StoryEditor

Šarapovová mala pozitívny dopingový test. Moja obrovská chyba, povedala

07.03.2016, 20:31
Prerušenie kariéry? Koniec? Nie, tenistka Maria Šarapovová na svojej narýchlo zvolanej tlačovej konferencii oznámila prekvapujúcejšiu novinku - na tohtoročnom Australian Open mala pozitívny dopingovú skúšku.

Podľa jej slov je na vine látka meldonium, ktorú užíva zo zdravotných dôvodov už desať rokov, avšak tento rok sa dostala na zoznam zakázaných látok, píše iDnes.cz.

"Pred pár dňami som dostala list od Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF), že som neprešla dopingovou skúškou na Australian Open. Prijímam plnú zodpovednosť," začala Šarapovová svoje vyhlásenie v hoteli v Los Angeles. "Urobila som obrovskú chybu."

Aké pre ňu bude mať následky? To zatiaľ nevie. "Je to pre mňa všetko nové. Budem spolupracovať s ITF," povedala.

Meldonium začala užívať v roku 2006, kedy ju trápili zdravotné problémy. Bola často chorá, trápil ju nedostatok horčíka. "Tiež som mala nepravidelné výsledky z EKG - a v rodine máme cukrovku. Jeden z liekov, ktorý som dostala, bol práve tento," objasnila.

Koncom minulého roka dostala e-mail od Svetovej antidopingovej agentúry, ktorý obsahoval odkaz na aktualizovaný zoznam zakázaných látok. "Ale ja sa na neho nepozrela."

A za to teraz pyká. "Sklamala som fanúšikov, šport, ktorý hrám od štyroch rokov a ktorý mám tak rada," opisovala 28-ročná tenistka. "Viem, že teraz musím prijať následky."

Chybu však nechcela zvádzať na nikoho zo svojho tímu. "Je to moje telo a som zodpovedná za to, čo do neho dávam."

Šarapovovú dlhodobo trápia tiež zranenia, kvôli nim odohrala za posledných osem mesiacov naplno len tri turnaje. Posledným z nich bol práve tohtoročný Australian Open.

Končiť s tenisom, ako sa pred začiatkom tlačovej konferencie predpokladalo, však nemieni. "Keby som chcela oznámiť koniec, nerobila by som to v hoteli v Los Angeles s týmto celkom škaredým kobercom," pobavila prítomné publikum, v ktorom boli aj jej rodičia Jurij a Jelena.

Nech už budú následky za pozitívnu dopingovú skúšku akékoľvek, ruská tenistka je odhodlaná sa vrátiť. "Nechcem končiť kariéru týmto spôsobom. Dúfam, že dostanem ďalšiu šancu hrať."

01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-28 14:38:09 - Feat.: - Title: Kmotrík o treste pre Slovan: Stav vecí sa nemení, ide len o dočasný zákaz. Robí sa z toho zbytočne veľká veda 05 - Modified: 2024-02-27 17:01:25 - Feat.: - Title: Slovan dostal tvrdý trest od FIFA. Na dlhú dobu mu zakázali prestupy
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. apríl 2024 23:50