StoryEditor

Domy v Novákoch môžu mať problémy so statikou

06.03.2007, 23:00

Škody po výbuchu v Novákoch môžu narásť o ďalšie desiatky miliónov. Piatková explózia munície, ktorá vybila okenné výplne po celom meste aj niekoľko kilometrov od epicentra, porušila tiež statiku domov. Včera predpoludním sa v meste zrútil starý dom, škody hlásia aj z okolitých obcí.
Prvé milióny
Najbližšie rodinné domy ležia asi osemsto metrov od brány Vojenského opravárenského podniku. Firma IMS Kupa si vlani v decembri asi kilometer od opravární otvorila logistické centrum. Tlaková vlna budovu tvrdo zasiahla. "Celá hala zaplávala. Mieru poškodenia teraz určujú odborníci. Poškodené vstupné a výstupné brány si vyžiadajú minimálne päťstotisíc korún," hovorí Marián Kotrík zo spoločnosti.
Podľa starostu Novák Dušana Šimku sa včera predpoludním zrútil chátrajúci starý dom na Lehotskej v severozápadnej časti mesta. Stavbu pravdepodobne "dorazila" tlaková vlna výbuchu. Allianz-Slovenská poisťovňa už avizovala šesť poistných udalostí, keď sa obyvatelia domov sťažovali na porušenú statiku, Česká poisťovňa Slovensko má nahlásenú miliónovú škodu statiky výrobnej haly. "Očakávame, že do piatka tohto týždňa počet nahlásených poistných udalostí ešte narastie," hovorí Zuzana Hliváková z poisťovne.
Obyvatelia, ktorí nie sú poistení, môžu škody oznamovať samosprávam. Prasknuté steny a poškodené dvere hlásia na obecnom úrade aj obyvatelia Opatovíc nad Nitrou, ktoré sú od epicentra vzdialené asi štyri kilometre.
Práca pre statikov
Podľa Jána Ravingera z Katedry stavebnej mechaniky STU nie je pre budovy nebezpečná len tlaková vlna výbuchu, ale hlavne seizmický otras, ktorý prebehol spodom. Ten môže posunúť podložia, na ktorých stoja jednotlivé budovy. "Zemina je materiál, ktorý nereaguje okamžite. Nie je vylúčené, že efekt sa môže prejaviť po týždňoch až mesiacoch. Veľké prejavy by však už nemali nastať," hovorí.
Odpoveď na otázku, koľko domov skutočne výbuch poškodil a či niektoré budovy nebude treba aj zbúrať, dajú odborníci po meraniach až o niekoľko týždňov. Statici budú podľa vyjadrení poisťovní musieť nájsť aj odpoveď na to, koľko prasklín majú na svedomí piatkové udalosti a koľko s výbuchom vlastne nesúvisí.
Biznis pre sklenárov
Tlaková vlna vybila okná v celých Novákoch aj v okolitých dedinách. Koľko sa ich rozbilo a koľko vydržalo, si netrúfol nikto odhadnúť. "Okná boli porozbíjané na každej mestskej budove," hovorí primátor Novák Dušan Šimka.
Miestny sklenár Peter Hagara od piatkového večera robí štrnásť až šestnásť hodín denne. Koľko okien zasklil alebo koľko peňazí zatiaľ zarobil, nevie. "Nemám na to čas, nestihol som si podať ani daňové priznanie. Za štyri dni som však minul viac skla ako normálne za celý rok," hovorí.
Predpokladá, že sklenári si v dôsledku tragédii v Novákoch zarobia pekné peniaze. Prišli aj viacerí "cezpoľní", ktorí si podľa jeho slov účtujú vysoké marže. Ľudia totiž síce musia opravy zaplatiť zo svojho, ale peniaze im vrátia. "Keďže nejde o prírodnú katastrofu a vinník je známy, náhradu dostanú aj nepoistení poškodení," vysvetlil Šimka.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 18:49