StoryEditor

Galisov výber chce potvrdiť postupovú šancu

17.08.2005, 00:00
Slovenskí futbaloví reprezentanti nastúpia dnes od 20.15 hod. vo Vaduze na Rheinpark štadióne na zápas s Lichtenštajnskom, ktorý bude prvým zo záverečného cyklu kvalifikácie MS 2006 v Nemecku.

Slovenskí futbaloví reprezentanti nastúpia dnes od 20.15 hod. vo Vaduze na Rheinpark štadióne na zápas s Lichtenštajnskom, ktorý bude prvým zo záverečného cyklu kvalifikácie MS 2006 v Nemecku. Zverenci trénera Dušana Galisa sú v priebežnej tabuľke 3. skupiny na druhom mieste s trojbodovou stratou na vedúce Portugalsko. Túto pozíciu, ktorá zaručuje minimálne účasť v baráži, si chcú udržať aj po dnešnom stretnutí.
"Kvalifikácia ide do finále a v týchto zápasoch už pôjde o všetko. Okrem Portugalska na postup ašpirujeme my spolu s Ruskom a stále je v hre aj Lotyšsko. Ziskom troch bodov si chceme upevniť našu pozíciu, v závere môže rozhodovať aj skóre," uviedol tréner A-tímu SR Dušan Galis. Posledný tréning v dejisku absolvovali Galisovi zverenci včera v čase zápasu, dnes sa už budú koncentrovať na stretnutie so súperom, s ktorým v doterajších piatich víťazných zápasoch neinkasovali ani jediný gól. "Určite by ma nepotešilo, keby domáci s nami prerušili svoju čiernu streleckú sériu. Lichtenštajnsko možno vyzerá ako ľahký súper, ale nebude to jednoduché. Dokázalo svoju silu výsledkami s Portugalskom (2:2) aj Ruskom (1:2)," pridal názor brankár Kamil Čontofalský.
Realizačný tím SR má o súperovi dostatok informácií, tréneri mali k dispozícii videokazety z kvalifikačných zápasov Lichtenštajnska a pozorovateľ bol aj v nedeľu na zápase druhej švajčiarskej ligy Lausanne - FC Vaduz. V tíme hostí je totiž až sedem reprezentantov. "Nenechali sme nič na náhodu a informácií o súperovi sme sa snažili získať čo možno najviac. Sme iba na začiatku sezóny a ťažko odhadnúť formu jednotlivých hráčov. Niekde sa liga ešte ani riadne nezačala, niektorí hráči zmenili kluby. V tomto smere majú miernu výhodu Lichtenštajnčania, pretože polovica ich mužstva hráva pravidelne spolu v tíme FC Vaduz. Zohratosť je u nich určite väčšia," povedal slovenský kormidelník.
Reprezentačný tréner Lichtenštajnska Martin Andermatt nemôže počítať s troma stabilnými hráčmi základnej zostavy. Pre trest chýba kapitán a so 62 medzištátnymi zápasmi najskúsenejší hráč Daniel Hasler spolu s najlepším strelcom Mariom Frickom (sedem gólov). Hrať nebude môcť ani ďalší stabilný hráč Franz Burgmeier. "Sú to všetko skúsení hráči, no až v zápase sa ukáže, či to bude výhoda, alebo nevýhoda. Náhradníci sa totiž niekedy vyhecujú k výborným výkonom, aby trénerom dokázali, že s nimi môžu počítať," dodal Galis. Stretnutie rozhoduje Francúz Bertrand Layec.
Pravdepodobné zostavy
Lichtenštajnsko: Jehle - Telser, Martin Stocklasa, Michael Stocklasa, Wolfinger - M. Beck, T. Beck, D'Elia, R. Büchel - Rohrer, Fischer
SR: Čontofalský - Zabavník, Ďurica, Valachovič, Greško - Kisel, Karhan, Mintál, Hlinka - Vittek, Reiter

KVALIFIKÁCIA MS
- 3. skupina:
Lotyšsko - Rusko (17), Lichtenštajnsko - SR (20.15)

1. Portugalsko

8

6

2

0

24:4

20

2. SR

8

5

2

1

22:7

17

3. Rusko

7

4

2

1

15:10

14

4. Lotyšsko

8

4

1

3

15:14

13

5. Estónsko

9

3

2

4

12:15

11

6. Lichtenštajnsko

8

1

1

6

9:19

4

7. Luxembursko

8

0

0

8

4:32

0

Oslabení Rusi bez šiestich hráčov
Ešte pred súbojom Lichtenštajnsko - SR sa v 3. skupine stretne Lotyšsko s Ruskom (17 hod.). Hosťom bude z rôznych dôvodov chýbať až šesť hráčov, medzi inými aj kanonier Dmitrij Syčev, tvorca hry Dmitrij Loskov či kapitán Alexej Smertin. "Musíme hrať na víťazstvo, nesmieme si dovoliť stratiť body. Ak sa chceme dostať na šampionát v Nemecku, nič iné nám neostáva," prízvukoval ruský tréner Jurij Siomin. Domáci kormidelník Jurijs Andrejevs poškuľuje po víťazstve, v hre je nielen tretie miesto, ale aj odplata za prehru v prvom vzájomnom meraní síl. "Rusi majú veľa zranených hráčov, napriek tomu čakám ťažký zápas. Našťastie, všetci moji hráči sú v poriadku a majú hlad po víťazstve," povedal Andrejevs.

Z Európy na šampionát 14 krajín
V kvalifikácii na MS vo futbale sa celkovo bojuje o 31 postupových miest, istú účasť ako organizátor má Nemecko. Najviac miesteniek pridelila Medzinárodná futbalová federácia Európe, ktorá na šampionát vyšle až 14 mužstiev. Z ôsmich základných skupín, v ktorých dovedna figuruje 51 mužstiev, sa do Nemecka kvalifikuje osem víťazov a dvaja najlepší z druhých miest v skupinách. O posledné tri voľné miesta sa v barážových k. o. zápasoch stretne zvyšných šesť mužstiev z druhých miest. Zostávajúcich 18 vstupeniek na MS si podelili kontinenty týmto spôsobom: Afrika 5, Ázia 4 - 5 (podľa úspechu v baráži), Južná Amerika 4 - 5, Severná a Stredná Amerika 3 - 4 a Oceánia 0 - 1.

01 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Všetko má svoje hranice
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
13. máj 2024 08:14