StoryEditor

Továreň na medaily sa plaví do Brazílie

19.09.2007, 00:00

Slováci idú do Brazílie potvrdiť, že vodný slalom je najúspešnejším slovenským športom. Práve v Južnej Amerike sa totiž dnes začínajú majstrovstvá sveta. Cieľ je jasný. Získať čo najviac medailí. Svetový šampionát bude zároveň aj bojom o olympijské hry v Pekingu. "Prvoradým cieľom je získať postup na olympiádu vo všetkých štyroch kategóriách. Som presvedčený, že naši pretekári majú na to, aby v každej disciplíne bojovali o medailové pozície," povedal manažér slovenskej reprezentácie Richard Galovič. Slovensko bude mať na štarte maximálny možný počet dvanásť lodí s pätnástimi pretekármi.

Šieste zlato pre Martikána?
S jednoznačnou úlohou odcestoval do Brazílie päťnásobný majster sveta a olympijský víťaz z Atlanty spred jedenástich rokov Michal Martikán. Ten od návratu z predolympijských pretekov trénoval na kanáli v Čunove a v Liptovskom Mikuláši. "Cítim, že som dobre pripravený, som zdravý, zranenia sa mi vyhýbali, verím, že aj výsledky tomu budú zodpovedať," povedal Martikán, ktorý v lete získal na domácom kanáli v Liptovskom Mikuláši prvú zlatu medailu z majstrovstiev sveta.
K príprave na brazílsky šampionát však mal výhrady. "V Čunove sme nemali dobré podmienky, boli sme tlačení časom, ani voda nebola taká, akú by sme na kvalitné tréningy potrebovali. Foz do Iguassu poznám iba z videa. Kanál sa mi z toho nezdá náročný. Myslím si, že pre majstrovstvá sveta by bolo vhodné vyberať náročnejšiu vodu," doplnil Martikán. Slovenská jednotka sa predstaví v Brazílii už dnes, keď sú na programe kvalifikačné jazdy v kategórii C1.

Rodinný súboj
Dvojnásobní olympijskí víťazi bratia Pavol a Peter Hochschornerovci majú v C2 taktiež najvyššie ambície. "Myslím si, že najazdené to máme dobre, strávili sme na vode maximum času, ktorý nám organizátori poskytli," hovorí Pavol Hoschorner.
Spolu so svojím bratom Pavlom absolvoval v tomto brazílskom stredisku predmajstrovskú generálku, v marci tohto roka tam štartovali na Panamerických hrách. O medailu budú bojovať aj bratranci Ladislav a Peter Škantárovci, ktorý bratov Hochschornerovcov zdolali na majstrovstvách Európy a získali svoju prvú zlatú medailu.

O Peking dve -- pôjde len jedna
Dramatický boj dvoch Sloveniek sa očakáva aj medzi ženami. Jana Dukátová a Elena Kaliská budú totiž bojovať o olympiádu. Do Pekingu sa dostane totiž iba jedna. Titul majsterky sveta bude obhajovať Dukátová. "Je fyzicky i zdravotne v poriadku, na psychickej pohode jej pridalo nedávne prvenstvo na predolympijských pretekoch v Pekingu," povedal jej osobný tréner Róbert Orokocký.
Dukátová vystriedala na svetovom tróne práve Kaliskú. Poslednú olympijskú víťazku a majsterku sveta z roku 2005 v austrálskom Penrithe. 35-ročná Kaliská všetko podriadila tomu, aby v Brazílii uspela. "Všetko som podriadila tomu, aby moja forma vyvrcholila práve na šampionáte. Sama som zvedavá, čo nás v Brazílii čaká," zhodnotila Kaliská.

Najúspešnejší Slováci na MS
1. Michal Martikán
-- získal deväť medailí, z toho päť zlatých
2. Jana Dukátová
-- majsterka sveta z minulého roku
3. Elena Kaliská
-- získala zlato na MS v roku 2005
4. Pavol a Peter Hochschornerovci
-- majstri sveta spred piatich rokov, strieborní a bronzoví z MS
5. Peter Cibák
-- bronzový na MS 2005

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 01:59