StoryEditor

Prvé rozjazdy odfúklo nadnes

30.09.2005, 00:00
V austrálskom Penrithe bol na včera naplánovaný prvý súťažný deň majstrovstiev sveta vo vodnom slalome. Podľa pôvodného programu mali byť rozjazdy singlkanoistov (C1) a kajakárok (K1).

V austrálskom Penrithe bol na včera naplánovaný prvý súťažný deň majstrovstiev sveta vo vodnom slalome. Podľa pôvodného programu mali byť rozjazdy singlkanoistov (C1) a kajakárok (K1).
Svetová elita z divokej vody sa v Penrithe zobudila do slnečného, ale neobvykle veterného rána. Silný vietor, ktorý chvíľami nakláňal slalomové bránky až takmer do vodorovnej polohy, prinútil organizátorov najskôr posunúť začiatok programu a po troch hodinách čakania napokon celý prvý súťažný deň zrušiť a preložiť nadnes. Väčšina slovenských reprezentantov sa túto informáciu dozvedela ešte v hoteli a k vode ani neprišla.
Dnešný program je teda poriadne nahustený a prvé kolo mužskej C-jednotky sa má začať už o pol ôsmej austrálskeho času. Ako prezradil vedúci slovenskej výpravy Ivan Čierny, nemal by to byť pre našich reprezentantov problém. "Neprišli sme sem kvôli vyspávaniu. Naši pretekári sú už dostatočne skúsení a novému programu sa budú musieť prispôsobiť." Nie je tajomstvom, že Slováci prišli do Austrálie s najvyššími ambíciami, aj keď rok po olympiáde je spravidla útlmový. "To je pravda, ale výkonnosť našich reprezentantov je stabilizovaná a prípadný úspech či neúspech je len otázkou momentálnej formy. Všetci sú v pohode, takže by nemali byť žiadne problémy." Medailovej žatve teda zrejme nič nebráni. "Myslím si, že okrem dvoch lodí - jednej v kategórii C2 a jedného ženského kajaku - majú všetci z tucta zúčastnených Slovákov reálnu šancu siahnuť na medailu," diplomaticky potvrdil očakávania úspechu Čierny. Útok na zlato sa očakáva najmä od olympijských víťazov Michala Martikána, Eleny Kaliskej a súrodencov Hochschornerovcov.
Otázna je pondelňajšia súťaž hliadok, v ktorej Slovensko obhajuje majstrovský titul v kategórii C1. Na jej uskutočnenie je potrebný štart minimálne šiestich tímov z troch kontinentov, a ten je zatiaľ neistý. Hliadky pravdepodobne na trať pôjdu, ale ak nesplnenia uvedené podmienky, ich súťaž nebude oficiálna.
Po včerajšom zrušení kompletného programu sú dnes organizátori optimistickí. Meteorológovia síce predpovedajú dážď, ale len mierny vietor, ktorý by svetový šampionát už viac nemal ohroziť.
Finálový program - sobota: C1 (6.15), K1 žien (7), nedeľa: C2 (6.15), K1 mužov (7), pondelok: 3xK1 mužov (5.30), 3xC2 (6.30), 3xK1 žien (6.50), 3xC1 (7.30)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
17. máj 2024 16:25