StoryEditor

Prvý zločin? Trest bude nižší

08.01.2007, 23:00
Ministerstvo spravodlivosti chystá miernejšie tresty pre prvopáchateľov. Pre HN to potvrdil šéf rezortu Štefan Harabin (nominant ĽS-HZDS). Súčasný systém podľa neho prakticky vyrába kriminálnikov.

Ministerstvo spravodlivosti chystá miernejšie tresty pre prvopáchateľov. Pre HN to potvrdil šéf rezortu Štefan Harabin (nominant ĽS-HZDS). Súčasný systém, keď aj páchatelia, ktorí sa dopustia prvého trestného činu, môžu dostať pomerne vysoké tresty, podľa neho prakticky vyrába kriminálnikov. "Spravodlivý trest považuje páchateľ za očistenie. Berie to tak, že niečo urobil, odpykal si trest a je čistý. Keď je však trest pritvrdý, vyvoláva u potrestaného nenávisť."
Zločin a trest
V prípade, ak páchateľ ukradol 20-tisíc korún a dostane šesťročný trest, je to podľa Harabina kontraproduktívne. "Z výkonu trestu sa vráti s tak naakumulovaným množstvom nenávisti, že sa začne vyvršovať a začne páchať novú trestnú činnosť. Vníma to tak, že si odsedel aj za to, čo mu nepatrilo a snaží sa to dohnať."
Ani podľa súdneho znalca z oboru psychológie Františka Skokana súčasný systém nie je najvhodnejší. Zmiernenie trestov však podľa neho nie je všeliekom. "Stojí to však za to, aby tí, u ktorých to bolo len pokĺznutie, dostali nižší trest." Pripravovaná zmena trestných kódexov by mala v niektorých prípadoch obsahovať zníženie trestných sadzieb aj úpravu tzv. asperačnej zásady, podľa ktorej sa zvyšuje hranica trestu, ak páchateľ spáchal súbežne viac trestných činov. Zmeny by mohli platiť už v máji.

Počet odsúdených recidivistov:
Kraj Spolu
Bratislavský 34
Trnavský 127
Trenčiansky 41
Nitriansky 292
Žilinský 176
Banskobystrický 611
Prešovský 1071
Košický 479
SR 2831
zdroj: MS SR (údaje sú za rok 2005)

Prísne pravidlá
Asperačná zásada sa do nášho práva dostala pred štyrmi rokmi. Podľa Harabina však znižuje právomoc sudcu uložiť primeraný a spravodlivý trest a robí z neho štatistu. Exminister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH) však tvrdí, že takéto prísne pravidlá sú pre ukladanie trestov potrebné. "Obmedzujú možnosť svojvoľného a subjektívneho posudzovania. Princíp právnej istoty vyžaduje, aby za obdobné delikty bol aj obdobný trest, či o ňom rozhoduje súd v Bratislave, alebo Prešove." Ak chce ministerstvo tieto pravidlá zrušiť, podľa Lipšica tak umožní, aby páchatelia pri ďalších trestných činoch, ktoré páchajú súbežne, vyviazli bez trestu.
Sudcovia sú za
Zrušenie alebo úpravu asperačnej zásady by, naopak, uvítali sudcovia. "Vychádza pri nej veľmi tvrdý postih aj pre prvopáchateľov. Obmedzuje to do istej miery aj právomoc sudcu. Musí sa totiž pohybovať už v určenej trestnej sadzbe," myslí si Daniela Šramelová zo Združenia sudcov Slovenska. Šéf Ústavnoprávneho výboru NR SR Mojmír Mamojka (Smer-SD) tvrdí, že aj v praxi je dokázané, že prehnané trestanie neovplyvňuje pozitívne stav kriminality. "Sám som videl rozsudok, podľa ktorého dievčina, ktorá prvýkrát spáchala trestný čin, kde išlo o 500 korún, spojený s vydieraním, dostala jedenásť rokov nepodmienečne." Šéf parlamentného brannobezpečnostného výboru Rudolf Pučík (SNS) by si vedel predstaviť aj zníženie trestných sadzieb pri niektorých trestných činoch. "Dalo by sa to napríklad pri neúmyselnom ublížení na zdraví, alebo krádeži s malou škodou."

Počet odsúdených:
Rok počet

2001

23159

2002

24102

2003

27177

2004

26806

2005

27729
zdroj: MS SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 14:51