Sledujte nás na Instagrame
@hospodarske_novinyVonkajšia teplota sa postupne znižuje, tma nastáva skôr a sychravých dní je čoraz viac - to sú znaky, že zima sa už nezadržateľne blíži. Počas jesene by sme sa však na nadchádzajúcu zimnú sezónu mali spolu s vozidlom patrične pripraviť a dopriať mu dostatočnú dávku pozornosti, aby nás následne neprekvapilo v tom najmenej vhodnom čase.
Pre mnohých znamená príprava auta na zimnú sezónu iba výmenu letných kolies za zimné, prípadne výmenu letnej vody do ostrekovačov za zimnú. No a aby sme nezabudli, niektorí "pedanti" si ešte hodia nejakú tú škrabku do priečinka vo dverách, pre istotu. Avšak správna príprava by mala zahŕňať podstatne viac bodov, ktorým je nutné sa v tomto období venovať. Pripravili sme pre vás ich stručný prehľad.
Výmena zimných pneumatík
Samozrejme, jedným zo základných úkonov prípravy auta na zimnú i letnú sezónu je výmena pneumatík. Pochopiteľne vodiči, ktorí s vozidlom jazdia skutočne iba sporadicky, môžu zvoliť za obutie aj celoročné pneumatiky. Je potrebné ale myslieť na to, že tieto plášte nedokážu poskytnúť také vlastnosti ako zimné či letné gumy a hodia sa skôr pre jazdu v meste a v oblastiach s malým či žiadnym výskytom snehu a ľadu.
Prezúvanie letných pneumatík na zimné si potom netreba nechávať na poslednú chvíľu, keďže vás už môže mráz či sneženie ľahko prekvapiť aj v tomto čase. Najmä teda ak jazdíte aj do horských oblastí alebo využívate auto najmä v skorých ranných či nočných hodinách. Teplota môže byť veľmi nízka, môže dochádzať k prízemnému mrazu a bezpečnosť na letných pneumatikách sa potom rýchlo znižuje.
Ak chcete byť pred šmykom na zimou skúšanej vozovke chránený, dbajte, aby vaše zimné pneumatiky mali dostatočne hlboký dezén. Zákon síce ukladá povinnosť výmeny pneumatík pri dosiahnutí troch milimetrov, no už pri štyroch milimetroch by mali byť súce na výmenu - čím hlbší dezén je, tým lepšie sú i jazdné vlastnosti na studenej ceste, ľade a snehu. Nezabudnite ani na kontrolu veku pneumatík.
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 66% na dočítanie.
Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.