StoryEditor

Odbory: Školy prichádzajú o peniaze

20.11.2005, 23:00
Stopercentné využitie peňazí zo štátneho rozpočtu v regionálnom školstve. Práve na to chcú dohliadnuť školskí odborári, podľa ich šéfa Jána Gašperana totiž samospráva (zriaďovatelia základných a stredných škôl) vlani nevyčerpala 58 miliónov korún. Odborári varujú: každý zamestnanec v školstve tak prišiel v roku 2004 o takmer 4 500 Sk.

Stopercentné využitie peňazí zo štátneho rozpočtu v regionálnom školstve. Práve na to chcú dohliadnuť školskí odborári, podľa ich šéfa Jána Gašperana totiž samosprávy, ktoré sú zriaďovatelmi základných a stredných škôl vlani nevyčerpali 58 miliónov korún. Odborári varujú: každý zamestnanec v školstve tak vlani prišiel o takmer 4 500 korún.
Posledné slovo samosprávy
Totálne vyčerpanie všetkých prostriedkov zo štátnej kasy v každom roku podporuje aj ministerstvo školstva. Štátny tajomník László Szigeti iba pripomína, že štát už nemôže ovplyvniť, ako zriaďovatelia zverené peniaze prerozdelia. Hovorkyňa ministerstva Monika Murová vidí preto najväčší problém v presune financií medzi samosprávou a školami -- k zdržiavaniu dochádza práve tam. "Ak sa však niečo v rozpočte podarí ušetriť, prerozdelí sa to v ďalšom roku," doplnila Murová. Príklad? Vzdelávacie poukazy, zvýšenie nadtarifných zložiek platov učiteľov či dofinancovanie stredných odborných učilíšť. Gašperan upozorňuje, že peniaze pre školy zostali aj z iného dôvodu: školstvo muselo v tomto roku opustiť dvakrát viac zamestnancov, ako sa pôvodne očakávalo.
Ohrozené výplaty
Podľa zistení odborárov nedostali osobné príplatky v tomto roku učitelia v Žilinskom a Nitrianskom samosprávnom kraji. V trenčianskom VÚC sú ohrozené dokonca decembrové výplaty, školám chýba 55 miliónov Sk. Gašperan vidí príčinu v tom, že tamojšie obchodné akadémie mali dvakrát navýšený normatív na žiakov o tisíc korún. Stredné odborné učilištia zase potrebovali viac, ako skutočne dostali. Boli za tým nesprávne podklady o počtoch žiakov, priznáva vedúci odboru školstva Trenčianskeho samosprávneho kraja Milan Polák. O chýbajúce peniaze preto požiadali štát, ministerstvo školstva to mieni riešiť. Vedúci služobného úradu rezortu Peter Mederly naznačil pre HN, že Trenčín určite nedostane toľko peňazí, koľko žiada.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 04:31