StoryEditor

Na toto si dajte pri umývaní auta veľký pozor. Inak hrozí jeho výrazné poškodenie

25.08.2020, 14:10
I keď sa očista vozidla môže na prvý pohľad zdať ako banálna vec, nesprávnym postupom môžete lak na karosérii auta jednoducho zničiť.

Daždivé uplynulé dni opäť vystriedalo teplé a slnečné letné počasie, ktoré navádza k tomu, aby sme svojim vozidlám dopriali adekvátnu starostlivosť. To najmenej, čo pre auto môžete urobiť, je jeho očista.

Umývanie sa pritom môže zdať ako jednoduchý úkon, no opak je pravdou. Pri nesprávnom postupe na vás totiž čakajú riziká, ktoré môžu spôsobiť výrazné poškodenia laku a tak i prispieť k zníženiu hodnoty automobilu. Ich oprava pritom nie je úplne najlacnejšia.

Niektorí majitelia zvolia v súvislosti s umývaním áut plne automatizované linky, najčastejšie nachádzajúce sa na čerpacích staniciach, iní dajú prednosť bezkontaktným boxom a ďalší vsadia zas na klasiku - na dvore auto umyjú svojpomocne.

Automatické linky sú síce komfortným nástrojom na umytie vozidla, avšak v mnohých prípadoch môžu v konečnom výsledku priniesť podstatne viac škody než úžitku.

​​Rotačné kefy totiž môžu najmä na autách s tmavým lakom spôsobiť nepekné "slniečka" a kruhy, ktoré následne zhoršujú vizuálny dojem z auta a ich odstránenie dosiahnete výhradne finančne nákladným preleštením laku.

Platí to predovšetkým pri nadmerne znečistených automobiloch. Netvrdíme, že všetky automatické umyvárky spôsobujú výrazné poškodenia laku, záleží to totiž aj od samotného prevádzkovateľa a kvality údržby strojov či kief.

​Ideálnou voľbou sa z nášho pohľadu stávajú takzvané "wapky", teda bezkontaktné umývacie boxy, kde si pomocou vysokotlakového prúdu i aktívnej peny dokážete spoľahlivo umyť auto.

Ani tu však nemusí byť postup bezproblémový - základom je použiť dostatočné množstvo vody a pred akýmkoľvek trením (špongia, vstavaná kefa, ...) karosériu zbaviť veľkých nečistôt. Najdôležitejšie tipy pre dôkladné a najmä správne umývanie auta nájdete v našej galérii vyššie.

01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 04 - Modified: 2024-04-22 11:29:29 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expert 05 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
22. apríl 2024 23:14