StoryEditor

Rybníčkov nástupca? Šancu majú šiesti

27.09.2006, 00:00
O lukratívny post šéfa verejnoprávnej televízie s mesačným platom vyše 100-tisíc korún sa "pobije" 26 záujemcov. Reálnu šancu má však podľa zistení HN najviac šesť kandidátov.

O lukratívny post šéfa verejnoprávnej televízie s mesačným platom vyše 100-tisíc korún sa "pobije" 26 záujemcov. Reálnu šancu má však podľa zistení HN najviac šesť kandidátov. Najčastejšie sa skloňujú mená šéfa Produkčného domu Forza Romana Liptáka, bývalého pracovníka produkcie v STV Petra Nižňanského, bývalého predsedu Rady STV Miroslava Kollára, exriaditeľa sekretariátu šéfa Českej televízie Radima Hrehu či exposlanca Jozefa Heribana. Nástupcu Richarda Rybníčka bude Rada STV voliť 17. októbra po tom, čo jej kandidáti predstavia svoje projekty.

Kto má šancu?
Získať desať zo štrnástich hlasov členov rady nebude jednoduché. Samotných členov rady totiž rozdeľuje aj názor na to, či by nový riaditeľ mal pokračovať v Rybníčkových šľapajach alebo prísť s úplne novou koncepciou. Členke rady Karin Habšudovej by kontinuita v zásade neprekážala. "Očakávam viac pôvodnej tvorby a športu či posilnenie charitatívneho rozmeru televízie." Naopak, pre Štefana Fejka je kandidát s podobným prístupom ako Rybníček neprijateľný. "Musí to byť úplne iný človek." Väčšina členov rady sa však zhoduje - STV by mal šéfovať manažér-vizionár s bohatými skúsenosťami z mediálneho prostredia.

Umelci i manažéri
Podmienky kandidovať nesplnila tretina záujemcov, ktorých Rada STV včera vyradila zo zoznamu. "Chýbali projekty, výpisy z registra trestov či doklady o vysokoškolskom štúdiu," vysvetlila podpredsedníčka rady Lucia Jurgová. Záujem o kreslo generálneho riaditeľa STV s takmer dvojmiliardovým rozpočtom majú viacerí bývalí zamestnanci STV - od technických až po manažérske pozície, hudobníci, divadelníci, odborníci na médiá, šéfovia a manažéri viac či menej významných hráčov slovenskej mediálnej scény. "Nie som ani prekvapený, ani sklamaný," reagoval na zoznam člen rady Bohumír Bobocký. Jeho kolegovi Fejkovi chýbajú osobnosti. "Akoby vymreli."

Aké nášľapné míny čakajú v STV nového šéfa:
- sporné zmluvy s dcérskymi spoločnosťami za 70 miliónov korún
- súdne spory s bývalými zamestnancami a obchodnými partnermi za stovky miliónov korún
- časované bomby v podobe objednávok a projektov splatných v budúcich rokoch
- otázka budúceho sídla pre približne 800 zamestnancov
- digitalizácia televízie
- výsledky auditu a poslaneckého prieskumu
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. máj 2024 00:54