StoryEditor

Polícia apeluje na nepozorných vodičov. Letnou kampaňou chce zabrániť tragickým prípadom

18.06.2021, 11:08
Autor:
TASRTASRrperpe
Preventívnou akciou „Nezabudni na mňa v aute" chce polícia predísť prípadom, keď rodičia kvôli nepozornosti a hektickému životnému štýlu zabudnú v aute svoje deti alebo zvieratá.

Deti ani domáci miláčikovia by nikdy nemali ostávať v aute bez dozoru. Obzvlášť počas nadchádzajúcich horúcich letných dní, keď môže teplota v aute dosiahnuť veľmi rýchlo aj 50 stupňov Celzia.

Polícia na to opätovne upozorňuje v rámci kampane „Nezabudni na mňa v aute!". TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

„Kampaňou Nezabudni na mňa v aute! už štvrtý rok pripomíname, aké nebezpečenstvá hrozia pri ich ponechaní v rozhorúčenom aute, ako aj rady a tipy, ako ich nezabudnúť v aute. Jedným z nich je aj umiestnenie letáčika s názvom kampane na viditeľné miesto v aute, aby pri opustení auta pripomenul rodičom, že v ňom nie sú sami,“ uviedla hovorkyňa s tým, že polícia bude letáky rozdávať najmä na parkoviskách nákupných centier, kúpalísk či nemocníc po celom Slovensku.

Ponechanie zvierat bez dozoru vo vozidle, ktoré nie je na tento účel prispôsobené, je veľkým rizikom. Na prevoz živých zvierat musia mať špeciálne vozidlá dokonale zabezpečené vetranie, teda prístup čerstvého vzduchu a odvádzanie nadmernej vlhkosti i tepla z auta.

Aj napriek tomu je potrebné zabezpečiť zvieraťu časté venčenie a dostatočný príjem tekutín. Už pri vonkajšej teplote 15 stupňov Celzia a priamom slnečnom žiarení sa dokáže vozidlo vyhriať a vnútorná teplota stúpnuť behom malej chvíle až o 20 stupňov Celzia, to je pre zviera neznesiteľné.

​Taktiež je chybou myslieť si, že ak pri bežnej letnej vonkajšej teplote 30 stupňov Celzia necháme psa v aute zaparkovanom v tieni s pootvoreným okienkom, predídeme jeho prehriatiu. 

Ako v minulosti informovala samotná polícia, ponechanie zvieraťa v rozhorúčenom aute možno riešiť v rovine priestupku vo veterinárnej oblasti, za ktorý hrozí fyzickej osobe pokuta až do výšky tisíc eur.

Za určitých okolností môže mať skutok aj trestnoprávnu dohru v podobe trestného činu týrania zvierat, za ktorý hrozí dokonca trest odňatia slobody až na dva roky, v závažnejších prípadoch na päť rokov.

Ešte väčší postih hrozí, ak uponáhľaný a nepozorný vodič nechá vo vozidle dieťa. Takýto skutok môže byť vyhodnotený ako trestný čin opustenia dieťaťa, ktoré si nevie pomôcť samo, kde hrozí jeden až päť rokov väzenia.

Pri deťoch mladších ako šesť rokov až 10 ročné väzenie. Osoba môže navyše čeliť i obvineniu z ublíženia na zdraví či v krajnom prípade z usmrtenia, ak takéto konanie viedlo k poškodeniu zdravia či k smrti dieťaťa.

Alžbeta Harry Gavendová / HN

„Zabudnúť dieťa v aute je ako zabudnúť na seba. Je to indikátorom toho, že sme vlastne mimo reality, pohltení každodennými povinnosťami a starosťami. Doba, ktorú žijeme, je zložitá, vyžaduje najmä koncentráciu na seba samého. Dieťa žije v intimite svojich rodičov, ktorých považuje za múdre a autority a bezhranične im dôveruje. Dieťa cíti, keď má autorita toho priveľa, nebude im chcieť pridávať, a tak zostane tichučko trpieť,“ priblížil forenzný psychológ Martin Gronský.

Ako postupovať v prípade, že v uzamknutom vozidle nájdete napríklad malé dieťa? V prvom rade sa skúste porozhliadnuť, či sa majiteľ auta nenachádza niekde v okolí. Požiadať ho o príchod k vozidlu môžete aj napríklad cez rozhlas v nákupnom centre. Ak sa majiteľa nepodarí zohnať, kontaktujte tiesňovú linku 112 alebo 158.

Ak by na týchto linkách vyhodnotili, že je dieťa v ohrození života a napríklad nereaguje na vaše podnety, máte dokonca oprávnenie rozbiť okno (najlepšie na protichodnej strane a vpredu - ak je teda dieťa na sedadle vzadu).

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 18:53