StoryEditor

Dobrý úmysel sa môže otočiť proti vám. Na toto si dajte pri umývaní auta pozor

03.03.2021, 13:20
Nesprávny postup pri umývaní vozidla môže spôsobiť nielen nepekné fľaky na karosérii, ale dokonca aj poškodenie laku auta.

Počasie sa počas uplynulých dní výrazne zlepšilo, teploty stúpajú a priaznivo má byť aj v najbližšom období. To sú ideálne podmienky na dôkladnú očistu áut po zime, čo možno vidieť aj na preplnených umývacích linkách či samoobslužných boxoch. Je to správny prístup, pretože zaschnutá špina a posypová soľ z ciest môže postupom času narobiť nemalé problémy.

Majitelia nových áut sa síce nemusia príliš obávať, ich antikorózna ochrana je väčšinou na dobrej úrovni, na pozore by mali byť skôr tí, ktorí vlastnia staršie modely s "odreninami". Práve na miestach poškodenia ochrannej vrstvy a laku (napríklad od odskočeného kamienka alebo ťukanca z parkoviska) môže dlhodobé pôsobenie vlhkosti, špiny a soli započať proces korózie.

Kompletný správny postup umývania si pozrite v galérii nižšie:

​Ak sa však s dobrými úmyslami v týchto dňoch vyberiete dopriať vozidlu zaslúžené umytie, mali by ste vedieť, že aj v tomto prípade je nutné dodržiavať správny postup. V opačnom prípade sa môže celý proces otočiť proti vám a namiesto pekného výsledku si karosériu poškodíte. Čomu sa teda vyhnúť a ako by malo správne umývanie auta prebiehať?

Automatické linky, najčastejšie umiestnené na čerpacích staniciach, sú síce komfortným nástrojom na umytie vozidla, avšak v mnohých prípadoch môžu priniesť viac škody než úžitku. Rotačné kefy môžu najmä na autách s tmavým lakom spôsobiť nepekné "slniečka" a kruhy, ktoré následne odstránite len finančne nákladným preleštením laku.

Na záver by ste nemali zabudnúť ani na dôkladnú jarnú očistu automobilu. Ako sme už spomínali, posypová soľ a vlhkosť dokáže veľmi rýchlo podporiť vznik korózie a to nielen v prípade podvozkovej či brzdovej časti, ale taktiež na karosérii vozidla. Návšteva autoumyvárky a zvolenie programu zahŕňajúceho aj oplach podvozku by mala byť samozrejmosť. Následne odporúčame naniesť vosk, ktorý lak ošetrí a zároveň ho ochráni na určitý čas aj do budúcna. Na záver by ste nemali zabudnúť ani na dôkladnú jarnú očistu automobilu. Ako sme už spomínali, posypová soľ a vlhkosť dokáže veľmi rýchlo podporiť vznik korózie a to nielen v prípade podvozkovej či brzdovej časti, ale taktiež na karosérii vozidla. Návšteva autoumyvárky a zvolenie programu zahŕňajúceho aj oplach podvozku by mala byť samozrejmosť. Následne odporúčame naniesť vosk, ktorý lak ošetrí a zároveň ho ochráni na určitý čas aj do budúcna. Pixabay

​Platí to predovšetkým pri nadmerne znečistených automobiloch a nesprávne alebo málo udržiavaných umývacích linkách. Netvrdíme, že všetky automatické umyvárky spôsobujú takéto poškodenia laku, záleží to totiž aj od samotného prevádzkovateľa a kvality údržby strojov/kief.

Pri jarnej údržbe by sme sa však osobne spoliehali skôr na bezkontaknú umyvárku využívajúcu takzvané "wapky", avšak aj tu je dobré dbať na odporúčania (starostlivá údržba prevádzkovateľa) a niektoré zásady, ktoré môžu byť skutočne veľmi dôležité pri umývaní vozidla - v opačnom prípade môžu byť majitelia po vyschnutí auta nepríjemne prekvapení. Objaviť sa totiž môžu nepekné fľaky z vody alebo dokonca škrabance. 

Ak pred vami v boxe bezkontaktnej umyvárky bolo už na prvý pohľad nadmerne zašpinené a zablatené auto, pred používaním kefy sa ju snažte umyť a zbaviť nečistôt (napríklad malých kamienkov). Pri umývaní po nastriekaní aktívnej peny zvoľte program na umývanie kefou, kedy z jej útrob prúdi voda odnášajúca nečistoty a udržiavajúca povrch mokrý.

HN/Radoslav Petrík

​Nikdy sa nedá stopercentne zamedziť možnému poškodeniu laku, no dá sa aspoň znížiť jeho pravdepodobnosť či následky. Prípadne sa spoľahnite na vlastnú (kvalitnú) špongiu.

Na prvý pohľad sa to môže zdať ako banalita, no ak vám na aute záleží, sú to drahocenné rady. Škrabance totiž môžu byť v extrémnych prípadoch naozaj hlboké a ich odstraňovanie leštením nielen nákladnejšie, ale občas i nemožné. Pravidelné umývanie bez uvedomenia si možných rizík dokáže viesť k výraznému doškriabaniu laku i zníženiu celkovej hodnoty auta. Myslite na to.

01 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 02 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 05 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 11:33