Robert Fico. FOTO: Reuters
StoryEditor

Fico hovorí o blamáži pri rozhodnutí Ústavného súdu. Najdôležitejšiu vec sme aj tak dosiahli, odkázal

29.02.2024, 12:18
Autor:
lmlmTASRTASR

Predseda vlády skonštatoval, že Ústavný súd sa dopustil blamáže, ktorú v histórii Slovenska ešte nezažil.

Premiér Robert Fico v reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu pozastaviť účinnosť niektorých paragrafov spornej novely Trestného zákona vyhlásil, že najdôležitejšiu vec sa im podarilo aj tak dosiahnuť. Fico to povedal na brífingu po rokovaní vlády v Košiciach.

"Prvoradým cieľom bolo zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Vedeli sme, že Úrad špeciálnej prokuratúry musí byť zrušený, a to sa nám podarilo," reagoval Fico.

image

Ústavný súd potvrdil, že stopol časti kontroverznej novely: Poprel svoje predošlé rozhodnutia, tvrdí Susko

Fico hovoril o blamáži

Premiér zároveň skonštatoval, že Ústavný súd sa dopustil blamáže, ktorú v histórii Slovenska ešte nezažil.

Od šéfa Ústavného súdu Ivana Fiačana bude žiadať vysvetlenie. Ficovi totiž prekáža, že sa o rozhodnutí súdu dozvedeli z médií. "Určite musí prijať opatrenia. Nie je možné, aby sa takéto vážne rozhodnutia komunikovali cez médiá," odkázal premiér. 

image

Čaputová reagovala na rozhodnutie Ústavného súdu: Najdôležitejší odkaz občanom je, že systém zafungoval

​Fico odmieta vyjadrenia opozície, že prehral. "Sú ako malé deti, naháňajú sa, kto vyhral. Ja som spokojný. Dosiahli sme vážny politický cieľ. Zrušili sme ÚŠP," zopakoval Fico.

Majú vysvetliť zmenu

Ústavný súd by mal podľa Fica vysvetliť zmenu rozhodovacej praxe. Tvrdí, že rozhodovacia prax Ústavného súdu hovorí, že ak chce pozastaviť účinnosť zákona, musí mať nejakú kvalitu, ktorá je definovaná zverejnením v Zbierke zákonov. Novela Trestného zákona nie je ešte podľa Fica podpísaná.

"Som zvedavý na vysvetlenie ÚS, prečo pristúpil k prelomeniu tejto rozhodovacej praxe, ktorá tu bola dlhoročná a prečo pod takýmto tlakom pracoval, pretože toto rozhodnutie o pozastavení účinnosti mohol urobiť kedykoľvek," podotkol predseda vlády.

Ústavný súd pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku.

Vyplýva to z rozhodnutia zo stredajšieho neverejného zasadnutia pléna Ústavného súdu. Ústavný súd zároveň prijal návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia ÚŠP súd nevyhovel.

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:02