä na ochranu verejného poriadku, ale aj bezpečnosti osôb a majetku.

08:20

V Bratislavskom kraji sa voľby začali načas a bez komplikácií. Bezproblémová situácia vládne nielen v hlavnom meste, ale aj v okresoch Senec, Pezinok a Malacky.

08:18

Na Spiši je takmer 400 okrskov, všetky volebné miestnosti sa podľa všetkého otvorili načas. V okresoch Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča, Spišská Nová Ves a Gelnica nehlásili okresným volebným komisiám žiadne zdržanie.

08:08

Okresné komisie v Žilinskom kraji ubezpečili, že voľby prebiehajú bez akýchkoľvek problémov. Vo volebnom obvode Žilina si môžu voliči vybrať prezidentského kandidáta v 219 volebných okrskoch, v obvode Čadca v 77 a v obvode Martin v 138.

08:05

V Košickom kraji možno stretnúť zvýšený počet motorizovaných aj peších policajných hliadok. Viac príslušníkov polície bude v teréne aj po ukončení volieb.

07:55

V obvodoch spadajúcich pod okres Veľký Krtíš nehlásia žiadne problémy, miestnosti otvorili včas. Podľa komisie má Veľkokrtíšsky okres 71 okrskov.

07:38

Pri otváraní volebných miestností vo Zvolene, v Detve a Krupine nezaznamenali žiadne problémy. Volebné miestnosti vo Zvolene sú zriadené väčšinou v priestoroch základných a materských škôl, v obciach je to v kluboch dôchodcov alebo kultúrnych domoch. Na prezidentské voľby je vo Zvolene pripravených 38 volebných miestností.

07:35

Ministerstvo vnútra upozorňuje, že vo voľbách treba krúžkovať poradové číslo len jedného kandidáta. Pri dvoch a viac krúžkoch bude hlasovací lístok neplatný.

07:34

Na strednom Považí a v kopaničiarskom regióne otvorili všetky volebné miestnosti včas, v žiadnom okrsku sa neotvárala žiadna miestnosť skôr. V pôsobnosti okresnej volebnej komisie Trenčín je voličom k dispozícii 176 volebných okrskov, 116 v okrese Trenčín a 60 v Ilavskom okrese.

07:32

V Devínskej Novej Vsi viacero voličov hlasovalo hneď v prvých minútach po otvorení miestností vo volebnom okrsku č. 6 s volebnou miestnosťou na Hradištnej ulici. Voliči prichádzali v prvých 15 minútach po jednom, rady pred miestnosťou ani pred plentami sa netvorili.

07:06

Otvorili sa volebné miestnosti. Otvorené budú do 22:00. Pre voličov je k dispozícii infolinka 02/4859 2317 a 02/4859 2312.

14:48

Keď v roku 1999 porazil Rudolf Schuster v druhom kole voľby prezidenta Vladimíra Mečiara, účasť dosiahla rekord. K urnám vtedy prišlo spolu až 75,5 percenta oprávnených voličov. Bolo to rok nato, ako voliči v parlamentných voľbách dali červenú pre Mečiarovo hnutie HZDS. Práve účasť môže byť dôležitým faktorom aj v aktuálnych voľbách hlavy štátu.

Viac o tom sa dočítate tu.

14:46

Prvé kolo prezidentských volieb sa koná v sobotu 23. marca od 7.00 do 22:00 a o hlasy voličov sa v ňom uchádza deväť kandidátov: Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik a Peter Pellegrini. Andrej Danko a Róbert Švec sa vzdali v prospech Štefana Harabina.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
28. apríl 2024 00:11