StoryEditor

Ako môžete pri jazde efektívne šetriť palivo? Skúste niekoľko jednoduchých tipov

01.01.2021, 23:00
Chcete navštevovať čerpacie stanice o niečo menej často? Dopomôcť vám k tomu môže ekonomická jazda a dodržiavanie niekoľkých zásad.

Kúpa auta je nemalá investícia, ktorú je nutné si vopred veľmi dobre premyslieť. Na mieste by nemal byť len starostlivý výber modelu podľa vašich preferencií a budúceho využívania, ale zamyslieť by ste sa mali ešte pred "podpisom zmlúv" tiež nad prevádzkovými nákladmi konkrétneho vozidla.

Nejde totiž len o vyplatenie kúpnej ceny, automobil vyžaduje pravidelný servis, údržbu, financie v prípade neočakávaných problémov (najmä v prípade jazdenky) a zabúdať nemožno ani na spotrebu paliva. Je totiž rozdiel živiť benzínový šesťvalec či osemvalec, alebo naftový štvorvalec či benzínový trojvalec. Rozdiely sú to markantné.

Nech už zvolíte väčší či menší, výkonnejší alebo slabší, benzínový prípadne naftový, v každom prípade je možné výslednú hodnotu spotreby paliva znížiť. Stačí s vozidlom správne zaobchádzať, dodržiavať pri jazde niekoľko jednoduchých zásad a udržiavať auto v dobrej kondícii. Všetky tieto faktory totiž ovplyvňujú to, ako často budete na čerpacej stanici otvárať peňaženku.

Správny tlak v pneumatikách

Moderné automobily už dnes majú zabudované snímače tlaku v pneumatikách, ktoré vás pomocou kontrolky na palubnej doske upozornia v prípade, že tlak v kolese klesol pod stanovenú hodnotu. Pokiaľ autom jazdíte často (najmä ak ide o staršie vozidlo) kontrolujte tlak v pneumatikách pri každom tankovaní a v prípade potreby ich rovno i dofúkajte. Stanice na to určené sú na väčšine čerpacích staníc alebo aj u umývacích staniciach.

Ak auto využívate skôr sporadicky a patrí k sviatočným vodičom, skontrolujte stav tlaku v pneumatikách pred každou jazdou a v prípade potreby pneumatiky dofúkajte. Využiť na to možno dnes už pomerne lacné a šikovné prenosné dofukovacie zariadenia napájané priamo zo siete auta.

...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 04 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 05 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 21:41