StoryEditor

Predvolebná diskusia RTVS

20.03.2024, 16:16
Predvolebná diskusia RTVS
23:18

Robert Švec sa vzdal kandidatúry na prezidenta v prospech Štefana Harabina. O post prezidenta v sobotu zabojuje tak len deväť kandidátov. „V tejto chvíli chcem vyzvať kandidátov, ktorí o sebe hovoria, že sú pronárodní a proslovenskí, aby nasledovali môj krok a vzdali sa v prospech Štefana Harabina".

23:06

„Nie je na mieste hovoriť o konflikte, toto nie je konflikt, toto je hrubé porušenie medzinárodného práva a agresia voči nášmu susedovi. Slovenský záujem  je v tom, že nemôžeme dopustiť, aby niekto v 21. storočí nie len menil hranice, ale aj rozhodoval o existencii štátu, tak ako to urobil prezident Putin," hovorí kandidát Ivan Korčok. Mier na Ukrajine môže byť podľa Korčoka aj zajtra, ak sa ruský agresor stiahne. Mier nemôže znamenať kapituláciu Ukrajiny. 

22:59

Štefan Harabin ako svoju predstavu mieru na Ukrajine označil denacifikáciu krajiny. Prebral tak rovnaký naratív ako používa Vladimír Putin. 

Chce, aby neutralitu garantoval Donald Trump a Rusko.

22:51

„Dúfam že sa nezvolí smer piaty, niekde do pekiel," hovorí o geopolitike na všetky štyri strany kandidát Patrik Dubovský. Najväčší problem zahraničnej politiky je podľa Dubovského vojna na susednej Ukrajine. 

Vláda výzvami na nepomáhanie Ukrajine kolaboruje s agresorom, dodáva Dubovský. 

22:44

Peter Pellegrini hovorí, že by ako prezident nemal inú možnosť než vymenovať Pavla Gašpara za šéfa SIS, ak spĺňa zákonné podmienky a navrhne ho premiér Robert Fico.

22:37

Igor Matovič pripomína slová Pavla Gašpara z poľovníckej chaty v Čifároch, kde sa mali špičky Smeru stretávať s nebohým oligarchom Norbertom Bödörom.

Gašpar mladší mal inštruovať Roberta Kaliňáka pri výpovedi.

22:32

Tretí najsilnejší kandidát Štefan Harabin by vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa SIS. Syna exprezidenta policajného zboru Tibora Gašpara si Harabin pamätá ešte ako asistenta na Ústavnom súde.

22:31

Ján Kubiš poďakoval Ivanovi Korčokovi za pripomenutie, že povinnosťou hlavy štátu je zabezpečiť riadny chod ústavných orgánov. „Ale musí konať, svojim konaním to zabezpečuje. Mne v prípade Pavla Gašpara vadí, že prezidentka nekonala." Prezidentka Zuzana Čaputová nemala nechávať rozhodnutie o nemovaní nového šéfa SIS na svojho nástupcu. 

Do vedenia SIS by mal podľa Kubiša prísť človek so skúsenosťami. 

Zákon o RTVS by v predloženej podobe nepodpísal ako prezident. Považuje za nesprávne zahrávať sa so slobodou médií. 

22:26

Ivan Korčok na otázku, či by vymenoval Pavla Gašpara za riadneho šéfa SIS reagoval, že je to bezpredmetné, pretože vláda obišla prezidentku pri dosadení vedenia informačnej služby.

Zákon o zmenách v RTVS by v podobe, ako ministerstvo kultúry zákon predložilo, nepodpísal.

22:22

Robert Švec kritizuje Ivana Korčoka, že prezident nemá byť protiváhou vlády. 

22:22

„Nikdy by som za ekonomickú trestnú činnosť neudelil milosť, keby som bol prezident," reaguje Peter Pellegrini. 

22:21

Igor Matovič hovorí, že by sa malo vyriešiť, či prezident môže alebo musí vymenovať ministrov, ktorých navrhne predseda vlády. 

Dodáva, že je zástancom odobratia právomoci udelenia milosti. „Ja si myslím, že Peter Pellegrini ide do tejto pozície práve preto, aby zločincom podpisoval individuálne milosti." 

22:19

Peter Pellegrini súhlasí s Krisztiánom Forróm, že by stálo za zváženie rozšírenie právomocí prezidenta, aby mohol predkladať zákony.

22:18

Ivan Korčok kompetencie prezidenta tak ako sú definované v Ústave považuje za vyvážené. 

„Na posúdenie je, ako sa s kompetenciami vysporiadali tí, ktorí mali možnosť ich uplatnovať". Korčok sa obrátil na Pellegriniho, „ak predseda Národnej rady prejaví svoj vzťah k uplatňovaní kompetencie tak, že zdržuje odoslanie zákona, v tomto prípade novely trestného zákona, ak odďaluje vypísanie voľby sudcu Ústavného súdu a ak na jednej strane hovorí, že zabráni, aby bol do Slovenskej informačnej služby vymenovaný niekto, kto neprejde rukami prezidentky Slovenskej republiky a napriek tomu vedie Slovenskú informačnú službu, tak to je silný odkaz už teraz". 

Vo svojom tíme chce mať Korčok odborníkov na školstvo a zdravotníctvo.

Peter Pellegrini odmietol reagovať na Korčokove slová. Kompetencie prezidenta sú podľa neho dostačujúce.

22:12

Patrik Dubovský hovorí, že ako prezident by naliehal na bližšiu špecifikáciu kompetencií prezidenta. „Ja som si ich dnes prečítal, do istej mieri sú vágne, to sme videli aj pri menovaní šéfa SIS či pri menovaní ministrov, kedy sme diskutovali o neprijatí návrhu na menovanie pána Huliaka". 

Navrhuje spresniť lehoty, do kedy musí prezident rozhodnúť. 

22:05

Prezidentské kompetencie sú podľa Jána Kubiša dostatočne silné, silný teraz musí byť aj prezident. „Závsí to od prezidenta, či to bude prezident politických síl alebo prezident ľudí nad politickými silami". 

21:57

Ján Kubiš hovorí, že do svojho najbližšieho tímu, by v prípade zvolenia za prezidenta, prijal expertov na jednotlivé oblasti.

21:53

„Hovorí práve človek, ktorý bol tri a pol roka súčasťou vlády a za tri a pol roka mohol zásadne posunúť zdravotíctvo aj iné oblasti štátu dopredu. Nepriletel z Marsu, ani z dákej ambasády, aby sa nezabudlo," reagoval Peter Pellegrini. 

21:51

Korčok poďakoval Krisztiánovi Forróvi a maďarskej menšine na Slovensku, že sa postavili za Slovensko pri geopolitickej orientácii na Západ. 

21:49

„Som proti tomu, aby sa uvažovalo o nasadení vojakov na Ukrajine. Rovnako je veľmi zle, ak niekto predáva sám seba ako prezidenta ľudí, ale keď príde k situácii, že si vláda zvýšia jednorazovo svoje platy o päťtisíc, tak vtedy je ticho," hovorí Korčok. 

Pellegriniho kandidatúru označil za opravný termín po neúspechu v parlamentných voľbách a o pokus újsť zo súčasnej vládnej koalície do kresla prezidenta.

21:42

Peter Pellegrini sa v debate stotožňuje s názorom Štefana Harabina, že Slovensko nemôže v EÚ prísť o právo veta v zahraničnej alebo bezpečnostnej oblasti. 

Ivan Korčok v štúdiu na Petra Pellegriniho reagoval, že klame v priamom prenose.

Igor Matovič sa zastal Ivana Korčoka, dodáva, že Korčok nepodporoval vzdanie sa veta.

21:36

Peter Pellegrini reaguje na výzvu lekárskeho odborovového združenia. „Máme jedinečné peniaze z Plánu obnovy, má sa postaviť nová nemocnica v Bystrici, nová v Martine, musí sa rekonštruovať v Prešove". 

„Sa to prekladá z vlády na vládu a za to treba zobrať vinu aj na seba".

21:24

Forró hovorí, že maďarská menšina pomáhala ukončiť éru Mečiarizmu na Slovensku a vstup do NATO považuje za správne rozhodnutie. 

Dodáva, že maďarská komunita by mala mať svoje zastúpenie v Európskom parlamente. Voľby do EP budú v júni.

21:22

Dubovský ako konzervatívny kandidát považuje za prioritu zlepšiť podmienky mladých žien, aby nemuseli ísť na interrupciu, lebo si nemôžu dovoliť vychovávať dieťa.

Štátnu kasu treba chrániť, aby ju podľa Dubovského nikto nerozkrádal. Kritizuje vládu, že znížila príspevok na bývanie odídencom pred vojnou na Ukrajine. „Ľudom, čo bojujú proti agresorom, musí vláda pomôcť". 

21:20

Patrik Dubovský dostal otázku, ako by ako prezident pomohol ľudom žijúcim na pokraji chudoby. „Ja by som začal mládežou, ale operatívne by som riešil aj problém bezdomovcov, či ľudí odkázaných na sociálnu starostlivosť."

Ústavní činitelia by mali byť podľa Dubovského solidárni a nemali by prinášať do politiky korupčné praktiky, „aby zadosťučinili oligarchom". 

21:16

Uchádzači o post prezidenta nemajú možnosť na seba v diskusii priamo reagovať, kandidáti dostávajú rovnaké otázky od moderátorov diskusie.

21:13

Ivan Korčok hovorí, že by spolupracoval s vládou, v témach, kde by to bolo na prospech občanov a pomáhal vytvárať príležitosti pre domácich podnikateľov aj v zahraničí. „Ak nezastavíme odliv mozgov, nebudeme môcť hovoriť o tom, ako priniesť viac práce."

21:11

Členstvo v Euróspkej únii pre Slovensko znamená možnosť obchodovať s inými krajinami, reaguje kandidát Ján Kubiš. 

Deklaratívne vyhlásenia o vojenskej neutralite považuje za škodlivé. „Toto je dávno prekonané, tieto diskusie sa nakoniec zhodili pod stôl". 

Ivan Korčok označil reči o diktáte z Bruselu za klamstvo. 

21:05

Tretí preferenčne najsilnejší kandidát Štefan Harabin tvrdí, že peniaze, ktoré idú na pomoc Ukrajine by mali ísť Slovákom. 

„Nepotrebujeme členstvo v NATO, nezvyšuje to našu bezpečnosť."

21:01

Robert Švec dodáva, že ako prezident by chcel referendum o zachovaní členstva v NATO. 

Referendum podľa Ústavy vyhlasuje prezident, avšak len v prípade, že o tom požiada dosť občanov petíciou alebo na sa tom uznesie Národná rada.

20:58

Róbert Švec za jednu zo svojich priorít označil vystúpenie z NATO, rovnaký cieľ spomína aj Marian Kotleba. 

20:56

Igor Matovič chce svojou kandidatúrou priviesť nevoličov k voľbám. „Vízia v prvom rade je zabrániť, aby mafia obsadila prezidentský palác," hovorí o svojom protikandidátovi Petrovi Pellegrinimu, ktorý stojí o dva stolíky vedľa v štúdiu.

20:51

Moderátorka Marta Jančkárová upozornila kandidátov Milana Náhlika a Mariana Kotlebu, aby odpovedali na otázky a vyhli sa útokom na protikandidátov.

20:48

„Uchádzať sa o post prezidenta dopredu ohlasujúc, že treba byť v konflikte alebo v protiváhe s vládou Slovenskej republiky, to sme tu už mali a Slovensko to neposunulo," povedal Pellegrini.

20:47

Dvaja hlavní kandidáti sa v debate RTVS vyhraďujú jeden voči druhému. Ivan Korčok hovorí, že nechce byť prezident, ktorý sa bude len usmievať, kým v uliciach protestujú desaťtisíce ľudí".

Peter Pellegrini oponuje, že nechce byť prezidentom konfliktu od začiatku mandátu.

20:43

Peter Švec sa vyhradil voči súčasnej hlave štátu Zuzane Čaputovej. 

Štefan Harabin odmietol finančnú podporu pre Ukrajinu a zahlasoval za zrušenie protiruských sankcií.

20:40

Peter Pellegrini hovorí, že by ako prezident vždy hájil slovenské záujmy. O novom prezidentovi podľa neho rozhodne jediný spravodlivý arbiter- volič. „Ja budem neskutočne rád, ak budem môcť ďalej slúžiť Slovenskej republike".

20:37

Igor Matovič zopakoval, že nechce byť prezidentom. Kandidatúrou chce poukázať, na mafiu v politike a údajný vplyv médii na výber prezidenta.

Štefan Harabin by ako prezident podľa vlastných slov nedopustil, aby bolo Slovensko zatiahnuté do vojny proti Rusku.

Milan Náhlik hovorí, že je iným kandidátom, než ostatní v štúdiu s ním. Chce byť skutočne ľudovým kandidátom.

20:32

Ján Kubiš ako svoju hlavnú motiváciu, prečo kandiduje menuje ambíciu spájať Slovensko. „​Tak, aby sme mohli povedať nie len my, ale aj mladé generácie, že Slovensko je naozaj vlasťou, na ktorú sme hrdí". 

20:30

Marian Kotleba hovorí, že svoju prezidentskú kandidatúru vníma ako vyvrcholenie svojej politickej práce.

20:29

„​Mrzí ma, že sme tu čisto v mužskej zostave," povedal Ivan Korčok. Dodal, že hlava štátu má byť nezávislá a konať podľa vlastného presvedčenia. „​Preto si myslím, že je dôležitá rovnováha, ale mám aj ďalšie témy, ako je dobudovanie štátu, modernizácia, aby Slovensko začalo dobiehať svojich susedov. A rovnako by som urobil všetko preto, aby bolo jasné, kde je miesto Slovenska v medzinárodných vzťahoch."

20:24

„​Chceme ukázať, že sme tu a spolutvoríme túto krajinu. Nie v prvom kola sa rozhodne, kto bude prezidentom. V prvom kole hlasy Maďarov a národnostných komunít nepomôžu ostatným kandidátom. Vieme, kto sa pravdepodobne dostane do druhého kola, im nebudú chýbať tie hlasy a ostatným nepomôžu," vyzýva Krisztián Forró na mobilizáciu maďarskú komunitu na Slovensku.

20:18

Každý kandidát bude mať k dispozícii 16 minút, na záver sa ešte počas jednej minúty bude môcť prihovoriť voličom. 

Ide o poslednú predvolebnú diskusiu kandidátov, o polnoci začína moratórium.

18:32

Diskusia začína dnes o 20.10 h. 

16:17

V predvolebnej diskusii RTVS deň pred začatím moratória by sa mali zúčastniť všetci 10 prezidentskí kandidáti: Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini a Róbert Švec.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
26. apríl 2024 07:52