Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Čaputová odkazuje koalícii: Mám jediný cieľ, aby tento zákon vôbec nenadobudol účinnosť

08.02.2024, 21:19
Autor:
prutprut

Prijatie novely Trestného zákona je zlou správou pre Slovensko a všetkých jeho občanov. Nič na tom nezmenili ani na poslednú chvíľu predložené pozmeňujúce návrhy koaličných poslancov, povedala Zuzana Čaputová.

Poslanci koalície dnes schválili v parlamente spornú novelu Trestného zákona, proti ktorej sa konalo viacero protestov a opozícia jej schválenie v pléne blokovala dlhé týždne. Prezidentka plánuje proti novele podniknúť kroky a vidí ju negatívne. Opravy z koalície podľa nej neboli dostatočné.

„Prijatie novely Trestného zákona je zlou správou pre Slovensko a všetkých jeho občanov. Nič na tom nezmenili ani na poslednú chvíľu predložené pozmeňujúce návrhy koaličných poslancov," povedala Zuzana Čaputová.

image

Novela Trestného zákona: Ficovi poslanci schválili sporný zákon. Čo sa zmení? (Otázky a odpovede)

Za problematické považuje aj, že novela bola schválená v skrátenom legislatívnom konaní. "Bez odbornej oponentúry pripravená novela v oblasti trestného práva môže spôsobiť celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv osôb poškodených trestnou činnosťou. Mrzí ma, že poslanci vládnej koalície nevypočuli hlasy verejnosti ani odbornej obce po stiahnutí novely z rokovania. Považujem za neakceptovateľné, aby sa takéto závažné zmeny v trestnej politike štátu diali bez riadneho legislatívneho procesu," povedala Čaputová.

Náš právny poriadok podľa prezidentky pripúšťa skrátené legislatívne konanie iba ako výnimočný nástroj, a to len za podmienky, že je prítomný aspoň jeden z dôvodov uvedený zákonom.

"Som presvedčená, že v tomto prípade žiadny takýto dôvod neexistoval. Návrh bol navyše do poslednej chvíle menený rozsiahlymi pozmeňujúcimi návrhmi, a to aj tesne pred jeho schvaľovaním v parlamente. Na jeho príprave sa podieľali a za zmeny hlasovali aj poslanci, ktorým táto novela zlepší ich procesné postavenie v prebiehajúcich trestných konaniach, čo rovnako považujem za neprípustné," dodala Čaputová. 

So zákonom nesúhlasí a zvažuje ďalší postup. "Vzhľadom na uvedené dôvody preto zvážim všetky ďalšie možnosti svojho postupu, a to s jediným cieľom, aby tento zákon vôbec nenadobudol účinnosť," povedala.

01 - Modified: 2024-02-08 20:34:14 - Feat.: 1 - Title: Reakcie politikov na schválenie novely Trestného zákona: Hlas za ňou stojí, prezidentka hovorí o zlej správe 02 - Modified: 2024-02-09 08:20:19 - Feat.: 1 - Title: Novela Trestného zákona: Koaliční poslanci schválili sporný zákon. Čo sa zmení? (Otázky a odpovede)
01 - Modified: 2024-04-06 22:38:17 - Feat.: - Title: Čaputová zablahoželala Pellegrinimu, chce aby sa "žiadna časť voličov necítila porazená" 02 - Modified: 2024-04-06 09:37:28 - Feat.: - Title: Je dôležité, aby sa občania podieľali na výsledku volieb, zdôraznila Čaputová. Poukázala na vysokú účasť 03 - Modified: 2024-04-04 19:56:05 - Feat.: - Title: Taliansky parlament nepodporil vyslovenie nedôvery ministerke cestovného ruchu kvôli jej aktivitám 04 - Modified: 2024-04-04 12:18:22 - Feat.: - Title: Čaputová: NATO je najsilnejšou a najúspešnejšou obrannou alianciou na svete 05 - Modified: 2024-04-05 13:07:56 - Feat.: - Title: Čaputová bude úradovať z Košíc, rozlúčiť sa pôjde aj do Prahy. Aký bude záver jej mandátu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. apríl 2024 11:24