StoryEditor

Rizikom sú mladí vodiči a rýchle autá

21.02.2006, 23:00

Bratislava (hn/Annamária Dömeová)
Zmenilo sa oproti minulosti správanie vodičov?
-- Mení sa tým, že na cesty sa dostávajú výkonnejšie a rýchlejšie autá, ktoré sa dostávajú do rúk mladých, menej skúsených vodičov. Tí sa snažia dostať z nich maximum a správajú sa na cestách neraz agresívne.
Môže ovplyvniť počet dopravných nehôd aj viac žien za volantom?
-- Nemyslím si, že práve ženy by spôsobovali viac dopravných nehôd. Ženy sú skôr opatrnejšie, muži, naopak, viac riskujú.
Väčšinu dopravných nehôd zapríčiní ľudský faktor...
-- Nech je to akékoľvek vozidlo, riadi ho človek a jeho zlyhanie je oveľa pravdepodobnejšie ako zlyhanie stroja. Na človeka vplýva pri šoférovaní únava, mnoho svojich problémov berie so sebou všade. Ak v aute zvažuje svoj konflikt s manželkou, to môže vplývať na jeho pozornosť pri šoférovaní.
Niektoré úseky sú označované ako miesta častých dopravných nehôd, či dokonca "cesty smrti". Prečo vodiči napriek takémuto mementu neuberú nohu z plynu?
-- Vodiči zväčša podcenia upozornenie, že je to úsek častých dopravných nehôd. Tá cesta môže byť na prvý pohľad ľahko zvládnuteľná.
Môžu vysoké pokuty znížiť počet dopravných nehôd?
-- U niektorých vodičov takéto represie pôsobia výchovne, ale nie u všetkých. Sú totiž aj takí, ktorí majú na to, aby pokutu zaplatili a stojí im to za to.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 05:51