StoryEditor

Sagana čaká boj o zlato. Na šampionáte

27.09.2013, 14:14
Autor:
TASRTASR
Elitný Slovák patrí medzi hlavných favoritov v pretekoch na majstrovstvách sveta vo Florencii.

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike v Toskánsku vyvrcholia nedeľňajšími pretekmi s hromadným štartom v kategórie elite. Na cyklistov čaká 272 km dlhá náročná trať z mestečka Lucca do Florencie. Na štarte sa predstaví aj šestica slovenských reprezentantov v zložení Peter a Martin Velitsovci, Matej Jurčo, Patrik Tybor, Juraj Sagan a jeho brat a líder tímu Peter.
      
Práve on patrí do okruhu hlavných favoritov na celkový triumf. Sám však o konkrétnych cieľoch rozprávať nechcel. "Okruh je dosť ťažký a bude potreba aj kus šťastia, ktoré na takýchto pretekoch musíte mať. Uvidíme aj, aké bude počasie. Sú to jednodňové preteky, uvidíme, ako to dopadne priamo na trati," uviedol Sagan.
      
Dvadsaťtriročný slovenský rýchlik má pred nedeľňajším štartom vynikajúcu formu, keď naposledy triumfoval na pretekoch GP Montreal a dosiahol tak už 22. víťazstvo v tomto roku. "Podľa výsledkov v príprave a kondície je to najlepšie zo všetkých rokov, keď som štartoval na seniorských MS. V nedeľu by to mohlo byť dobré, ale až samotné preteky ukážu, či som si zvolil dobrú prípravu," dodal jazdec talianskej stajne Cannondale.
      
Saganovi by mali konkurovať najmä domáci Vincenzo Nibali, či Švajčiar Fabian Cancellara, Briti Chris Froome a Bradley Wiggins. Bez šance nie je ani obhajca trofeje Philippe Gilbert, či niekto z nabitého španielskeho družstva.
      


Na pretekárov čaká celkovo 272,26 km dlhá trať. Po štarte v mestečku Lucca sa presunú 106,6 km trasou do Florencie, na ktorej absolvujú dve stúpania. Priamo v meste ich čaká desať 16,6 km dlhých okruhov s dvoma kopcami - približne päť km dlhým a 5-percentným Fiesole a následne asi 600-metrové stúpanie Via Salviati s maximálnym až 16-percentným sklonom. "Na okruhu sa jazdí dobre, zákruty sú široké, nie sú nebezpečné a všade je dobrý asfalt. Je tam asi päťpercentný kopec, ktorý sa dá zvládnuť pomerne rýchlo, ale tým, že tam prídeme po sto kilometroch a ideme až desať okruhov, tak už tretí-štvrtý ide poriadne do nôh. Podľa mňa tam budú odpadávať skupinky," opísal trať Matej Jurčo.
      
Dvadsaťdeväťročný jazdec slovenskej stajne Dukla Trenčín Trek sa predstavil na šampionáte aj vlani v Holandsku. Vtedy bolo jeho hlavnou úlohou pomáhať Petrovi Saganovi. Tento rok bude taktiež najmä podporovať slovenského lídra. "V závere si už príliš nefandím, že zostanem vpredu, pretože ten okruh je naozaj veľmi ťažký. No aj zo začiatku, prvých 150 km to bude ťažké, takže pomáhať sa dá aj tam. Ak sa prepadne do stredu balíka, tak mu pomôžem zase dopredu, alebo po bokoch. Od začiatku sa pôjde určite rýchlo. Ono sa to v televízii nezdá, v úvode je balík čerstvý, ide rozťahaný, ale tempo je aj tak vysoké," uviedol Jurčo.
      
Matej Jurčo má aj osobný cieľ a tým je prísť do cieľa pretekov. Vlani sa mu to podarilo, keď zaostal za víťazným Belgičanom Philippem Gilbertom o takmer deväť minút a skončil na konečnom 91. mieste. "Idem do toho s tým, že chcem zostať na trati čo najdlhšie. Uvidíme, ako mi to pôjde."

01 - Modified: 2005-06-27 09:52:30 - Feat.: 0 - Title: Evropské akcie spadly z tříletých maxim
01 - Modified: 2023-04-21 19:43:53 - Feat.: - Title: Slováci do 18 rokov podľahli Švédom, favorit rozhodol v závere 02 - Modified: 2022-12-27 21:54:02 - Feat.: - Title: Slováci nezvládli vstup do šampionátu. Prehrali s favorizovanými Fínmi 03 - Modified: 2022-10-30 18:04:34 - Feat.: - Title: Obrovský úspech. Majster sveta v hre Dota 2 je Slovák, jeho tím si odniesol výhru 8,5 milióna eur 04 - Modified: 2022-05-27 08:50:06 - Feat.: - Title: Ideme dobrým smerom. Bojovnosť tímu bola fantastická, hodnotia naši hokejisti šampionát 05 - Modified: 2021-12-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Ukradli šampionát, koronavírus zabil hokej. Médiá reagujú na zrušený hokejový šampionát
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 11:38