StoryEditor

Od mája 2021 sa zmení označovanie pneumatík áut. Dozviete sa o nich ešte viac

02.02.2021, 10:40
Autor:
ČTKČTKrperpe
Po deviatich rokoch sa na základe rozhodnutia Európskej únie zavedie zmena v označovaní pneumatík. Do platnosti vstúpi už od mája tohto roka.

Od tohtoročného mája budú zákazníci kupovať na Slovensku i v ďalších krajinách EÚ pneumatiky s podstatne rozšírenými informáciami. Do platnosti totiž vstúpia už minulý rok avizované nové štítky pneumatík, ktoré poskytnú spotrebiteľom pri kúpe viac údajov o vybraných vlastnostiach konkrétnych plášťov.

Na nových štítkoch sa zmení štruktúra uvádzania tried valivého odporu a účinnosti brzdenia na mokrej vozovke, hlučnosť sa bude uvádzať ako množstvo decibelov. To však nie je všetko, motoristi od mája získajú i prístup k doplňujúcim informáciám o konkrétnej pneumatike a to v praktickej databáze EÚ po načítaní QR kódu na štítku. Uviedla to spoločnosť Continental.

QR kód je dvojrozmerný jedinečný kód, ktorý v drobných štvorčekoch môže ukrývať najrôznejšie informácie. Na ich prečítanie je nutná čítačka, ktorá dokáže plochu skenovaného kódu previesť na bežné znaky - dnes už je to väčšina moderných smartfónov, prípadne sú to i dostupné aplikácie (QR Scanner, QR Reader, QR čítačka ...).

Netreba však zabúdať, že na presmerovania cez QR kód na webový portál je nutné mať internetové pripojenie. V tomto prípade sa cez QR kód dostanete do databázy EPREL (European Product Registry for Energy Labelling = Európska databáza výrobkov s energetickým označením), ktorá obsahuje kompletný informačný list výrobku. Ten uvádza všetky hodnoty označujúce pneumatiku a rovnako tak aj začiatok a koniec výroby daného modelu.

Continental AG

​Nový štítok pre pneumatiky v Európe je navrhnutý tak, aby pomohol spotrebiteľovi vybrať si obutie s vyššou úsporou paliva a zároveň mu poskytol informácie o brzdných vzdialenostiach. Voľba pneumatík s nižším valivým odporom u spotrebiteľov a komerčných prevádzkovateľov môže viesť k zásadným úsporám palivových nákladov a tiež k nižším emisiám.

Prehľadné informácie o priľnavosti na mokrej vozovke by následne mali zvýšiť bezpečnosť prevádzky automobilu, zatiaľ čo informácie o hluku pri jazde môžu pomôcť znižovať hladiny hluku spôsobované cestnou premávkou.

​Ďalšia zmena sa potom týka pneumatík pre osobné vozidlá, u ktorých sa môžu vyskytnúť dva nové piktogramy. Prvý z nich informuje o zábere pneumatiky na snehovom povrchu, pričom v niektorých krajinách EÚ je už toto označenie u zimných pneumatík povinné.

Druhý piktogram je určený predovšetkým pre škandinávske krajiny a definuje záber pneumatík na ľadovom povrchu. Toto označenie by mali mať predovšetkým pneumatiky s mäkkou zmesou, ktoré sa v strednej Európe vzhľadom na podmienky nepoužívajú.

Continental AG

Od mája sa informácie na štítku pneumatiky v EÚ stanú dostupné aj na pneumatikách určených pre ťažké úžitkové vozidlá. U obutia pre osobné a dodávkové vozidlá už nebude trieda D nevyužitá, ako tomu bolo doteraz, ale presunú sa do nej pneumatiky, ktoré patrili do triedy E.

Na starej verzii EÚ štítku výrobca známkoval spotrebu paliva a brzdnú dráhu na mokrom povrchu hodnotami A (najlepšia) až G (najhoršia), teda šiestimi triedami, D bolo vynechané. Na novej verzii etikety je škála medzi písmenami A až E, teda iba päť tried. Pneumatiky s vlastnosťami na úrovni tried F a G sa v štítkovaní novo posunuli do triedy E.

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 04:00