StoryEditor

Toto je sedem kľúčových vecí, na ktoré myslite pred cestou autom na dovolenku

06.07.2021, 13:10
Aby ste mali kľudnú a bezpečnú dovolenku, pripravili sme krátky sumár toho, na čo treba myslieť pred dlhšou cestou autom - napríklad na dovolenku.

Zostať trčať niekde na diaľnici uprostred cesty v horúcich letných dňoch alebo pokúšať sa skontaktovať s tamojšími servismi nie je nič príjemné. Ešte pred samotným vycestovaním za vytúženým oddychom na dovolenku upriamte pozornosť na auto, s ktorým sa tam plánujete dostať. 

Väčšinu zvládnete aj sami, nezaberie vám to veľa času a môže ušetriť množstvo zbytočných starostí i nervov. Na dovolenku sa predsa ide so zámerom relaxovať, nie riešiť problémy s nefunkčnom batériou, nedostatkom oleja, nesprávne pracujúcimi brzdami alebo chýbajúcou povinnou výbavou či nesprávnymi dokumentami. Na čo všetko by ste teda nemali pri kontrole auta zabudnúť?

Povinná výbava a platnosť dokladov

Absolútnym základom by mala byť kompletná povinná výbava vozidla a zároveň kontrola všetkých potrebných dokumentov. Podľa vyhlášky si teda overte prítomnosť autolekárničky, homologizovaného výstražného trojuholníka (schválený podľa predpisu EHK č. 27), reflexného odevu (najlepšie pre každého pasažiera) a náhradného rezervného kolesa alebo aspoň sady na opravu defektu či obutie runflat pneumatík.

Odporúčané je však pribaliť si (vzhľadom aj na dĺžku cesty) taktiež dostatočnú zásobu pitnej vody, občerstvenie, destilovanú vodu, náhradné rúška/respirátory a rovnako tak hasiaci prístroj (niekde povinný, dostupný v najrôznejších veľkostiach i cenách), ťažné lano a pracovné rukavice. 

Následne by rozhodne nemali chýbať vo vašej „priehradke“ doklady ako vodičský preukaz, občiansky preukaz alebo pas, "zelená karta" (doklad o platnom PZP vozidla), osvedčenie o evidencii vozidla (techničák) a doklady preukazujúce platnú emisnú a technickú kontrolu. Skontrolujte si tiež dokumenty, potrebné pre jazdu v jednotlivých krajinách, cez ktoré budete prechádzať. 

...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 05 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
15. apríl 2024 16:59