StoryEditor

Cibulková: Ľudia ma už vnímajú ako elitnú hráčku

23.10.2007, 00:00
Po roku sa vrátila opäť do Bratislavy, kde obhajuje titul na turnaji Ritro Open. Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa však pred domácim publikom predstaví už ako tenisová hviezda. "Ľudia sa na mňa určite pozerajú inak."

"Už ma viac poznajú, videli moje zápasy a zaradili ma medzi lepšie tenistky, keďže som už medzi elitou, tvrdí pre HN rodáčka z Piešťan.

Minulý rok ste tento turnaj vyhrali. Takže pred domácim publikom budete chcieť uspieť znovu.
Nechcem ísť do turnaja s tým, že ho musím vyhrať. To by som bola pod tlakom a zväzovalo by mi to ruky. Chcem hrať najlepšie ako viem. Takže snažím sa nemať veľké očakávania. Do každého zápasu pôjdem s tým, aby som podala čo najlepší výkon. Chcem sa na kurte baviť a hrať sama pre seba. Iba potom môžu prísť dobré výsledky. Nezväzuje ma ani fakt, že tu bude veľa mojich známych. Skôr ma to povzbudzuje.

Takže nie je vaším hlavným cieľom získať titul?
Tak určite nejdem do turnaja s tým, že chcem vypadnúť v prvom kole. Je však ťažké si určiť konkrétny cieľ, lebo každý zápas je iný. Súperky proti mne nebudú mať čo stratiť aj keď určitý rešpekt som si už vybudovala. Bude to však pre mňa ťažšie ako minulý rok. Vtedy ma takmer nikto nepoznal.

V každom prípade je turnaj v Bratislave posledným v tejto sezóne?
Je možné, že keď vypadnem v prvých dvoch kolách, tak by som išla hrať ešte do kanadského Quebecu, aby som sa udržala v elitnej päťdesiatke svetového rebríčka. Ale už som dosť unavená, takže pravdepodobne tam nepôjdem. Je to tak na 20 percent.

Po dlhom čase budete opäť v Bratislave. Určite vás okrem tenisu čakajú aj iné aktivity. Dokážete sa maximálne koncentrovať na hru?
Už keď som prišla z Číny, tak som mala všetkých aktivít dosť a cítila som sa veľmi unavená. Teraz som si povedala, že aj keď som doma, tak to trochu obmedzím a nebudem sa inými aktivitami príliš vyčerpávať. Aj keď na niektorých akciách sa rada zúčastním. Napríklad v sobotu som bola na otvorení tenisovej akadémie v Petržalke môjmu bývalému trénerovi.

„Myslím si, že v tenise neexistujú naozajstné priateľstvá,“ hovorí Dominika Cibulková. Snímka: Samuel Vanko

Na domáci turnaj ste sa vrátili už ako hráčka svetového formátu. Zmenili ľudia prístup k vám?
Ľudia sa na mňa určite pozerajú inak. Už ma viac poznajú, videli moje zápasy a zaradili ma medzi lepšie tenistky, keďže som už medzi elitou. Vedia, že už to nie je len náhoda, keď vyhrám sem-tam nejaký zápas. Dúfam, že si ma už ľudia zapamätali a trochu aj obľúbili.

Máte 18 rokov a patríte medzi najlepšie tenistky na svete. Necítite závisť od mladých slovenských hráčok, s ktorými ste v minulosti trénovali a nedosahujú teraz také kvalitné výsledky?
Myslím si, že v tenise neexistujú naozajstné priateľstvá medzi hráčkami. Tenis je hlavne o rivalite, hráčky sa berú ako veľké súperky. Podľa mňa tie vzťahy neboli veľmi dobré ani predtým a teraz, keď som sa ja dostala vyššie v rebríčku a ostatné dievčatá zostali nižšie, sa na mňa závistlivo pozerajú. Nemám medzi nimi veľa kamarátok.

Prečo ste si vybrali na záver sezóny slabšie dotovaný turnaj? Nechceli ste ísť radšej do Linzu?
Máte pravdu. Rozmýšľala som nad tým, či pôjdem na turnaj do rakúskeho Linzu (dotácia 600-tisíc dolárov - pozn. red.) alebo do Bratislavy (dotácia 100-tisíc dolárov - pozn. red.). Je to hlavne tým, že minulý rok som dostala od tenisového zväzu voľnú kartu a vyhrala som tento turnaj. Veľmi mi to pomohlo v mojej kariére, bol to pre mňa odrazový mostík do elitnej tenisovej spoločnosti. No a rozhodlo predovšetkým aj to, že je to doma a mám tu najlepšie podmienky. Čiže som sa chcela ukázať pred domácim publikom.

Spomínali ste, že príliš nedôverujete ľuďom, ktorí sú súčasťou tenisového zväzu. Budete teraz riešiť aj takéto vzťahy?
Nepovedala som, že nedôverujem týmto ľuďom. Skôr som to myslela tak, že som vtedy neverila trénerom, ktorí tam pôsobili. Tie podmienky mi nevyhovovali, tak som ich vtedy neprijala.

Takže už je všetko v poriadku.
Nemyslím si, že mám nejaký rozpor s tenisovým zväzom. Už ma títo ľudia akceptujú. Som aj stabilnou členkou fedcupového tímu. Dúfam, že sa dohodneme na všetkých podmienkach a budem pripravená na budúcoročný duel s Českom.

Budete podpisovať novú zmluvu. Určite chcete lepšie podmienky, keďže patríte už medzi špičku.
Ešte by som to nechcela riešiť, je dostatok času. Myslím si však, že nová zmluva už bude iná a s lepšími podmienkami.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
10. máj 2024 06:27