ParkovaniePavol Funtál
StoryEditor

Častá chyba slovenských vodičov. Polícia upozorňuje, čomu sa počas sviatkov vyhnúť

05.04.2021, 00:00
Autor:
TASRTASRrperpe
Počas veľkonočných sviatkov by sme si mali dať pozor nielen na dodržiavanie pandemických opatrení, ale aj na alkohol za volantom či iné časté riziká.

Veľkonočné sviatky sú oslavou jari. Hoci už druhý rok po sebe ich poznamená prebiehajúca pandémia a s ňou súvisiace prísne opatrenia so zákazom cestovanie medzi okresmi či návštevami ostatných domácností, možný prenos ochorenia COVID-19 nie je momentálne jedinou nástrahou.

Sviatky ako také sú vždy predzvesťou zvýšenej mobility obyvateľov (aj napriek opatreniam - napríklad cestovaním v rámci okresu), zvýši sa hustota vozidiel na cestách, za volant sadajú "sviatoční" menej skúsení vodiči a tým pádom stúpa i nervozita u tých skúsenejších. Buďte preto trpezliví a neriskujte predbiehaním v neprehľadných úsekoch alebo nedodržiavaním bezpečnej vzdialenosti.

Zároveň je tu problém alkoholu a jeho požívania vodičmi pred jazdou. Všetko sú to veci, ktoré zásadne zvyšujú riziko možnej nehody a preto by sme mali byť nielen zodpovední a ako šoféri nekonzumovať alkoholické nápoje, ale taktiež mimoriadne ostražití. Hoci polícia zvýšila počet hliadok, klepnúť na prsty všetkým previnilcom je v podstate nereálne. Začať by sme teda mali hlavne od seba.

Hrozby v súvislosti s veľkonočnými sviatkami sa však nemusia spájať iba priamo s jazdou a vodičmi. Polícia preto pripomína verejnosti, aby ani počas nadchádzajúceho neľahkého obdobia nezabúdala, že auto nie je výklad a predchádzala prípadným krádežiam. Platí to pre všetkých cestujúcich, no celkovú zodpovednosť nesie predsa len najčastejšie vodič.

Tradičná "nákupná horúčka" pred dňami pracovného voľna vždy láka na veľké nákupy a v zhone potom môžu Slováci často zabudnúť na správne uzamknutie vozidla alebo na ukrytie nakúpených cenných vecí pred akýmikoľvek zrakmi verejnosti a teda i možných zlodejov.

Preventistky z Okresného riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Senci preto pripravili niekoľko jednoduchých rád, ako takýmto trestným činom spoľahlivo predchádzať alebo aspoň znížiť riziko vzniku krádeže. 

​Už pri odchode z parkoviska treba myslieť na to, že auto má byť riadne uzamknuté a tento úkon vám v zásade prikazuje tiež zákon. Rovnako majú byť zatvorené všetky okná na vozidle. Cenné veci potom nepatria do odkladacej skrinky, na sedadlo, či na iné viditeľné miesta a to ani vtedy, ak vozidlo disponuje zatmavenými oknami.

Z auta si ich treba cennosti vybrať aj vtedy, keď niekto parkuje automobil pred vlastným domom. Obozretní by mali ľudia taktiež aj pri nakladaní nákupu do batožinového priestoru auta, cenné veci treba mať jednoducho vždy pri sebe. Je to najistejší spôsob prevencie.

Senecké preventistky taktiež pripomenuli, že ani pracovné náradie nemá byť umiestnené na viditeľných miestach vo vozidle. V prípade, že má šofér možnosť výberu, svoje vozidlo má v noci radšej zaparkovať na osvetlenom mieste.

Polícia zároveň pripomenula, že vodičom táto povinnosť vyplýva zo zákona a svoje motorové vozidlo, ako i veci v ňom prepravované, by si mali dostatočne zabezpečiť proti odcudzeniu. 

01 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 02 - Modified: 2024-04-18 08:29:01 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnudnej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 03 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 12:36