Prezident Slovenskej lekárskej komory Jaroslav Šimo. FOTO: TASR/M. Baumann
StoryEditor

Lekári sa obávajú nedostatku peňazí pre ambulancie, žiadajú zákonné riešenie poplatkov

26.03.2024, 12:25
Autor:
TASRTASR

V súvislosti s aktuálnou situáciou v ambulantnom sektore sú už poplatky vo viacerých ambulanciách realitou.

Slovenská lekárska komora víta zvýšenie financií pre ambulantný sektor. Obáva sa však, že nebude dostatočné.

Prezident komory Jaroslav Šimo upozornil, že naďalej hrozí, že niektoré ambulancie od apríla zavedú poplatky. Je preto podľa neho potrebné poplatky legislatívne usporiadať. Uviedol to na utorkovej tlačovej konferencii v reakcii na vyhlášku k prerozdeleniu peňazí v zdravotníctve.

"Tešíme sa, že sa podarilo vykonať zvýšenie o 188 miliónov eur, ale obávame sa, že to nebude stačiť. Naše výpočty nám hovoria, že suma by mala byť vyššia. Ostáva nám dúfať, že avizované úspory v systéme vo výške 100 miliónov eur sa premenia na realitu," skonštatoval Šimo.

Podotkol, že v súvislosti s aktuálnou situáciou v ambulantnom sektore sú už poplatky vo viacerých ambulanciách realitou.

"Mnohé ambulancie boli nútené pre zvyšovanie cien energií a vstupných nákladov za posledné roky zaviesť poplatky, ktoré im umožnili prežiť kritickú situáciu. Mrzí nás, že sa tak dialo bez akejkoľvek regulácie a systému, čo mnohí pacienti vnímajú ako nespravodlivosť," poznamenal.

Je preto podľa neho potrebné poplatky za ambulantnú zdravotnú starostlivosť legislatívne usporiadať, pričom treba prirodzene chrániť zraniteľné skupiny obyvateľov.

"Žiadame ministerstvo zdravotníctva, aby uskutočnilo niekoľko týždňov avizovaný audit poplatkov," vyzval Šimo. Deklaroval, že SLK má ambíciu byť v tejto súvislosti nápomocná. Poplatky podľa neho treba riešiť nielen v ambulantnom, ale aj nemocničnom sektore.

Rezort zdravotníctva v stredu zverejnil vyhlášku k prerozdeleniu financií v Zbierke zákonov. Poukázal na to, že do verejného zdravotného poistenia ide v tomto roku asi o 900 miliónov eur viac ako vlani. Na poskytovanie zdravotnej starostlivosti poputuje tento rok 7,682 miliardy eur.

V prípade všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti ide o nárast o 7,43 percenta, v prípade špecializovanej zase o 11,36 percenta.

Ministerstvo pripomenulo, že v prípade úspešnosti plnenia úsporných opatrení bude možné usporené zdroje presunúť aj do ambulantnej zdravotnej starostlivosti.

 

01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 03 - Modified: 2024-04-18 12:26:08 - Feat.: - Title: VšZP a ambulancie združené v Zdravite sa dohodli na nových zmluvných podmienkach 04 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:18