StoryEditor

Blamáž sa odkladá, Slovensko stavia štadión

06.06.2006, 00:00

Tri futbalové bratislavské kluby (Inter, Artmedia a Slovan) sa dohodli, v slovenskej metropole sa môže začať s výstavbou Národného futbalového štadióna. Ten bude stáť na súčasnom mieste Tehelného poľa (patrí ŠK Slovan Bratislava) a zmestí sa doň 35-tisíc divákov. Slovensko tak bude mať konečne štadión, ktorý bude spĺňať medzinárodné kritériá: pokiaľ však nebude k dispozícii do roku 2008, národná reprezentácia bude musieť hrať súťažné zápasy v zahraničí.
To by bol v rámci Európy ojedinelý prípad, lepšie povedané blamáž. "Keďže od UEFA máme výnimku na využívanie našich štadiónov v kvalifikačných zápasoch a v stretnutiach klubov v európskych pohárových súťažiach len do roku 2008, je tento termín pre nás veľmi dôležitý," doplnil prezident Slovenského futbalového zväzu František Laurinec.
Kto to zaplatí
Náklady na výstavbu sa odhadujú na približne tri miliardy korún, čo ešte nemusí byť konečná suma. Výstavbu by mal financovať štát, samotnú prevádzku štadiónu musia zaplatiť bratislavské kluby a futbalový zväz. Futbalisti sa v tejto chvíli môžu spoľahnúť na podporu bratislavského magistrátu, ako aj vlády, ktorá však po júnových voľbách v súčasnom zložení končí. "Som rád, že máme podporu tejto vlády, dúfam, že aj ďalšia vláda bude tento projekt rešpektovať," dodáva Laurinec.
Anglický týždeň
Veľká zmena čaká aj na bratislavské futbalové kluby, ktoré si budú musieť rozdeliť svoje zápasy v prvej lige počas jedného týždňa. "Je to síce dramatický krok, ale keď sme videli možnosť vyžrebovať zápasy na štýl anglickej ligy, ktorá svoje zápasy hrá systémom streda, sobota, tak v tom nevidím najmenší problém," avizuje Laurinec.
"Najdôležitejšie je, aby štadión čo najskôr stál. V konkrétnej dohode medzi jednotlivými klubmi potom nevidím absolútne žiaden problém," dodal majiteľ Artmedie Ivan Kmotrík. Pre jeho klub je takáto alternatíva výhodná, pretože práve Artmedia hrávala predchádzajúce pohárové zápasy na Tehelnom poli.
Slovan zostane doma
Funkcionári Interu Bratislava taktiež už dlho uvažovali o zmene stánku, keďže ich atletický štadión sa musí každú chvíľu rekonštruovať. Jediný klub, ktorý zostane, takpovediac, doma, je Slovan Bratislava, aj keď len počas majstrovských zápasov. "Keď bude vybudovaný Národný futbalový štadión, budeme na ňom hrávať len prvoligové zápasy, prípadne predzápasové tréningy," skonštatoval prezident futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava Ľudovít Černák.


Aké výhody prináša Národný futbalový štadión
1. Vyhrievané ihrisko s najmodernejším typom kombinovaného trávnika z prírodnej a umelej trávy v najviac zaťažených častiach ihriska
2. Dve veľké svetelné tabule, najmodernejšie osvetlenie a ozvučenie
3. Bezbariérové vstupy a miesta pre telesne postihnutých
4. Elektronické turnikety, ktoré nahradia usporiadateľov a zabránia vstupu s neplatnými lístkami
5. Podzemné parkovisko s kapacitou dva a pol tisíca miest

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 14:03