StoryEditor

Súboj o Govnet. Štát pripravil čudné pravidlá

25.10.2005, 00:00
Šibeničné termíny na predloženie cenovej ponuky. Nejasné kritériá. To všetko sa stalo terčom kritiky výberového konania na nového prevádzkovateľa vládnej informačnej siete, tzv. malý Govnet.

Šibeničné termíny na predloženie cenovej ponuky. Nejasné kritériá. To všetko sa stalo terčom kritiky výberového konania na nového prevádzkovateľa vládnej informačnej siete, tzv. malý Govnet. Zadávateľom podmienok je Úrad vlády SR. Ten ešte koncom minulého mesiaca požiadal štyri firmy, aby vypracovali cenové ponuky na prevádzku Govnetu. List im úrad poslal 22. septembra - s tým, že ponuky majú predložiť najneskôr do 30. septembra.
Bez verejnej súťaže
Keďže ide o dátové telekomunikačné služby, zadávateľ nemusel podľa zákona využiť metódy verejnej súťaže. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) má napriek tomu na vec svoj názor. "Osem dní je krátka lehota na vypracovanie ponuky," povedala pre HN hovorkyňa ÚVO Helena Fialová. Len na porovnanie: ak obstarávateľ vyhlási súťaž, zákon o verejnom obstarávaní povoľuje najkratšiu lehotu na predkladanie ponúk 10 dní. A aj to len pri zrýchlenom postupe kvôli časovej tiesni. Termíny v prípade "malého" Govnetu sú krátke aj podľa členky Rady vlády SR pre informatiku Beáty Brestenskej. "Mám výhrady voči takýmto individuálnym urýchleným akciám."
Mimo hry
Do hry o malý Govnet sa dostali štyri akciové spoločnosti: Swan, Orange Slovensko, Slovak Telecom a Slovanet. Úrad vlády ich oslovil na základe svojho "interného výberu a predchádzajúcej komunikácie". Práve Slovanet však upozorňuje na šibeničné termíny - v podobných rozsiahlych projektoch vraj dostávajú uchádzači čas na prípravu ponúk aj niekoľko týždňov. Slovanet navyše tvrdí, že zadanie Úradu vlády bolo napísané "veľmi všeobecne a povrchne". Firme v ňom chýba špecifikácia požiadaviek a údaje, o ktoré by sa dalo oprieť. "Výhodu bude mať ten účastník, ktorý dané riešenie doteraz prevádzkoval, keďže takto je oboznámený so všetkými potrebnými podrobnosťami," zdôraznil pre HN výkonný riaditeľ Slovanetu Peter Máčaj. Slovanet už dostal od Úradu vlády negatívne stanovisko. Firma momentálne hľadá možnosti, ako sa vrátiť "do hry".
Osem dní a dosť
Úrad vlády kritiku odmieta - osemdňová lehota na ponuky bola dostačujúca. "Oslovovali sme spoločnosti, ktorým bola problematika známa. Žiadna z nich nebola nijako zvýhodnená," znie oficiálna reakcia. "Malý" Govnet doteraz spravovala firma Swan, ktorá je takisto medzi oslovenými spoločnosťami. "Služby pre Úrad vlády poskytujeme štvrtý rok. Domnievame sa teda, že do určitej miery je to výhoda, pretože sme tieto služby poskytovali v požadovanej kvalite a rozsahu," reagoval pre HN marketingový manažér Swanu Vojtech Nagy. V nastavenej lehote na podanie ponúk problém nevidí: podľa Swanu operátor "disponujúci dostatočne dimenzovanou vlastnou infraštruktúrou" dokáže na takúto žiadosť reagovať vo veľmi krátkom čase.
Odmietli lacnejší variant
Čo na to ďalšie oslovené firmy? "Podmienky a kritériá boli dostatočné a jasné," tvrdí riaditeľ pre komunikáciu Slovak Telecom Ján Kondáš. Podľa neho jeho firma v tomto prípade ponúkla aj riešenie na inej technologickej báze, kde sú mesačné náklady nižšie o milión korún. "Odpoveď však bola zamietavá." Ponuku v stanovenom termíne stihla predložiť aj spoločnosť Orange. "O zvýhodnení alebo znevýhodnení kohokoľvek v súvislosti s touto ponukou nemáme znalosť," dodal jej hovorca Peter Tóth.

O čo ide pri "malom" Govnete
- Mesačné náklady sa pohybujú okolo 2,8 milióna Sk.
- Táto suma sa však podľa Úradu vlády môže meniť. Závisí to od prípadných zmien počtov uzlov siete a ich prenosových rýchlostí.
- Dnes je na "malý" Govnet pripojených okolo 60 štátnych inštitúcií (napr. ministerstvá, Kancelária prezidenta, NR SR, SIS, FNM, Generálna prokuratúra SR, Najvyšší súd SR).
- Podľa Úradu vlády táto sieť umožňuje aj prenos utajovaných skutočností. "Smerovače, ktoré sú použité v hlavnom uzle a prípojných bodoch siete, zabezpečujú - pokiaľ si to situácia vyžaduje - kódovaný prenos informácií."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 15:11