StoryEditor

Vodiči nevedia jazdiť na trojprúdovej diaľnici. Polícia pripomína základné pravidlá

01.07.2020, 13:38
Dopravní policajti sa opäť zamerali na jazdu vodičov po trojprúdovej diaľnici medzi Trnavou a Bratislavou. Ako správne využívať pruhy?

Obdobie prázdnin a teda tiež masívnych presunov medzi časťami Slovenska z dôvodov dovoleniek začína. Práve z tohto dôvodu je dobré pripomenúť si, ako sa na často využívaných diaľničných úsekoch správať, neporušovať legislatívu a neriskovať tak mastnú pokutu.

Medzi časté zlozvyky vodičov patrí prekračovanie maximálnej povolenej rýchlosti, nedodržiavanie dostatočného odstupu a taktiež nesprávne využívanie jazdných pruhov. 

Posledný spomínaný problém sa pritom najčastejšie prejavuje na diaľnici medzi Bratislavou a Trnavou, ktorá je ešte stále "vo výstavbe" a v podstate nedisponuje ani odstavným pruhom.

I preto je tu počas dňa maximálna povolená rýchlosť znížená na 110 kilometrov za hodinu. Polícia už viac krát poučovala vodičov, ako sa na tomto úseku majú správať a neohrozovať svojou nedisciplinovanou jazdou ostatných účastníkov cestnej premávky.

S otvorením letnej dovolenkovej sezóny teda padne vhod zopakovať si niekoľko jednoduchých základných pravidiel, ako správne využívať jazdné pruhy na trojprúdovej diaľnici.

O niektorých z nich informuje na Facebooku dokonca samotná Polícia Slovenskej republiky so zameraním na Bratislavský kraj a s odkázaním aj na dvojicu previnilcov, ktorých za nesprávnu jazdu na bratislavsko-trnavskej diaľnici D1 nedávno sankciovala. 

Ako teda správne jazdiť na trojprúdovej diaľnici a vyhnúť sa tak zbytočnej pokute i znervózňovaniu ostatných vodičov? Pozrite si niekoľko tipov:

1. Na jazdu je potrebné využívať pravý jazdný pruh vždy, pokiaľ je to možné.
2. Ľavý a stredný jazdný pruh slúžia výlučne na predchádzanie.
3. Predtým, ako začnete predchádzať, sa pohľadom do spätného zrkadla vždy ubezpečte, či sa neblíži rýchlejšie vozidlo. Pokiaľ áno, spomaľte.
4. Po predídení pomalšieho vozidla sa zaraďte späť do pravého jazdného pruhu.
5. Ak je v pravom jazdnom pruhu súvislý rad kamiónov a pomalších vozidiel, môžete jazdiť v strednom jazdnom pruhu.
6. Ak sa do stredného pruhu chce zaradiť súčasne vodič jazdiaci v ľavom i vodič jazdiaci v pravom pruhu, prednosť má vodič radiaci sa z "pomalšieho" pravého pruhu.
7. Ak je na ceste s dvoma a alebo s viacerými jazdnými pruhmi v jednom smere hustá premávka utvárajúca súvislé kolóny vozidiel, v ktorých vodič motorového vozidla môže jazdiť len takou rýchlosťou, ktorá závisí od rýchlosti vozidiel idúcich pred ním, vozidlá môžu ísť i súbežne vedľa seba.

​Okrem toho, ak sa nachádzate v strednom alebo ľavom jazdnom pruhu, rýchlejšie idúci vodič na vás môže blikať či dokonca trúbiť a aj napriek tomu budete previnilcom práve vy.

V prípade, že stredný alebo pravý pruh nevyužívate na obiehanie pomalšie idúcich vozidiel v pravom pruhu, blokujete tak ostatných účastníkov cestnej premávky a čo najskôr by ste sa mali uhnúť preradením do pravého/stredného jazdného pruhu. V opačnom prípade vám hrozí pokuta až do výšky sto eur.

01 - Modified: 2024-04-04 14:38:38 - Feat.: - Title: Zatýkalo sa aj na Slovensku. Polícia zadržala 22 ľudí kvôli sprenevere miliónov eur z fondu Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-04 12:30:28 - Feat.: - Title: Akcia Mončiči. Pri policajnej naháňačke v Šali zadržali drogového dílera (video) 03 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Prémiovky bez šance? Xiaomi už predáva elektromobil SU7, cena mnohých prekvapí 04 - Modified: 2024-04-04 09:18:48 - Feat.: - Title: Mali by ste radšej prísť o vodičák? Tento kvíz preverí, či nie ste hrozbou cestnej premávky 05 - Modified: 2024-04-03 09:51:29 - Feat.: - Title: Fiat 128: Ukázal smer, motorizoval mnohé krajiny a jazdil ním aj samotný Enzo Ferrari
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
04. apríl 2024 23:55