StoryEditor

Kocian hľadá ideál proti Maďarsku

05.02.2008, 12:32
Autor:
SITASITA
Na slovenskú futbalovú reprezentáciu čaká v stredu 6. februára v cyperskom Limassole úvodné stretnutie v kalendárnom roku 2008.

Zverenci hlavného trénera Jána Kociana, ktorý bude mať po prvý raz k dispozícii na lavičke nových asistentov Michala Hippa a Miroslava Mentela (nahradili Pavla Vrbu, Karola Brezíka a Rastislava Vincúra), sa na "Afroditinom ostrove" predstavia v prípravnom dueli proti susednému Maďarsku. S dvojnásobnými vicemajstrami sveta sa Slováci stretnú po štvrtý raz v histórii, naposledy sa tak stalo v roku 2004 na turnaji King´s Cup v thajskom Bangkoku (víťazstvo SR 1:0). Z aktuálneho reprezentačného kádra dal vtedy tréner Dušan Galis šancu kvartetu Ján Ďurica, Balázs Borbély, Marián Čišovský a Stanislav Šesták. Zostávajúce dva zápasy sa uskutočnili v rámci kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2000. Vtedy sa najskôr 31. marca 1999 zrodila na bratislavskom Tehelnom poli pred takmer 20-tisícovou kulisou bezgólová remíza, o dva mesiace neskôr (9. júna) potom A-tím SR vyhral v Györi najtesnejším výsledkom 1:0 po góle Martina Fabuša. Tieto dva duely si zo súčasných Kocianových zverencov nepamätá nikto, v prvom vzájomnom stretnutí však nastúpil v základnej zostave súčasný technický vedúci národného mužstva Róbert Tomaschek.
Reprezentačný kouč Slovenska zatiaľ nemusel od počiatočného oznámenia nominácie urobiť vo svojom 18-člennom kádri žiadnu vynútenú zmenu. Už vopred však bolo jasné, že proti Maďarsku si nezahrajú dlhodobejšie zranení hráči Róbert Vittek, Dušan Švento, Peter Petráš a Martin Jakubko, aj keď posledný menovaný už strieľa góly v prípravných zápasoch za ruský klub Saturn Moskovská oblasť. Štyridsaťdeväťročný rodák zo Zlatých Moraviec Kocian už má jasno aj v základnej zostave, ktorá vybehne v stredu večer na trávnik. "Brankári určite odchytajú každý jeden polčas, pričom v základnej zostave bude Štefan Senecký. Ostatné nechcem prezrádzať, chcel by som však čo najdlhšie hrať v najoptimálnejšom zložení, samozrejme, pokiaľ si vývoj stretnutia nebude vyžadovať nejaké vynútené zmeny," vysvetlil Ján Kocian, ktorý bude napokon môcť využiť na Cypre všetkých 18 hráčov. Spolu so súperom sa totiž Slováci dohodli až na siedmich striedaniach, aj keď pravidlo FIFA a UEFA o prípravných zápasoch hovorí len o šiestich možných zmenách v zostave. Duel s "The Magical Magyars" odštartuje približne polročné obdobie, v ktorom bude Kocianovou najväčšou a najdôležitejšou úlohou stabilizácia kádra, hľadanie ideálnej zostavy do kvalifikačných bojov o postup na MS 2010 (začínajú sa v septembri tohto roku a Slováci sa v 3. skupine stretnú s Českom, Poľskom, Severným Írskom, Slovinskom a San Marínom) a riešenie problémových postov.
Väčšina zo súčasných členov reprezentačného kádra nemá s maďarským futbalom žiadne skúsenosti. "Ja viem akurát to, že tam trénoval Matthäus, ale to je tak všetko," skonštatoval s úsmevom brankár Štefan Senecký, ktorý momentálne "zarezáva" v tureckom Ankaraspore. Zaujímavosťou je, že obe výpravy cestovali na Cyprus spoločne - v pondelok ráno sa lietadlo spoločnosti ČSA zastavilo na linke Bratislava - Larnaka v Budapešti. Obidve mužstvá navyše bývajú v tom istom limassolskom hoteli Apollonia, majú teda dostatok možností na vzájomné spoznávanie sa.
Stredajšie stretnutie sa na domovskom štadióne Apollonu a Arisu Limassol začína o 19.00 h miestneho času (18.00 h SEČ) a povedú ho domáci rozhodcovia. Hlavným arbitrom bude 34-ročný Leontios Trattou, na čiarach mu budú asistovať jeho krajania Vassos Argyrou a Iasonas Hapeshis.

Predpokladaná zostava SR:
Senecký - Krajčík, M. Škrtel, Ľ. Michalík, J. Ďurica - Štrba, Hamšík - Šesták, Mintál, M. Čech - Hološko

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. apríl 2024 08:03